După ce ne-au acuzat că le vom „fura” locurile de muncă, britanicii au o întrebare pentru această categorie de români: de ce să nu veniți?

După ce ne-au acuzat că le vom „fura locurile de muncă, britanicii au o întrebare pentru această categorie de români: de ce să nu veniți?
Publicat: 12/02/2015, 11:08
Actualizat: 20/03/2019, 23:01

Asistenții medicali din România au la dispoziție numeroase oferte de muncă peste hotare. Salariile competitive i-au convins pe mulți să renunțe la condițiile mai puțin bune din sistemul medical românesc în favoarea unor spitale sau centre de îngrijire din Anglia.

„În ultima perioadă se pare că Anglia a început să se orienteze în recrutarea asistenților medicali din România care au aplicat în vederea recunoașterii calificărilor obținute în țara noastră”, au explicat pentru gândul reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Româinia (OAMR).

Nu doar britanicii sunt interesați de specialiștii români. Italia, Spania și Irlanda caută, la rândul lor, asistente medicale.

Dacă în România, un astfel de post este plătit cu cel mult 2.650 de lei, în Anglia salariile pot ajunge la 2.000 de lire pe lună, deci la 11.794 de lei – ceea ce, trebuie să precizăm, nu este tocmai o remunerație generoasă, dacă ne gândim la costurile de viață de acolo. Chiar și așa, tinerii medici sau asistentele din România se duc în Anglia pentru a profesa acolo, departe de sistemul medical în perpetuă reformă.

„În România, în funcție de nivelul postului (asistent medical debutant, asistent medical, asistent medical principal) și nivelul studiilor (medii, postliceale, superioare), salariul de încadrare este între limitele de 975-2.652 de lei, începând cu 1 ianuarie 2015”, au precizat reprezentanții OAMR.

Un spital privat din Londra caută, spre exemplu, 50 de asistenți medicali generaliști cu experiență în chirurgie, bloc operator, ATI, neurologie, psihiatrie, cardiologie, pediatrie, ortopedie sau urgențe.

Salariul anual brut este cuprins între 24.000 și 38.000 de lire, în funcție de experiență. Printre beneficii se numără 25 de zile de concediu, plus zilele libere legale, cursuri de pregătire, asigurare privată de sănătate, asigurare de viață și contribuție la sistemul de pensii.

În prezent, numărul asistenților medicali care sunt înscriși ca membri ai organizației profesionale care lucrează pe teritoriul României este de aproximativ 129.000 de persoane.

Specialiștii în resurse umane spun că britanicii sunt foarte interesați să recruteze personal calificat, declarațiile privind „invazia românilor” având în spate mai mult temeri legate de apariția fenomenului muncii la negru.

„A fost o panică creată în special de media legată de muncitorii necalificați și de teama fenomenului muncii la negru. Nu numai că a fost o panică nefondată, dar statisticile au arătat că au fost foarte puțini români care s-au orientat către Anglia după ridicarea restricțiilor de muncă”, a declarat pentru gândul Oana Datki, country manager al Consulteam România.

În Anglia sunt la mare căutare specialiști români din toate domeniile, forță de muncă bine calificată și vorbitoare de limba engleză, spune Datki. Din experiența sa, recrutarea personalului medical auxiliar a început de câțiva ani.

„Nu sunt suficienți absolvenți și nu fac față la viteza cu care se dezvoltă sistemul medical”, a apreciat ea.

Sute de joburi în spitale și centre de îngrijire

Nu doar spitalele caută personal medical auxiliar. Centrele de îngrijire scot la bătaie sute de locuri de muncă pentru românii care vor să lucreze peste hotare.

Spre exemplu, un post de asistent medical la un centru de îngrijire al vârstnicilor din Scoția este plătit cu 7-8 lire pe oră (brut). Astfel, la un program de 45 de ore pe săptămână, venitul net ajunge la circa 1.100 de lire. Acesta poate ajunge până la 1.800-1.900 de lire pe lună pentru asistenții cu PIN number.

Pentru acest post, angajatorul asigură cazarea pentru 8 săptămâni, transportul din România (care este recuperat ulterior din primul salariu), masa de prânz, 28 de zile de concediu pe an, un program de lucru flexibil.

O companie care administrează peste 400 de centre de îngrijire în Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor, având peste 30.000 de angajați caută 30 de asistenți medicali. Angajatorul asigură costul zborului, cazare temporară gratuită și asistență în găsirea unei cazări permanente (până la 1.000 de lire avans din salariu), precum și un cadou de 300 de lire la sosirea în țară.

Salariile variază între 8 și 12 lire pe oră. Printre cerințe se numără studii de asistent medical încheiate și drept de practică valabil, angajatorul fiind deschis și absolvenților care au terminat școala anul acesta și nu au experiență.

Compania românească Brit-Ro Consultancy se ocupă de intermedierea relațiilor dintre angajatorii britanici și românii care și-ar dori un loc de muncă în Anglia.

„Noi am început activitatea după ridicarea restricțiilor. În medie, angajatorii din UK oferă cam 20-30 de locuri de muncă în acest domeniu. Românii sunt interesați. Sunt foarte bine plătite”, au precizat reprezentanții companiei pentru gândul.

Brit-Ro Consultancy recrutează în prezent 50 de asistenți medicali pentru Care Homes, Nursing Homes și spitale private din Marea Britanie. Angajatorul oferă un salariu între 13 și 15 lire pe oră pentru un program de cel puțin 40 de ore de muncă pe săptămână. Contractele de muncă se vor semna în România, după trecerea interviului de angajare.

Pentru plasamentele de 26 săptămâni, angajatul primește din partea angajatorului un bonus de 300 de lire sterline la finalul contractului și 14 zile de concediu plătit (750-800 lire). Pentru anumite plasamente candidatul poate primi până la 1500 lire sterline pentru relocare (contract de 18 luni). Zborul este asigurat de angajator, iar chiria pentru prima lună va fi plătită sub forma unui avans financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?