Guvernul va plăti ajutoare de urgență la Oltchim doar dacă angajații nu iau salarii timp de 2-3 luni

Guvernul va plăti ajutoare de urgență la Oltchim doar dacă angajații nu iau salarii timp de 2-3 luni
Publicat: 01/10/2012, 13:27
Actualizat: 22/03/2019, 06:05

Guvernul va plăti cei 1.400 lei reprezentând ajutor de urgență pentru fiecare angajat Oltchim doar dacă va interveni o „situație de criză” în care muncitorii să nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul a arătat că, în prezent, salariații și-au primit restanțele pentru luna iulie și le vor primi și pentru luna august.

Câmpeanu a precizat că Ministerul Muncii va putea interveni doar în cazul în care privatizarea Oltchim nu va avea succes și societatea va intra, probabil, în administrare specială.

„Acel ajutor de urgență va fi acordat prin hotărâre de guvern atunci când intervine o situație de 2-3 luni în care nu se pot plăti salariile”, a spus Câmpeanu.

Ministrul a precizat că nu e vorba de un ajutor „global”, ci doar pentru angajații care sunt în situații de urgență.

Peste 500 de angajați ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează din nou, luni, pe platoul din fața pavilionului administrativ al unității, oamenii așteptând „un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce privește privatizarea”.

Salariații solicită plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea producției și demisia președintelui sindicatului.

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat că oamenii așteaptă un răspuns privind privatizarea, susținând că este nevoie de bani pentru repornirea instalațiilor.

El a mai spus că managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, este la București „pentru deblocarea sumelor necesare avansului pe august”.

Peste 300 de salariați ai Oltchim au protestat și vineri, pentru a treia zi consecutiv, pe platoul din fața pavilionului administrativ al unității.

În urmă cu zece zile, Guvernul a decis ca angajații Oltchim să primească ajutoare sociale de urgență în sumă de câte 1.400 lei, în două tranșe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat atunci că angajații Oltchim vor primi până la 25 septembrie restanțele salariale aferente lunii iulie, care nu au legătură cu ajutorul social acordat de Guvern, fiind însă necesar de precizat că societatea nu a funcționat în august și septembrie astfel că normarea poate avea „de suferit”.

Dan Diaconescu a câștigat în urmă cu o săptămână licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Premierul Victor Ponta declarat, marți, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.

Premierul preciza atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta afirma că informația conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Presa relata joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului