Tendință: Supremația băncilor pe piețele financiare se va încheia. Trei argumente care susțin concluzia experților

Redactor:
Mihaela Pântea
Tendință: Supremația băncilor pe piețele financiare se va încheia. Trei argumente care susțin concluzia experților
Băncile din Europa, afectate de al doilea val al pandemiei. Când se va putea vorbi despre un „scenariu extrem” / Foto: Pexels.com

Cel puțin trei tendințe sunt evidente în evoluția piețelor financiar-bancare din ultimii ani, pe fondul apariției fintech-urilor cu servicii și chiar produse bancare, menite să accelereze plățile și chiar să dea acces mai multor categorii de persoane către aceste servicii.

Chiar dacă băncile încă domină sectorul financiar, viitorul aparține companiilor fintech, este concluzia experților prezenți în cadrul evenimentului NEXTFintech – The Bridge to Inclusive Finance, finala celui mai important program de accelerare pentru startup-uri fintech din România.

Mediul financiar ne-clasic, adică segmentul fintech-urilor, va evolua rapid datorită progreselor tehnologice, începând cu serviciile bancare online – acestea deja revoluționează modul în care persoanele fizice și companiile se finanțează, până la credite și depozite bancare.

Vorbim și despre împrumuturi digitale peer-to-peer între proprietarii de întreprinderi mici, evaluarea aplicației de credit, pe loc, chiar și în câmp, de pe un dispozitiv mobil – Markus Aschendorf, Președinte al EFSE Development Facility

Astfel de instrumente extind considerabil gradul de incluziune financiară pentru cei carora altfel le-ar fi dificil să acceseze finanțări, a adăugat acesta.

Cele 11 companii participante au avut posibilitatea ca la finalul programului de accelerare să își prezinte produsele, progresele și să atragă fonduri din partea investitorilor. Startup-urile care și-au prezentat proiectele sunt:  22Trust Venture, AlphaBlock Technologies, ENSO Business, Finpathic, Investory Toy Factory, KidsFinance, Leaseman, OptimRent, Monett, TimedFX, ZoomReport.

La sesiunea de pitching au fost selectate de către juriul international cele 4 startupuri câștigătoare: 22Trust Venture, cu titlul de BEST PRODUCT, Leaseman – BEST STARTUP, Investory – BEST PITCH și ZOOM Report – POPULARITY AWARD.

„ În general, în întreaga lume, autoritățile de reglementare încep să realizeze că trebuie făcute schimbări la nivel de supraveghere pentru ca tehnologia financiară să își poate atinge adevăratul potențial”, a declarat Papuna Lezhava, Guvernator Adjunct și Membru al Boardului în cadrul Băncii Naționale a Georgiei.

Tanja Jakimova, Consultant Senior pentru Stabilitate Fiscală în cadrul Băncii Naționale a Republicii Macedoniei de Nord, consideră că „securitatea financiară devine cea mai mare provocare pe măsură ce serviciile financiare devin digitale”.

Cele trei tendințe ale sectorului financiar global

Nika Kurdiani, Director General Adjunct TBC Bank Georgia crede că sunt evidente cel puțin trei tendințe la nivel mondial:

  • Băncile încep să inoveze pentru a face față noilor produse ale fintech-urilor
  • Apar din ce în ce mai multe soluții gateway pentru plăți și startup-uri care dezvoltă astfel de servicii
  • Inovația financiară este tot mai promovată și susținută în reglementările financiare ale statelor

Pentru multe companii fintech este mai greu să lucreze cu băncile, deoarece o bancă este o instituție mai reglementată decât un business de fintech, decât o instituție financiară nebancară, Olimpiu Balaș, fondatorul TechVentures Bank.

NEXTFintech este organizat de Techcelerator cu susținerea EFSE Development Facility, Google pentru Startups, GapMinder VC, TechAngels, RoFin.Tech, Stripe și Departamentul pentru Comerț Internațional al Ambasadei Marii Britanii la București.

NEXTFintech, program inițiat în 2020 de către Techcelerator cu sprijinul Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE Development Facility – EFSE DF, este primul program de accelerare din România creat special pentru susținerea startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru segmentul serviciilor financiar-bancare.

 

 

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Româncă găsită moartă, goală și cu o tăietură la gât, în apartamentul ei din Italia....
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci în această zi sfântă?
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide