ECONOMIA GERMANIEI surprinde cu o CREȘTERE de 0,5% în primul trimestru. Franța stagnează

ECONOMIA GERMANIEI surprinde cu o CREȘTERE de 0,5% în primul trimestru. Franța stagnează
Publicat: 15/05/2012, 10:51
Actualizat: 15/05/2012, 10:51

Economia Germaniei surprinde analiștii cu o creștere de 0,5% în primul trimestru, însă Franța este în stagnare, potrivit datelor oficiale prezentate marți de cele mai mari economii din Europa.

Produsul Intern Brut al Germaniei a urcat în primele trei luni ale anului cu 0,5% față de trimestrul al patrulea din 2011, când înregistra o contracție de 0,2%, transmite Reuters.

Între timp, economia Franței a stagnat, după ce a crescut ușor în ultimele trei luni ale anului trecut.

Media estimărilor economiștilor indică o contracție economică de 0,2% la nivelul zonei euro în primul trimestru, după scăderea de 0,3% din trimestrul al patrulea din 2011, care ar marca astfel a doua rundă de recesiune în Europa în ultimii trei ani.

Evoluția neașteptat de solidă înregistrată în Germania ar putea atenua însă scăderea la nivelul zonei euro, deoarece o astfel de creștere a celei mai mari economii europene nu a fost anticipată de analiști.

Performanțele divergente ale celor mai mari economii europene vor alimenta dezbaterea „austeritate versus creștere” la nivelul zonei euro, aflată la marginea unei noi crize, cu epicentrul tot în Grecia.

Președintele ales al Franței, Fracois Hollande, va fi învestit marți și va merge ulterior la Berlin, pentru discuții cu cancelarul german Angela Merkel.

Hollande vrea măsuri de susținere a creșterii economice în Europa și nu este de acord cu strategia de austeritate adoptată de UE sub îndrumarea Germaniei. De cealaltă parte, Merkel nu a indicat că ar respinge măsuri de creștere, însă nu va accepta, probabil, decizii care ar împinge în sus cheltuielile publice și, implicit, deficitele și datoria de stat.

„Este o revenire foarte solidă. Declinul din trimestrul al patrulea nu era începutul unei recesiuni, ci numai o scădere ușoară. Nu sunt sigur cum vor continua lucrurile. Germania merge mai bine decât restul zonei euro, dar nu cred că va continua la aceeași viteză”, a declarat pentru Reuters un economist al Commerzbank, comentând creșeterea economică de 0,5% înregistrată de Germania în primul trimestru.

Media estimărilor a 41 de economiști contactați de Reuters indica un avans de numai 0,1%, iar cea mai optimistă prognoză era de 0,2%.

La creșterea economiei germane în primele trei luni au contribuit atât exporturile, cât și consumul intern.

Economia Franței a stagnat, trasă în jos de cererea redusă în rândul populației și de declinul exporturilor.

„Nu au fost surprize plăcute. Consumul a fost slab, investițiile inexistente”, comentează economistul șef al Natixis Asset Management despre cifrele înaintate de oficialitățile franceze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase