Economistul Ionuț Dumitru: Ne așteptăm la o creștere economică de numai 1,5% anul acesta. Un sfat pentru Guvern

Economistul Ionuț Dumitru: Ne așteptăm la o creștere economică de numai 1,5% anul acesta. Un sfat pentru Guvern
Publicat: 23/10/2014, 14:57
Actualizat: 22/03/2019, 09:52

Analiștii sunt tot mai pesimiști în legătură cu evoluția economiei în acest an. Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal și economist-șef Raiffeisen Bank, susține că deși cea mai recentă prognoză de creștere economică făcută publică de banca sa era de 2% pentru 2014, cel mai probabil, produsul intern brut va avansa cu 1,5% în acest an, cu eventuale „cosmetizări” date evoluția agriculturii.

„În acest context pare că o creștere economică de 2%, noi la bancă aveam o proiecție de 2% pentru anul acesta, dar pare extrem de optimistă dacă vedem și evoluțiile din ultimele luni, luna iulie, luna august, au venit cifre slabe, foarte slabe din industrie. Industria are trei luni de scădere foarte amplă, nici celelalte sectoare nu dau semne de îmbunătățire și, prin urmare, probabil că 1,5% (creștere economică n.r.) pare mai realist pentru sfârșitul anului. Doar agricultura poate să mai cosmetizeze un pic cifrele din trimestrul trei. Doar agricultura poate să mai schimbe puțin această imagine”, a spus Dumitru, la o conferință organizată de portalul Cursdeguvernare.ro și Camera de Comerț și Industrie a României.

În opinia sa, economia a dat semne de încetinire în trimestrul al doilea, ca urmare a reducerilor investițiilor publice, dar și a celor private, trase în jos de introducerea taxei pe construcții speciale, așa-numita „taxă pe stâlp”.

„În ultima perioadă și această creștere economică destul de modestă, de 2% (din PIB, n.r.) pare că încetinește. Este evident dacă ne uităm la trimestrul doi, unde am avut o scădere destul de amplă, 0,9% față de trimestrul anterior. Evident că există explicații. Probabil că principala explicație este legată de taxa pe construcții speciale care a defavorizat sau a avut un efect puternic negativ asupra investițiilor. Am avut investiții publice care au scăzut cu peste 20%, dar și investițiile private, după o revenire în trimestrul întâi, în trimestru doi au avut o contracție foarte puternică”, a explicat Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal a atras, totodată, atenția că lipsa de investiții se va simți și în anii viitori.

„Ridică o serie de preocupări legate de perspectivele economice de anul viitor. Nu poți să ai o creștere economică prea înaltă dacă investițiile nu cresc. Vedem în momentul de față investiții care au o evoluție foarte nefavorabilă (…) Am avut un proces de ajustare destul de pronunțat, o reducere puternică a deficitelor bugetare și pare că una dintre uneltele principale, mai ales în ultimii doi ani, aș spune, a fost reducerea investițiilor publice”, a explicat el.

În opinia sa, România trebuie să găsească o metodă de a face investiții care să aibă impact pe termen lung. Aceste investiții sunt cu precădere în domenii precum cercetare-dezvoltare, educație și sănătate, capitole la care țara noastră se clasează pe ultimul loc la nivel european.

„Este un cerc vicios, resurse bugetare mici, cele mai mici venituri bugetare din Europa și aceste cheltuieli întotdeauna au fost defavorizate pentru că ele nu sunt cheltuieli pe termen scurt. Dacă investești acum în educație, nu înseamnă că la anul vei avea creștere mai mare”, a arătat Dumitru.

Radu Crăciun, economist-șef la BCR, este de părere că lipsa de încredere este principala problemă a României.

„Cred că principala problemă a României este problema încrederii, pentru că dacă ne uităm în jur vom vedea că nici firmele, nici persoanele fizice nu sunt foarte încrezătoare în viitor. În general, antreprenorii și persoanele fizice preferă să stea pe bani. Întrebarea este cum ieșim din acest cerc vicios pentru că neîncrederea duce la lipsa investițiilor, lipsa investițiilor duce la lipsa creșterii economice care duce la lipsa încrederii din nou. Nu doar că investițiile publice duc la creștere economică, dar investițiile publice duc la, pe lângă efectul de cascadă pe care îl au în economie, pot să ducă și la creșterea încrederii”, a spus Crăciun.

Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% în acest an, după o creștere de 3,5% în 2013. Fondul Monetar Internațional estimează un PIB mai mare cu 2,4% în acest an și cu 2,5% anul viiitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice