EFECTELE #COVID-19 | Antreprenorii nu văd cu ochi buni măsurile economice și sociale adoptate de Guvernul Orban

Redactor:
Ionel Văduva
EFECTELE #COVID-19 | Antreprenorii nu văd cu ochi buni măsurile economice și sociale adoptate de Guvernul Orban
«În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?»

Peste 34 la sută dintre antreprenorii români care au participat la un sondaj de opinie cu privire la eficiența măsurilor economice și sociale ale Executivul Orban, pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspendarea activității din cauza virusului COVID-19, realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în perioada 22-24 martie 2020, susțin că acestea nu îi ajută deloc.

„La întrebarea «În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?», 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au precizat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societății lor. Doar 9% dintre respondenți au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură”, se menționează într-o informare a CNIPMMR.

Pe fondul problemelor economice din această perioadă, potrivit sondajului, printre principalele măsuri care vor fi aplicate în cadrul societăților se numără și amânarea plății obligațiilor fiscale scadente pe perioada menținerii stării de urgență și încă 30 de zile de la data încetării acesteia – 74% dintre respondenți, solicitarea indemnizației de 75% din salariu de bază pentru salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menținerii stării de urgență – 46.60% dintre antreprenori, solicitarea certificatului de urgență pentru suspendarea unor obligații contractuale – 33.90% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului, respectiv solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest România cu dobândă subvenționată de către stat – 25.60% dintre antreprenori.

Chestionați de specialiștii CNIPMMR cum au fost afectați de deciziile autorităților în lupta cu COVID-19, 64.3 la sută dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile. Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimțit sunt reducerea activității – 50% dintre respondenți, suspendarea activității – 39,1% dintre cei care au răspuns, diminuarea producției – 16,4% din total antreprenori, respectiv diminuarea numărului salariaților – 11,7%.

Antreprenorii s-au mai arătat interesați și de a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenții chestionarului răspunzând pozitiv, în timp ce un procent de 36,7% dintre aceștia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

Este necesară adoptarea și a altor măsuri

Conform rezultatelor studiului, date publicității miercuri, 25 martie 2020, 46,10% dintre antreprenori nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern din cauza neclarităților condițiilor de acordare a beneficiilor oferite de stat, în timp ce 36,30% dintre respondenți susțin că autoritățile nu vor putea face față solicitărilor venite din partea agenților economici.

De asemenea, 31,30% dintre antreprenorii intervievați nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar, iar 31 la sută dintre respondenți consideră este o procedură laborioasă și de lungă durată.

În plus, 29,90 la sută dintre antreprenori consideră că măsurile nu sunt adaptate nevoilor firmei lor, în timp ce 20,10 procente dintre intervievați nu-și desfășoară activitatea în domeniile a căror activitate a fost limitată sau suspendată de autorități.

Potrivit rezultatelor studiului, un procent 70,70% dintre antreprenori consideră necesară adoptarea și a altor măsuri, cum sunt suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, în timp ce 64.90% dintre respondenți sunt de părere că ar trebui suspendate ratele și dobânzile bancare şi/sau societăţi de leasing, pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19.

În condițiile posibilității răspunsurilor multiple în ceea ce privește aceste măsuri pe care Guvernul ar trebui să le întreprindă de acum înainte, 54 la sută dintre antreprenori consideră demnă de luat în seamă și măsura suspendării plății impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, iar 52,10 la sută dintre cei intervievați consideră că Executivul de la București trebuie să ia în calcul suspendarea plații TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia.

Nu în ultimul rând, 50,30% dintre antreprenori susțin că este necesară transformarea șomajului tehnic într-o măsură ACTIVĂ de ocupare, MUNCA FLEXIBILĂ, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pentru a menține activitatea economică a companiei și societății. Totodată, 47,60% dintre respondenți spun că statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie, 44,40 la sută dintre ei susțin subvenționarea utilităților pentru angajații aflați în șomaj tehnic și familiile lor, în timp ce 40,50 la sută dintre respondenți afirmă că este necesară extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevazută inițial.

Prin intermediul sondajului au fost intervievați un număr de 6.120 antreprenori, care au fost în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Vedeta TVR, în lacrimi! Fiul său S-A SINUCIS chiar de ziua ei. E ştirea care...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Klaus Iohannis A SEMNAT. Moment istoric pentru România
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Avertisment de la ANM! VREMEA se schimbă radical! Unde se anunță ploi însemnate cantitativ
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
Vedeta TVR, în lacrimi! Fiul său S-A SINUCIS chiar de ziua ei. E ştirea care...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
Simona Halep a dat LOVITURA! Vestea cea mare a venit în urmă cu scurt timp....
PRĂPĂD în România. Culturile agricole sunt DISTRUSE. Premoniții sumbre…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide