Nicu Marcu, ASF: Pensiile ocupaționale trebuie să reprezinte un beneficiu major, deopotrivă pentru angajați și pentru angajatori

Nicu Marcu, ASF: Pensiile ocupaționale trebuie să reprezinte un beneficiu major, deopotrivă pentru angajați și pentru angajatori
Nicu Marcu, peeședintele ASF
Publicat: 19/05/2021, 15:56
Actualizat: 19/05/2021, 15:57

Pensiile ocupaționale trebuie să reprezinte un beneficiu major, deopotrivă pentru angajați și pentru angajatori, consideră Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Pensiile ocupaționale reprezintă o parte a strategiei de dezvoltare a piețelor financiare non-bancare a Autorității de Supraveghere Financiară. Legea care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor pentru pensiile ocupaţionale precum şi stabilirea schemei de pensii ocupaţionale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare la începutul de anul trecut. Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România, Pilonul I, de stat, și Pilon II – obligatoriu, și Pilonul III – facultativ, administrate privat.

Pensiile ocupaționale au rolul de a asigura, alături de pensiile administrate privat și de pensiile facultative, o sursă suplimentară de venit pentru momentul retragerii din activitatea profesională, care să completeze pensia acordată de sistemul public, au transmis reprezentanții ASF, potrivit Financial Intellingence.

„Economisirea pe termen lung, prin sistemul de pensii private, este un principiu sănătos”

„Este important ca angajatorii să beneficieze de facilități fiscale pentru a fi stimulați să ofere angajaților acest tip de pensie”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu.

Președintele ASF a arătat că economisirea pe termen lung, prin sistemul de pensii private, este un principiu sănătos, care poate diminua din presiunea care este resimțită de sistemul public de pensii.

Anul trecut, ASF, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii aveau discuții despre oferirea de facilități fiscale angajatorilor care oferă angajaților posibilitatea să contribuie la un fond de pensii ocupaționale.

Fondul de pensii ocupaționale nu se poate realiza dacă nu se atinge un număr minim de 100 de participanți pe fond. Dar, un angajator care are mai puțini angajați poate să propună o schemă proprie de pensii ocupaționale care să facă parte dintr-un fond constituit de mai mulți angajatori care se gândesc să ofere această falicilitate, potrivit ASF.

Lege Pensii Ocupationale by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult