Gazprom a început construcția gazoductului South Stream

Gazprom a început construcția gazoductului South Stream
Publicat: 07/12/2012, 16:58
Actualizat: 20/03/2019, 23:47

Grupul rus Gazprom a început vineri, în prezența președintelui rus, Vladimir Putin, lucrările de construcție la gazoductul South Stream, care ar trebui să aprovizioneze Europa de Sud cu gaze naturale din Rusia, ocolind Ucraina, și rivalizează cu proiectul european Nabucco, informează Mediafax.

Gazprom a invitat peste 100 de jurnaliști și oficiali în apropierea stațiunii Anapa, de pe malul Mării Negre, pentru a asista la starul lucrărilor, potrivit AFP.

Proiectul de 2.380 de kilometri, ale cărui costuri sunt estimate la 16,5 miliarde de euro, ar trebui să permită Rusiei să livreze anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către Europa. Volumul South Stream ar reprezenta circa 10% din consumul estimat pentru UE în 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Gazoductul Rusiei va fi construit pe sub Marea Neagră până în Bulgaria, după care va tranzita Serbia, Ungaria, Slovenia și Italia, evitând teritoriul Ucrainei, pe unde trec deja volume importante de gaze naturale destinate Europei.

Dispute repetate între Moscova și Kiev asupra prețurilor la gaze au afectat de mai multe ori livrările pe timp de iarnă către clienții europeni ai Gazprom, determinând grupul rus și companiile de utilități din Europa să caute soluții alternative.

Partea de gazoduct care va fi construită pe sub Marea Neagră se află în responsabilitatea unui consorțiu format din Gazprom (50%), Eni Italia (20%), EDF Franța (15%) și Wintershall Germania (15%), o subsidiară BASF.

Grupul rus a dat în folosință în nordul Europei anul trecut gazoductul Nord Stream, construit pe sub Marea Baltică. Acesta are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care urmează să fie suplimentată.

Startul construcției South Stream vine într-un moment dificil pentru Gazprom pe piața europeană, potrivit AFP.

Criza economică a condus la declinul consumului în Europa, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, care se așteaptă ca acest trend să continue și în acest an.

Situația a determinat mulți dintre clienții Gazprom să conteste prevederi restrictive din contractele pe termen lung, iar grupul rus a fost nevoit să ofere discount-uri mai multor companii, inclusiv GDF Suez Franța.

Relațiile sunt încordate, de asemenea, și în plan politic. Gazprom este ținta unei investigații a Comieiei Europene privind practici anticoncurențiale.

Principalul rival al South Stream este proiectul Nabucco. Acționarii Nabucco sunt Bulgarian Energy Holding, Transgaz, Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria) și RWE (Germania).

Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri susținut de Uniunea Europeană, concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, de la Marea Caspică, care ar putea conține rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea să-și diversifice importurile de gaze naturale.

Nabucco Vest ar trebui să transporte gaze naturale de la granița Turciei cu Bulgaria către un hub din Baumgarten, Austria, tranzitând Bulgaria, România și Ungaria. Gazoductul este o variantă mai scurtă a unei conduct care ar fi traversat și Turcia. Turcia și Azerbaidjan au semnat un acord de 7 miliarde de dolari pentru construcția unui gazoduct pe teritoriul turc (Trans-Anatolia Pipeline – Tanap).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom