ERSTE: Recesiunea și criza euro vor continua să afecteze exporturile și investițiile din România

ERSTE: Recesiunea și criza euro vor continua să afecteze exporturile și investițiile din România
Publicat: 15/05/2012, 12:42
Actualizat: 15/05/2012, 12:42

Recesiunea din zona euro va continua, probabil, și în trimestrul al doilea, afectând exporturile românești, iar tensiunile și incertitudinile din Europa riscă să „calce pe nervi” investitorii, cu un impact negativ asupra investițiilor străine directe din România, anticipează analiștii Erste.

„Indicatorii încrederii în economia zonei euro pentru luna aprilie s-au cifrat la niveluri dezamăgitor de scăzute, sugerând că recesiunea va continua și în trimestrul al doilea”, se arată într-o scurtă analiză a Erste, banca-mamă a BCR.

Zona euro este piața de desfacere pentru mai mult de jumătate din exporturile României, notează Erste, iar cererea externă a afectat deja negativ Produsul Intern Brut din primul trimestru, contribuind la reintrarea economiei românești în recesiune.

Banca austriacă anticipează o creștere economică de 1,2% pentru România în acest an.

Economia României a scăzut cu 0,1% în primul trimestru față de ultimele trei luni ale anului trecut și a intrat în recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de contracție a PIB față de trimestrul anterior respectiv.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, PIB-ul a coborât cu 0,2% față de trimestrul al treilea.

Analiștii citați de presa internațională anticipează că economia zonei euro a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, cu o contracție de 0,2%, precedată de o scădere de 0,3% în ultimele trei luni din 2011.

Eurostat va confirma sau infirma oficial această ipoteză în cursul zilei de marți, însă creșterea economică surprinzător de puternică afișată marți dimineața de Germania are potențialul să modifice rezultatul la nivelul zonei euro.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creștere a PIB de 0,5% în primul trimestru, după o ușoară contracție în ultimele trei luni din 2011.

Totodată, economia Franței, a doua din Europa, a stagnat în primele trei luni după o creștere ușoară în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, economia României a crescut cu 0,3% pe serie brută și cu 0,8% pe serie ajustată sezonier, potrivit datelor prezentate marți de Institutul Național de Statistică.

Analiștii Erste noetază că încetinirea mai accentuată a exporturilor comparativ cu importurile a limitat creșeterea economică anualizată în primul trimestru, însă principalul factor este cererea internă.

„Credem că creșterea anuală foarte slabă din primul trimestru al acestui an poate fi atribuită cererii interne, în particular consumului populației, componentă care generează circa 70% din PIB-ul total. Totuși, investițiile slabe și scăderea stocurilor în industrie ar putea să fi contribuit la limitarea cererii interne, în timp ce încetinirea mai abruptă a exporturilor în raport cu importurile sugerează o contribuție negativă a cererii externe la PIB în primul trimestru, față de perioada corespunzătoare a anului trecut”, se spune în analiza Erste.

În continuare, temerile privind criza din zona euro, proaspăt reaprinse, ar putea rezulta în reducerea fluxului investițiilor străine directe către România.

După un moment de liniște în primele două luni ale anului, datorat injecțiilor de lichiditate totalizând 1.000 miliarde euro efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE), zona euro a intrat într-o nouă rundă a crizei datoriilor de stat.

Atenția piețelor este fixată din nou pe Grecia, unde rezultatul fragmentat, indecis, al alegerilor generale pune sub semnul întrebării respectarea condițiilor din acordul de finanțare convenit cu UE, FMI și BCE și antrenează speculații privind ieșirea statului din blocul monetar european.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului