Marina Regală a Țărilor de Jos și Marina Regală a Belgiei se vor echipa cu fregate de război antisubmarin de ultimă generație „Made în Galați-România”. Ministerul Apărării al Olandei a anunțat că Damen Galați va proiecta și construi parțial în România patru nave antisubmarin pentru cele două țări, conform unui contract semnat cu companiile Damen și Thales. Valoarea totală a comenzii este de aproape 4 miliarde de euro.
Ministerul olandez al Apărării și companiile Damen și Thales au semnat un contract pentru proiectarea, construcția și livrarea a patru fregate de război anti-submarin (ASW); două pentru Olanda și două pentru Belgia, informează Damen prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net. Acordul a fost semnat de secretarul de stat al Apărării Christophe van der Maat, de CEO-ul grupului Damen Shipyards, Arnout Damen, de directorul general Damen Naval, Roland Briene, și de CEO-ul Thales Olanda, Gerben Edelijn, în timpul primei zile a festivalului maritim Sail Den Helder. Evenimentul a avut loc la bordul navei pe HNLMS Karel Doorman.
Fregatele ASW sunt înlocuitoarele actualelor fregate multifuncționale clasa Karel Doorman. Ele pot fi utilizate pentru mai multe sarcini, însă accentul va fi pus pe războiul anti-submarin. Navele vor avea propulsie hibridă diesel-electrică și vor fi proiectate să navigheze cât mai silențios, pentru a evita pe cât mai mult posibil detectarea lor de către submarine. La bord va fi o suită cuprinzătoare de senzori pentru a detecta submarinele.
Fregatele vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lățime maximă de 18 metri și un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord, va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni și capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Printre altele, fregatele ASW vor fi echipate cu o suită de război subacvatic (Under Water Warfare Suite – UWWS), un sistem de război de suprafață (Above Water Warfare System – AWWS) și momeli subacvatice. Navele vor fi înarmate cu un tun de 76 mm, torpile MK54, rachete Rolling Airframe Missile (RAM) și Naval Strike Missile (NSM).
Fregata poate găzdui și alte arme, cum ar fi rachete mai puternice și arme laser de înaltă putere. Există, de asemenea, ambarcațiuni și avioane fără pilot la bord pentru utilizare pe/sub apă, precum și aerian.
Citiți și: Controversele din jurul afacerilor din România ale companiei olandeze Damen