FOARTE BINE la salariu, NESATISFĂCĂTOR la muncă. Funcționarii care se ocupă cu fondurile UE iau bonusuri lunare de mii de lei doar pentru că au luat „FB” la evaluările anuale. EXCLUSIV

FOARTE BINE la salariu, NESATISFĂCĂTOR la muncă. Funcționarii care se ocupă cu fondurile UE iau bonusuri lunare de mii de lei doar pentru că au luat „FB la evaluările anuale. EXCLUSIV
Publicat: 30/08/2012, 21:12
Actualizat: 20/03/2019, 17:40

Un obiectiv major al strategiei de dezvoltare a României este atragerea de „bani ieftini” de la Uniunea Europeană, o sursă sigură de finanțare într-un context european tensionat. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august rata reală de absorbție a fondurilor comunitare, respectiv plățile efective făcute de Comisia Europeană către beneficiarii români, a fost de 9,67%, cu numai jumătate de procent mai mare decât în luna anterioară, reiese din datele Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Responsabili pentru rezultatele slabe ale României în ceea ce privește atragerea celei mai facile surse de finanțare – care este totodată și printre puținele care nu creează datorii – sunt, în mare măsură, și cei circa 1.800 de funcționari publici care se ocupă de gestionarea fondurilor europene.

În 2009, guvernul a decis să sprijine această categorie de funcționari prin acordarea unor stimulente financiare. Orice funcționar care se ocupă de programarea, implementarea, monitorizarea, raportarea, evaluarea, contractarea sau coordonarea unor activități care implică fonduri structurale și de coeziune beneficiază de bonusuri care pot ajunge chiar și la 75% din salariul de bază. Acordarea acestor majorări salariale se face pe baza unor calificative obținute în urma evaluărilor anuale la care trebuie să participe, conform legii, orice funcționar public.

Aceste evaluări sunt realizate fie de șeful instituției, fie de un superior ierarhic. În ceea ce privește modul în care sunt acordate calificativele, legea trasează în linii mari criteriile după care se ghidează evaluatorul. Acestea se referă la „gradul de îndeplinire a criteriilor de performanță” și la „obiectivele individuale” care trebuie să fie „specifice activităților care presupun exercitarea prerogativelor de putere publică”, „cuantificabile”, „prevăzute cu termene de realizare”, „realiste” și „flexibile” .

În ciuda ratei foarte mici de absorbție, majoritatea „euro-funcționarilor” români au obținut „FB” la cele mai recente evaluări, iar pe baza acestor calificative au obținut sporuri lunare de mii de lei, potrivit datelor comunicate de mai multe ministere pentru gândul.

Ministerul Transporturilor: Din 102 funcționari, 100 au luat FB și unul B

În cadrul Programului Operațional Sectorial Transport 2007-2013 își desfășoară activitatea 102 angajați ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

„La evaluările performanețelor individuale pe anul 2011, din totalul persoanelor implicate în proiectele cu finanțare europeană, o sută au obținut calificativul , una a obținut calificativul și una calificativul ”, reiese din datele comunicate de MTI la solicitarea gândul.

Celor 100 de funcționari a căror activitate a fost apreciată drept „foarte bună” li s-a acordat sporul maxim de 75% din salariu, mai exact, peste 2.000 de lei. Prin urmare, salariul mediu net al unui angajat MTI care se ocupă de gestionarea fondurilor europene ajunge la circa 4.900 de lei, de aproape trei ori mai mult decât salariul mediu net din sectorul transporturilor.

Funcționarul MTI care a primit calificativul „Bine” pentru munca depusă în 2011 a primit lunar, în 2012, un spor de aproape 1.200 de lei, echivalent cu salariul mediu net al unui angajat din sănătate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Cu toate acestea, gradul de absorbție a fondurilor europene în cazul proiectelor MTI este de 8,9%.

Ministerul Mediului și Pădurilor: Sporuri lunare de peste 371.000 de lei pentru funcționarii care se ocupă de fonduri comunitare

Numărul de angajați din Ministerului Mediului și Pădurilor care se ocupă de gestionarea fondurilor europene este de 287. „Calificativele acordate în urma evaluărilor sunt: 262 de persoane au primit calificativul foarte bine și două persoane au primit calificativul bine”, se arată în datele comunicate de minister pentru gândul.

Lunar, funcționarii MMP primesc bonusuri în valoare de 371.300 de lei care reprezintă între 20% și 75% din salariul de bază.

Gradul de absorbție la nivelul Programului Operațional Sectorial Mediu, în raport cu alocarea UE pentru perioada 2007-2013, era la sfârșitul lunii august de 6.14%.

La Ministerul Muncii și la Ministerul Sănătății nu s-au acordat sporuri, însă toți funcționarii au primit „Foarte Bine”

Funcționarii publici implicați în programe cu finanțare europeană angajați în structurile din cadrul Ministerului Muncii și al Sănătății nu au primit niciun spor.

„Din septembrie 2011 (data înființării direcției) și până în prezent, în cadrul Direcției Implementare și Administrare Proiecte Finanțate din Fonduri Europene Nerambursabile se află în implementare 9 proiecte cofinanțate din Fondul Social European prin POSDRU și PODCA. Până la data de 1 august 2012, cei 23 de funcționari publici angajați în cadrul direcției, responsabili de implementarea eficiență a proiectelor, nu au beneficiat de niciun spor salarial pentru aceasta activitate. La ultima evaluare efectuată, întreg personalul a obținut calificativul ”, se arată în răspunsul dat de Ministerul Muncii solicitării gândul.

„Dacă la Ministerul Muncii, unde știm că există atâtea probleme pe POSDRU s-a obținut doar foarte bine, când zeci de firme au dat faliment pentru că nu s-au făcut plățile la timp, atunci înseamnă că avem o problemă”, este de părere Cosmin Drăgoi, managing partner în cadrul companiei de consultanță pentru proiecte de fonduri europene M27 CED Invest.

Consultantul susține că, deși există autorități cu care a colaborat bine și funcționari care s-au dovedit competenți, a avut parte și de incidente mai puțin plăcute.

„Ni s-au dat niște răspunsuri, ni s-au respins niște proiecte pe motive care nu apăreau în ghid. Ca să vă dau un exemplu, ni s-a spus că domeniul asigurărilor nu este un domeniu economic. Sunt și niște autorități care au dat dovadă de incompetență, atât la probleme de limba română, dar și de matematică elementară”, ne-a declarat Drăgoi.

Rata de absorbție a fondurilor europene, pe programe operaționale, la sfârșitul lunii iulie

Sursă date: MAEur

Comisia Europeană a suspendat la sfârșitul anului 2009 plățile în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cauza unor nereguli. Plățile au fost reluate câteva luni mai târziu, însă au fost la un pas de a fi întrerupte pentru a doua oară în iarna acestui an.

Premierul Victor Ponta a avertizat la rândul său că România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 de milioane de euro în acest an și 1,1 miliarde de euro anul viitor prin POSDRU din cauza deficiențelor sesizate la derularea programului POSDRU în 2010-2011.

Mugur Isărescu avertizează asupra dependenței României de fonduri europene

Asupra dependenței României de fondurile europene a avertizat și guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. Mai mult, guvernatorul susține că pe lângă realitatea care arată că România nu reușește să atragă mai multe fonduri comunitare s-a instalat și „un fel de defetism” că banii aceia oricum nu vin. „Spun că este extrem de periculos pentru că asta pune sub semnul întrebării întrega strategie de dezvoltare a României”, a declarat guvernatorul la începutul lunii, potrivit Mediafax.

În condițiile în care capitalul străin este din ce în ce mai redus, absența fondurilor europene accentuează presiunile asupra leului. Investițiile străine directe au totalizat în primele șase luni ale anului 621 milioane de euro, cu 28,9% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când fluxul de capital străin atras de România a fost de 874 milioane de euro, reiese din datele BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață