Francul elvețian s-a depreciat față de euro pe parcursul nopții. Ce s-a întâmplat cu leul

Francul elvețian s-a depreciat față de euro pe parcursul nopții. Ce s-a întâmplat cu leul
Publicat: 27/01/2015, 10:54

În jurul orei 10:00, euro era cotat pe piața interbancară locală la 4,472 – 4,474 lei, în scădere ușoară de la 4,4746 lei în tranzacțiile perfectate pe finalul ședinței de luni.

La aceeași oră, francul elvețian era cotat la 0,9849 euro în scădere cu numai 0,1% față de ultimele tranzacții ale zilei precedente, perfectate pe piețele internaționale luni noaptea, după închiderea pieței locale. Francul elvețian era cotat luni spre finalul zilei în depreciere cu 2,1% în raport cu euro, la 0,993 euro/franc, nivel care indica un curs de 4,4433 lei/franc.

Cotația actuală a francului implică un curs de 4,4054 lei/franc.

Dolarul a înregistrat o evoluție mai stabilă pe parcursul nopții și este cotat la 0,889 euro/dolar, cu o depreciere similară, de 0,1%, dar ușor peste nivelul de 0,8881 euro/dolar înregistrat aproape de sfârșitul zilei de luni.

Cursul dolarului de pe piețele externe și cotația euro din piața interbancară internă indică un curs de 3,9765 lei/dolar, foarte aproape de cel calculat luni în jurul orei 16:30, de 3,9739 lei/dolar.

Volumele din piața interbancară locală au fost reduse în prima oră de schimburi, la mai puțin de jumătate față de media pentru acest interval al zilei.

Schimburile dintre bănci au avut loc între un minim de 4,4739 lei/euro și un maxim de 4,4750 lei/euro.

Cursul pentru francul elvețian anunțat luni de BNR a scăzut cu 2,1%, de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, în urma deprecierii cu 1,2% a monedei elvețiene la momentul anunțului BNR, coroborată cu un curs mai favorabil al leului în raport cu euro.

Referința francului a înregistrat recorduri succesive în aproape toate ședințele începând de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunțat un curs de 3,9888 lei/euro, în scădere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar înregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Referința euro a coborât de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,4800 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani și jumătate, la 4,6481 lei/euro.

Euro s-a depreciat luni pe piețele financiare externe până la minimul ultimilor 11 ani în raport cu dolarul, după câștogarea alegerilor din Grecia de către partidul radical de stânga Syriza, însă moneda europeană a revenit în cursul zilei în contextul unei reevaluări a riscurilor de către investitori.

Încrederea din sectorul financiar este susținuă de programul masiv de achiziție de obligațiuni anunțat de Banca Centrală Europeană.

BCE a anunțat joi că va lansa în martie un program extins de achiziții de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 și care va include cumpărarea de obligațiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era așteptată de piețele financiare.

Partidul radical de stânga Syriza, care a câștigat alegerile parlamentare de duminică din Grecia, și formațiunea de dreapta Grecii Independenți au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna împreună. Syriza a obținut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, având nevoie doar de două pentru a deține majoritatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...