PIAȚA DE CAPITAL: Agribusinessurile devin interesante pentru investitori. Ce companie a atras patru milioane euro printr-un plasament privat de acțiuni de la BVB

Redactor:
Viorela Pitulice
PIAȚA DE CAPITAL: Agribusinessurile devin interesante pentru investitori. Ce companie a atras patru milioane euro printr-un plasament privat de acțiuni de la BVB

Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, a încheiat cu succes plasamentul privat de acţiuni prin care a atras 19,4 milioane de lei, echivalentul a 4 milioane de euro, evaluarea companiei majorându-se la circa 16 milioane euro.

Fondurile obţinute din listarea acţiunilor vor fi folosite pentru dezvoltarea fabricii, mai precis pentru construirea unei staţii de spălare sticle şi borcane, sisteme de utilităţi şi depozitare ambalaje în diverse stadii.

„Am crescut continuu de la lansarea fabricii, am ajuns astăzi la un număr de 15 produse pe raft, iar cifrele lunare ale ambalajelor puse în piaţă devin extrem de importante. Construim secţia de unt şi brânză şi mărim capacităţile de producţie a acidofilelor. Economiile apărute în urma reutilizării ambalajelor vor fi foarte importante pentru profitabilitatea companiei, pentru capacitatea viitoare de a susţine dezvoltarea. Ne dorim realizarea unui sistem naţional de recuperare şi refolosire ambalaje, destinat consumatorilor”, a declarat Adrian Cocan, manager de proiect al Lăptăriei cu Caimac.

Cea mai costisitoare componentă a investiției este staţia de spălare sticle şi borcane, care constă într-o hală cu mai multe sectoare de depozite, dar şi o cameră curată, destinată roboţilor şi utilajelor care vor realiza spălarea şi dezinfectarea ambalajelor.

Impactul asupra mediului va fi unul major şi acest proiect vine în completarea multor altora deja realizate, ce au implicat procese modificate pentru a reduce consumurile de apă, energie, dar şi emisii de carbon. Continuăm pe drumul ambiţios asumat, acela de a deveni o companie carbon neutral până în 2030, a mai afirmat Cocan.

Cea mai mare ofertă de acţiuni realizată până acum  

Acţiunile vor fi listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, aceasta fiind cea mai mare ofertă de acţiuni realizată până acum pe această piaţă, a anunțat compania.

Operaţiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, în calitate de Intermediar şi Consultant Autorizat. Agroserv Măriuţa a fost asistată în acest proces de listare de Schoenherr, una dintre firmele internaţionale de avocatură cu activitate în România din 1996, oferind consultanţă în domenii precum servicii financiare, energie, construcţii, retail şi IT&C.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/business/antreprenori/exclusiv-gandul-financiar-investitii-cu-banii-din-listare-norofert-intra-pe-segmentul-productiei-agricole-si-va-lansa-o-noua-linie-de-ingrasaminte-19617386

Compania a oferit spre vânzare 431.020 de acţiuni emise prin majorare de capital social (24,9% din total acţiuni), la un preţ de 45 de lei/acţiune, oferta fiind adresată unui număr de până la 150 de investitori. Plasamentul a fost suprasubscris de 3,6 ori, în total fiind înregistrate subscrieri de aproximativ 70 milioane de lei, în condiţiile în care subscrierea maximă pe investitor a fost limitată la un milion de lei.

„Compania a revenit în atenţia investitorilor prin acest plasament privat de acţiuni şi ne-am bucurat de interesul în creştere al acestora. Totul a mers foarte bine, oferta a fost suprasubscrisă şi suntem foarte mulţumiţi că planurile noastre pentru viitor au fost primite cu entuziasm. Este un al doilea pas major pentru noi, după listarea de obligaţiuni în iarnă”, a precizat Adrian Cocan, manager de proiect al Lăptăriei cu Caimac.

Lăptăria cu Caimac este primul business cu activitate în domeniul lactatelor care urmează să se listeze pe piaţa AeRO a BVB, după ce în noiembrie 2020 a listat o emisiune de obligaţiuni de 3 milioane de euro, cu o dobândă de 5,25% şi scadenţă în 2025.

„Dacă în noiembrie lansam o emisiune de obligaţiuni, acum a venit rândul acţiunilor, iar succesul plasamentului privat, care este cel mai mare de până acum pe piaţa de acţiuni a sistemului multilateral de tranzacţionare – SMT, ne arată că apetitul investitorilor este foarte ridicat atunci când vine vorba de investiţii în afaceri locale de calitate”, a declarat Daniela Secară, director general, BT Capital Partners.

Următorul pas este pregătirea documentelor necesare pentru admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral al Bursei de Valori Bucureşti. Lăptăria cu Caimac îşi propune ca prima zi de tranzacţionare să aibă loc în termen de o lună, sub simbolul MILK.

„În urmă cu aproape doi ani,  compania anunţa intenţia listării la BVB. De atunci, compania a atras 7 milioane de euro, prin emisiunea de obligaţiuni şi cea de acţiuni, ceea ce dovedeşte că investitorii au încredere în planurile de dezvoltare ale companiei aşa cum clienţii au încredere în produsele Lăptăria cu Caimac. Cel mai probabil, mulţi dintre cei care au investit în obligaţiunile şi acţiunile Lăptăria cu Caimac au devenit deja şi clienţi, dacă nu erau deja”, a afirmat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

În ultima vreme, tot mai multe companii din agricultură au devenit interesate de listarea pe BVB, încă o dovadă că sectorul poate să atragă investiții importante. Drumul a fost deschis de Holde Agri Invest, un jucător important pe piața terenurilor agricole, după care a urmat Agricover, companie de top din agribusiness-ul românesc. Alți jucători importanți care au atras sume importante pe BVB sunt și Norofert sau Agroland.

Business de familie

Agroserv Măriuţa SA a fost înfiinţată în anul 1994 şi până în 2018 a avut exclusiv activităţi agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiţă, triticale, porumb, lucernă şi altele, pe o suprafaţă de 3000 ha) şi fermă de vaci de lapte (cu peste 2700 animale).

Începând cu anul 2018, compania a pus în funcţiune o fabrică modernă de lactate şi a lansat brandul Lăptăria cu Caimac, un brand care a înregistrat o creştere rapidă în preferinţele consumatorilor datorită produselor de înaltă calitate.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Prețul la care au ajuns cireșele în piețele din România. Majoritatea sunt aduse din Grecia
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Lista localităților în scenariul galben, unde săptămâna viitoare se învață online. Rata de incidență în...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Cum faci scrijele de fructe, fix ca la bunica acasă. Truc genial venit tocmai din...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide