FABRICA DE IDEI. Lumea lui Vlad Tămaș, un programator clujean care la 22 de ani crede că va avea succes cu o afacere 100% românească – VIDEO

Publicat: 06/11/2013, 12:01
Actualizat: 20/03/2019, 18:34

Gândul vă prezintă poveștile de succes ale unor tineri elevi și studenți români care au reușit. Sunt tineri care au crezut în ideea lor și care, cu puțin ajutor, au ajuns să o pună în practică. Campania Fabrica de Idei își propune să le arate tinerilor din România că se poate. Citiți, așadar, poveștile lor și inspirați-vă.

Vlad Tămaș este programator și visează să devină om de afaceri. Tânărul clujean este de părere că pentru a fi cu adevărat bun la „scris cod” trebuie să lucrezi mult pe cont propriu și să nu te bazezi doar pe studii. Tămaș plănuiește să-și deschidă un start-up deoarece vede, la cei 22 de ani ai săi, multe oportunități de dezvoltare în România.

Tânărul s-a apucat de programare în clasa a X-a când a descoperit ce se poate face, cu adevărat, în domeniul IT. La îndrumarea profesoarei de informatică, clujeanul a participat la o sesiune de comunicări la București, unde a văzut, pentru prima dată, că indiferent de vârstă, cu multă muncă, poți dezvolta un produs de succes.

„Mi s-a părut impresionant că studenți și elevi cu câțiva ani mai mari decât mine puteau să creeze produse software care să conteze pe piață și să fie vândute, să fie apreciate de către oameni din industrie și de către utilizatorii produselor respective”, ne-a spus Tămaș.

Experiența din Capitală l-a motivat să se pună pe treabă. S-a apucat să studieze pe cont propriu și să participe la diverse concursuri la care trebuia să realizeze aplicații cu tehnologii mai avansate decât ceea ce studia la școală.

„Am început să câștig și premii, ceea ce m-a motivat și mai tare”, ne-a mărturisit el.

20% școală, 80% muncă pe cont propriu

Tămaș își amintește și acum de prima aplicație, un media player cu care a obținut doar o mențiune, dar care i-a demonstrat cât de mult contează să înveți și în afara orelor de curs.

„Am fost foarte mândru de ceea ce realizasem și ceea ce am putut să învăț într-un singur an, singur”, ne-a spus el.

Programatorul este de părere că „educația complementară” este obligatorie pentru a deveni un bun profesionist.

„Facultatea te ajută să-ți pui bazele și îți oferă niște idei generale despre ceea ce înseamnă tehnologiile, dar, în plus, trebuie să muncești foarte mult ca să poți să faci ceea ce îți place și ca să fii la curent cu ultimele tendințe în domeniul IT. Așa, dând un procent, să zic 20% facultate, 80% muncă”, susține tânărul.

Tot la facultate se „triază”, în opinia sa, oamenii pasionați de informatică și oamenii în căutarea unui job bine plătit.

IT-ul, un domeniu vânat de cei care „râvnesc” salarii mari

Anual, între 3.000 și 3.500 de absolvenți ies de pe băncile facultăților cu profil IT, însă nu toți reușesc să își găsească chiar și un loc de muncă.

În România, la finele lunii august, peste 4.000 de tineri sub 25 de ani, specialiști în domeniul IT&C, erau șomeri, potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM).

„Aici se văd cei care sunt buni și au o anumită probabilitate de a deveni programatori și cei care sunt acolo pentru că e un job bine plătit până la urmă. Nu o fac din pasiune sau pentru că le face plăcere. Pur și simplu au nimerit la o facultate care speră ei să le dea un viitor mai bun”, ne-a explicat Tămaș.

Foto: Facebook// Summit Microsoft Student Partners

Un specialist IT câștiga, în medie, 810 euro la nivelul lunii august, dublu față de salariul mediu net înregistrat la nivel național, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Cu toate acestea, ca să ajungi să te bucuri de un asemenea salariu trebuie să faci un pas în plus, consideră Tămaș.

„Dezvoltarea unei aplicații implică mai multă creativitate, mai multă gândire. Să faci aplicația respectivă să fie cât mai simplă posibil e un lucru dificil. Cu cât e mai simplă, cu atât va fi mai ușor de înțeles de către public și va fi mai ușor adoptată”, spune Tămaș care are deja la activ un start-up înființat în timpul facultății, dar la care a renunțat pentru a-și lua licența.

Tămaș visează la propria afacere

De un an și jumătate, Tămaș lucrează la o companie clujeană de IT, însă visează la propria afacere.

„Am zis să-mi termin studiile, iar după aceea, cu o anumită echipă, cu care am dezvoltat și câteva aplicații pe dispozitive mobile, doresc să-mi deschid un start-up. Probabil chiar la anul, după ce voi termina facultatea”, spune el cu convingere.

Tânărul își dorește ca afacerea sa să se axeze tot pe dezvoltarea de aplicații pentru dispozitive mobile, zonă care oferă multe oportunități la ora actuală.

„Eu zic așa că sunt două direcții mari în IT: direcția cu aplicații mobile, cu tablete și direcția de dezvoltare a aplicațiilor web”, a explicat el.

Tămaș: La un moment dat trebuie să le faci loc celor care vin din urmă

Tânărul spune că mereu a fost pasionat de latura de business a IT-ului, preferând, spre exemplu, să organizeze un hackathon, decât să participe la un astfel de eveniment care presupune 24 de ore de programare continuă.

„Nu vreau să mă axez foarte mult pe partea de programare, ci vreau să merg așa, în paralel, cu o parte de business. Deci să fac și programare și business, probabil mai mult business pentru că programator voi fi până la o anumită vârstă, să zic, 40 de ani, iar după aceea ar cam trebui să-i las pe alții mai tineri care vin din urmă și sunt mult mai capabili să asimileze noile tehnologii și atunci eu mă reprofilez spre partea de business”, ne-a mărturisit el.

Foto: Facebook// Summit Microsoft Student Partners

În anul întâi de facultate, Tămaș s-a înscris în programul Microsoft Student Partners (MSP), prin intermediul căruia a organizat și hackathon-ul. Între timp, a ajuns să conducă filiala din cadrul Univeristății Tehnice din Cluj-Napoca. Acum are responsabilitatea de a-i ajuta la rândul său pe „bobocii” care vor să devină programatori mai buni.

Tot prin intermediul MSP a ajuns să dezvolte o aplicație pentru Zonga, alături de un alt coleg.

„Primul contact cu cei de la Zonga l-am luat acum un an de zile, după care a urmat o perioadă de consultanță, o perioadă de design, de stabilire a anumitor funcționalități ale aplicației și în final așteptăm cu nerăbdare lansarea ei spre toată lumea”, ne-a spus el.

Cum să ai succes în IT

Tămaș nu vrea să plece din România și cu atât mai puțin din Cluj. Tânărul este convins că o idee bună se poate naște oriunde, dar și că România nu duce lipsă de oportunități în zona IT.

„Orice piață are lipsurile ei și eu zic că se găsesc idei pentru start-up-uri, pentru aplicații, pentru tot felul de proiecte interesante. Niciodată nu poți să spui că va fi totul perfect și că nu va fi nevoie de o altă aplicație”, a explicat el.

Start-up lui Tămaș s-ar „lupta” cu circa 15.000 de companii din domeniul software și servicii IT, în contextul în care, anual, dintre acestea dispar, în medie, 300, potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC).

Chiar și așa, tânărul spune că este pregătit.

„Un businessman de succes nu e un om de afaceri bun până nu falimentează două, trei companii”, ne spune el încrezător.

Planul pentru o afacere de succes

Clujeanul s-a gândit deja și cum își va administra compania. „Nu-mi doresc să fie foarte formal tot ce se întâmplă. Doresc să fie o atitudine prietenească, pentru început, când va fi mai mică. Să fim prieteni în primul rând și să putem vorbi deschis. Orice problemă avem, să o spunem, fără să ne fie jenă sau să ne fie teamă că-l supărăm pe cel de lângă noi”, ne-a povestit el.

La start-up său, atitudinea va fi mai „libertină”. „Nu vreau să fie totul foarte strict, pentru că sunt destule modele care lasă impresia că scârțâie puțin din cauza aceasta. Dacă totul e mai formal, așa văd eu, nu îți zici toate frustrările pe care le ai”, ne-a spus el.

Dacă reușește să-și motiveze colegii, așa cum și-ar dori, productivitatea acestora s-ar ridica la circa 19.310 euro pe persoană, potrivit celor mai recente date ale ITC.

„Sectorul software și servicii este singurul din industria TI&C și unul din puținele din întrega economie unde personalul s-a mărit fără întreruperi. În foarte multe firme angajările s-au intensificat în 2010 și 2011, dar cu o selecție mai riguroasă (…) Pe întreg sectorul, numărul mediu de angajați a urcat cu aproape 1.290 în 2010 și cu încă 2.100 în 2011”, se mai arată în analiza ITC.

În 2011, cifra de afaceri din industria IT&C s-a ridicat la 9,4 miliarde de euro, în acest domeniu activând circa 18.700 de companii cu total de angajați de de peste 119.000 de persoane.

Defalcat, cifra de afaceri din sectorul software și servicii s-a ridicat la circa 2,5 miliarde de euro, în timp ce companiile de hardware au derulat afaceri de 2,6 miliarde de euro în 2011, reiese din cele mai recente date ale ITC.

Acest proiect este susținut de Microsoft România. Prin inițiativa YouthSpark, lansată în 2012, compania a creat deja oportunități pentru 100 de milioane de tineri din întreaga lume, cu un focus în România pe orientarea în carieră și pe crearea de competențe antreprenoriale și în tehnologii digitale. Descrierile programelor și mai multe exemple de tineri care schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei sunt disponibile pe nexters.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului