EXCLUSIV | Care sunt firmele amendate de ANRE pentru că au încălcat Mecanismul de achiziție centralizată de energie. Una e deținută de statul ungar

EXCLUSIV | Care sunt firmele amendate de ANRE pentru că au încălcat Mecanismul de achiziție centralizată de energie. Una e deținută de statul ungar
Publicat: 15/01/2024, 14:54
Actualizat: 16/01/2024, 12:10

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a transmis, oficial, la solicitarea Gândul, numele celor trei furnizori de curent electric sancționați cu pentru încălcarea legislației privind achiziția și vânzarea energiei, informație făcută publică, fără a dezvălui identitatea companiilor, pe 21 decembrie, de președintele instituției, George Niculescu. Două dintre ele sunt deținute de grupuri cu sediul din afara României.

ANRE a sancționat cinci furnizori de energie electrică, doi cu avertismente, dar trei cu amenzi consistente, care se ridică la 1% din cifra lor de afaceri, pentru încălcarea legislației privind achiziția și vânzarea energiei, anunța, pe 21 decembrie, președintele instituției, George Niculescu.

Concret, potrivit conducerii ANRE, furnizorii amendați au solicitat prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) și au primit cantități de curent de la producători la preț reglementat de 450 de lei/MWh mai mari decât consumul însumat al portofoliului de clienți, iar diferența au vândut-o pe alte piețe, ceea ce înseamnă o încălcare a legislației în vigoare.

Decizia ANRE a fost luată în urma controalelor derulate de specialiștii instituției, a precizat George Niculescu, care a detaliat și situația petițiilor primite de autoritatea de reglementare.

Președintele ANRE, George Niculescu (stânga), și vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache (dreapta)

„Aici am avut o analiză făcută de către direcția de monitorizare și am observat societăți comerciale care au achiziționat din mecanismul de achiziție centralizată cantități de energie mai mari decât portofoliu de furnizare pe care îl aveau. Evident că lucrul acesta a declanșat o acțiune de control, acțiune de control care s-a terminat săptămâna trecută, acțiune de control care s-a încheiat cu o propunere pentru comitetul de reglementare de sancționare a acestor. Vorbim despre cinci companii, două dintre ele cu avertisment, trei dintre ele cu amendă din cifra de afaceri. Este vorba de 1% din cifra de afaceri”, a spus, la conferința din 21 decembrie, George Niculescu.

Defalcat, este vorba de 14,4 milioane de lei pentru o societate, aproximativ 1,45 milioane de ei pentru o altă societate și aproximativ 2,3 milioane de lei pentru a treia deci aproximativ 18 milioane de lei  în total, a detaliat președintele ANRE, care nu a precizat numele companiilor până la finalizarea procedurilor legale de notificare.

Cele trei firme sancționate cu 1% din cifra de afaceri

Ca urmare a solicitării Gândul din 4 ianuarie, ANRE a transmis numele celor trei societăți sancționate contravențional.

„Societăţile menţionate mai sus au fost sancționate pentru nerespectarea dispozițiilor art. 10 alin. (1) din Anexa nr.11 a Ordonanței de urgență nr. 27/2022 privind Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), respectiv obligația transmiterii unei notificări de modificare a prognozei lunare suplimentare, în care achiziția prin MACEE a depășit consumul clienților finali”, a comunicat oficial ANRE.

  • MET ROMÂNIA ENERGY S.A.

MET ROMÂNIA ENERGY SA este deținută de Grupul MET, cu sediul în Elveția, care a intrat pe piaţa furnizării de gaze naturale din România încă din anul 2009. Potrivit companiei, Este unul dintre cei mai importanți furnizori locali de servicii integrate în domeniul energetic, cu operațiuni pe piețele gazelor naturale și energiei electrice, care includ activități de furnizare, consultanță, servicii de echilibrare și producție de energie din surse regenerabile.

„Cu aproximativ 5% cotă de piaţă, este între primii 10 cei mai importanţi furnizori din ţară, dintr-un total de circa 100 de companii ce activează în acest domeniu”, potrivit datelor de pe site-ul campaniei.

MET România Energy SA este deţinută de MET Austria Energy Trade Gmbh (care deţine o participaţie de 99,99996%) şi MET Holding AG (care deţine 0,00004% din titlurile MET România). Benjamin Lakatos, fost director al companiei ungare MOL, deținută de stat, este fondatorul, directorul general, președintele și acționatul majoritat al Grupului MET, cu sediul în Elveția.

În 2022, cel mai recent bilanț înregistrat la Ministerul Finanțelor, MET ROMÂNIA ENERGY S.A. a avut o cifră de afaceri netă de 5.076.830.236 lei și o pierdere netă de 31.197.620 de lei.

  • TRANSENERGO MICROHIDRO S.R.L

Este parte a Grupului Transenergo, aflat în reorganizare judiciară.

Cifra de afaceri netă a companiei era, în 2022, de 232.316.064 de lei și avusese un profit de 10.780.839 de lei, potrivit bilanțului publicat de Ministrerul Finanțelor.

  • MVM FUTURE ENERGY TECHNOLOGY S.R.L.

MVM Energy Romania SA.este membră a Grupului MVM, deținut se statul maghiar. „Grupul MVM este cel mai mare grup de companii deținute la nivel național, al treilea ca mărime din Ungaria și al treisprezecelea ca mărime din Europa Centrală în ceea ce privește cifra de afaceri”, potrivit companiei.

MVM Future Energy Technology S.R.L. este filiala Grupului MVM, care produce energie electrică din surse regenerabile din 2011. MVM Future Energy Technolgy Srl. a fost prima societate achiziționată de Grupul MVM, în România, iar în 1 ianuarie 2022 societatea a absorbit alte trei societăți din grupul MVM România, respectiv H2O Energy Srl., Aqua Energia Srl. și MVM Energy Trade Plus S.R.L.(fosta Cyeb), noua entitate devenind un jucător integrat pe piața de energie și gaze naturale, a

cărui activitate cuprinde atât producția de energie, cât și activitatea de trading și furnizare către clienții finali.

Potrivit bilanțului publicat de Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri netă a companiei era, în 2022, de 106.689.576 de lei și avusese o pierdere netă de 14.805.424 de lei.

Reacția furnizorilor

Gândul a transmis celor trei companii câte o solicitare de presă pentru a comunica dacă își asumă rezultatele controalelor ANRE sau au contestat sancțiunea aplicată.

În răspunsul transmis la pentru Gândul, reprezentanții prezentantii MET Romania Energy au precizat că vor ataca amenda autorității de reglementare.

„MET România Energy a fost notificată cu privire la o sancțiune aplicată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. MET România Energy a respectat toate reglementarile aplicabile și a avut un comportament corect și profesionist, atât în relația cu autoritățile statului roman, cât și cu partenerii săi comerciali. MET România Energy va contesta această sancțiune”, au transmis reprezentanții MET România Energy.

Conform informațiilor de pe portalul instanțelor, firma a contestat deja amenda ANRE.

Pe rolul secției de contencios administrativ și fiscal al Judecătoriei Sectorului 1 MET România Energy a înregistrat, pe 9 ianuarie, cererea de anulare a procesului verbal de contravenţie PV. MR. 178614/20.12.2023, al ANRE. Deocamdată nu s-a stabilit un prim termen de judecată.

Și conducerea Transenergo Microhidro S.R.L, a transmis,marți, în răspunsul la solicitarea Gândul, că a respectat și respectă întocmai prevederile legale, precum și că sancțiunea aplicată de ANRE nu poate fi decât o interpretare greșită a dispozițiilor OUG nr. 27/2022, astfel că a decis să facă apel la toate pârghiile judiciare pentru restabilirea adevărului:

   Transenergo Microhidro SRL – Adresa Nr.11_16.01.2024 – Punct de Vedere Sanctiune Contraventionala ANRE by Gandul.info on Scribd

Acțiunea împotriva ANRE a fost înregistrată, conform informațiilor de pe portalul instanțelor, pe rolul Judecătoriei Buftea, în data de 4 ianuarie, cu privire la plângerea contravențională 177592/20.12.2023. Instanța nu a stabilit încă un termen de judecată.

Și MET ROMANIA ENERGY S.A., care nu a răspuns până marți la solicitarea Gândul, a chemat ANRE în instanță, conform datelor de pe portalul instanțelor. În acțiunea înregistrată pe 9 ianuarie, la Judecătoria Sectorului 1 din București, compania cere anularea procesului verbal de contravenţie PV. MR. 178614/20.12.2023. Încă nu s-a stabilit un termen.

Potrivit surselor din interiorul ANRE, 95% din amenzile autorității de reglementate sunt contestate, iar cele mai multe – 95 – 96% – sunt soluționate în favoarea instituției.

Cine vinde și cumpără energie prin MACEE

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), instituit la începutul anului trecut, prevede că cei mai importanți producători de profil sunt obligați să-și vândă întreaga producție disponibilă la preț fix de 450 lei/MWh către operatorul piețelor centralizate românești OPCOM, care ulterior o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu din România, distribuitorilor locali de electricitate și operatorului național de transport și sistem Transelectrica.

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr 153/2022, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale (OPCOM) are calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică.

OPCOM, în calitate de achizitor unic, cumpără energia electrică de la producătorii ale căror capacități de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW și vinde energia electrică achiziționată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică concesionări, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 de lei/MWh.

Achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, de către operatorii economici prevăzuți la art. 2 alin. (2), cu prețul de 450 de lei/MWh.

Este vorba de furnizorii de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorul de transport și de sistem energie electrică – Transelectrica și operatorilor de distribuție energie electrică concesionări, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Conform celei mai recente informări a OPCOM, la 31 decembrie, 80 de participanti erau inscrisi la Mecanismul de Achizitie Centralizata de Energie Electrica.

Sursa foto: Shutterstock

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică