EXCLUSIV. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Artiștii nu au fost excluși din schema de ajutor de stat, dimpotrivă, sunt printre principalii beneficiari. Câți bani vor primi?

EXCLUSIV. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Artiștii nu au fost excluși din schema de ajutor de stat, dimpotrivă, sunt printre principalii beneficiari. Câți bani vor primi?
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii / Sursa: Facebook -Bogdan Gheorghiu
Publicat: 24/11/2020, 16:32
Actualizat: 24/11/2020, 16:43

Termenul estimat pentru aplicarea schemei de ajutor financiar destinată sectorului cultural din România este începutul anului viitor, iar artiștii vor primi o parte semnificativă din banii alocați, a explicat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în interviul exclusiv acordat Gândul.ro. Ideea este de „a injecta bani în sectorului cultural, astfel încât să ajungă la fiecare actor al acestuia ”.

Schema de ajutor pentru sectorul cultural din România, puternic afectat de restricțiile impuse de pandemie, are un buget de 100 de milioane euro, sub formă de microgranturi și granturi variabile, în funcție de vânzarea de bilete sau de carte.

Programul va începe cu un buget estimat de 100 de milioane euro, urmând ca informațiile obținute în etapa de pre-înscriere să fie folosite pentru a stabili valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat. „Aș vrea să accentuez faptul că linia de finanțare va fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind ONG-urile din domeniul cultural și zona de artiști independeți plus partea de IMM-uri și întreprinderi mari”, a spus vicepremierul Raluca Turcan,  pe 18 noiembrie, la momentul prezentării schemei.

În primele două zile și jumătate de la demararea înscrierilor în „Registrul Sectorului Cultural”, conform informațiilor furnizate de către reprezentanții Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), care asigură exclusiv administrarea tehnică a platformei, erau înscrise 157 de ONG-uri și 436 de societăți comerciale.

Înscrierea în registru, o pre-condiție esențială pentru operatorii culturali beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural în contextul pandemiei, mai poate fi făcută până miercuri, 25 noiembrie 2020.

Bogdan Gheorghiu: Poate și noi trebuia să explicăm mai bine, poate și dânșii trebuiau să studieze mai atent

Cum comentați reacțiile venite din partea artiștilor și a organizațiilor după anunțarea schemei de ajutor pentru sectorul cultural?

Bogdan Gheorghiu: Vreau doar să lămuresc un aspect simplu legat de această schemă de ajutor și de câți bani vor ajunge la artiști. Practic, valoarea schemei este de 120 de milioane de euro, pentru că statul în momentul în care acordă 100 de milioane euro ca sprijin pentru sectorul cultural cere și o cofinanțare de 20% și atunci asta duce la o valoare totală a schemei mai mare.

Organizatorii de evenimente sunt liantul, canalul prin care acești bani vor merge către toate zonele din sectorul cultural, ei nu pot încasa banii decât în baza unor deconturi, iar aceste deconturi sunt condiționate. De aceea spuneam că artiștii sunt prinși clar în aceste finanțări.

Aici nu s-a înțeles procedura. Cum este condiționată, cum va fi inclus onorariul artiștilor? 

BG: Aici vorbim de dezbaterea publică. Eu vă spun în linii mari, pentru că aceste condiționări sunt pe capitole în acel regulament care este unul destul de amplu și de stufos. Din acești bani, să se înțeleagă în linii mari, în jur de 25% vor ajunge la artiști. Adică din banii oferiți de stat înseamnă 25 de milioane, plus cofinanțarea organizatorilor, asta înseamnă că 30 de milioane de euro vor ajunge la artiști.

Este o sumă importantă. Eu sunt sigur că nu s-a înțeles foarte clar, poate și noi trebuia să explicăm mai bine, poate și dânșii trebuiau să studieze mai atent, dar în niciun caz nu au fost excluși, dimpotrivă, artiștii sunt printre principalii beneficiari ai acestei scheme de ajutor. Organizatorii nu sunt cei care iau banii de la stat și îi păstrează, organizatorii nu pot lua acești bani, repet, decât în urma deconturilor, iar aceste deconturi sunt date în baza condiționărilor noastre. Scopul schemei este să injectăm banii în sectorul cultural și astfel să ajungă la fiecare actor al acestuia.

Cum vor fi ajutați cei care nu sunt parte a unor spectacole, a unor evenimente care se bazează pe vânzarea de bilete?

BG: Aceștia pot accesa microgranturile, avem microgranturile în valoare de 4.000 de euro. Sigur că, separat, există și schema de capital de lucru, la care au aplicat deja actanți din domeniul cultural și au luat sume importante și de acolo.

Din ce domenii fac parte cele 100 de ONG-uri și circa 300 de societăți comerciale înscrise doar în primele două zile?

BG: Numărul celor înscriși este destul de mare și acoperă cam toate domeniile, dar vă pot da detalii la o solicitare în scris, este un răspuns mult mai amplu aici.

Banii pentru schema de finanțare vor fi alocați de la buget sau este vorba despre  fonduri europene?

BG: În momentul de față sunt în studiu ambele variante.

Vorbeați de un regulament care este foarte detaliat, banuiesc că este parte a actului normativ care este în curs de elaborare. Aveți un proiect al documentului pe care puteți să mi-l dați?

BG: Nu doar dumneavoastră am sa vi-l dau, deocamdată este într-o fază aproape finală, mai puțin impactul, nu este 100% calculat, iar acesta va intra două săptămâni în dezbatere publică. Și dumneavoastră și toată lumea va putea vedea.

Când va fi făcut public? Imediat după finalizarea perioadei de înscriere?

BG: În maximul două săptămâni după ce vom evalua impactul.

Deci de poimâine în două săptămâni ar trebui să fie pus în dezbatere, da?

BG: Maximum, da, evaluăm impactul, după ce evaluăm impactul.

Cele cinci măsuri din schema-umbrelă

Potrivit declarațiilor ministrului la momentul prezentării proiectului, acesta este o schemă de ajutor de stat-umbrelă, care vizează cinci măsuri, iar beneficiarii eligibili sunt entități de drept privat – organizații neguvernamentale, societăți comerciale, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari – care au desfășurat activități în ultimii doi ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului, în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului – teatru, muzică, dans, artele vizuale – pictură, sculptură, film, forografie, patrimoniu, carte, audiovizual sau educație culturală.

Cele cinci măsuri cuprinse în Schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural:

  • Măsura A: microgranturi

Operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilet

Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.

  • Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale

Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete.

Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro.

  • Măsura C – Granturi pentru organizare evenimente culturale

Operatorii culturali au organizat evenimente culturale în anul 2019 și au venituri din bilete vândute

C.1 Evenimente muzicale și evenimente de tip stand-up comedy:

Între 1 – 10 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 5% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Între 11 – 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 7% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Peste 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 9% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

C.2 Evenimente din alte domenii culturale decât domeniul muzical și stand-up comedy:

Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

  • Măsura D – Granturi pentru librării

Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

  • Măsura E – Granturi pentru edituri

Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Ce au reclamat artiștii și organizațiile independente din sectorul cultural

Într-o scrisoare deschisă transmisă luni aproximativ o sută de trupe și soliști au solicitat premierului, vicepremierului și ministrului Culturii să includă artiștii în schema de ajutor, care, au susținut ei, favorizează organizatorii de evenimente. „Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”, au transmis artiștii.

Alte peste 70 de nume din organizații ce țin de sectorul cultural au trimis o serie de propuneri guvernanţilor pentru îmbunătăţirea schemei de ajutor de stat.

„Mecanismele propuse sunt dezvoltate în jurul vânzării de bilete, iar schema este optimizată pentru organizatorii de evenimente. În realitate, modul de operare şi organizare a activităţii culturale este mult mai complex, implicând cercetare şi creaţie, producţie, educaţie culturală şi activităţi de dezvoltare a publicului, prezentare şi difuzare, şi nu poate fi redus la organizarea de evenimente. Schema îi favorizează astfel aproape exclusiv pe organizatorii de evenimente, în special pe organizatorii de festivaluri, care, în cea mai mare parte, sunt doar intermediari între creatori şi public. Ajutorul care ar urma să fie acordat în acest fel va servi mai ales acestor entităţi, nefiind clar dacă şi mai ales cum va deservi şi restul lanţului de producţie de valoare culturală, de la creatori la tehnicieni şi producători culturali”, se arată în scrisoarea deschisă făcută publică în 20 noiembrie.

Astfel, semnatarii au solicitat introducerea în varianta finală a unor noi propuneri, pentru a evalua mai corect impactul bugetar al schemei de ajutor care va fi în final adoptată

  • Regândirea schemei de ajutor de stat astfel încât ea să deservească în egală măsură și organizațiile independente din sectorul cultural, și nu doar pe cele din sectorul cultural privat. Alocarea sprijinului poate fi făcută pe baza unor praguri (fie sume fixe, incrementale, fie valori procentuale) definite în relație cu bugetul organizației pe anul 2019.
  • Crearea de criterii multiple, distincte de cel privind biletele vândute, care să se adreseze unor modele operaționale distincte de cele ale evenimentelor cu preț de intrare.
  • Reformularea domeniilor culturale eligibile pentru sprijinul de stat, astfel: organizații neguvernamentale și societăți comerciale (atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari) care au desfășurat activități în ultimii 2 ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului în unul sau mai multe dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans, operă, circ etc), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie, etc), patrimoniu (inclusiv meșteșuguri), carte, audio-vizual, new media, formare, cercetare și educație culturală.

Actul normativ propriu-zis urmează să fie pus în dezbatere publică peste cel mult două săptămâni, așa cum a precizat Bogdan Gheorghiu pentru Gandul, pentru o perioadă de două săptămâni, înainte de a ajunge pe masa Guvernului spre aprobare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari