HSBC este ținta unor acuzații grave în SUA. „Subsidiarele sale au asigurat teroriștilor, cartelurilor de traficanți de droguri și altor infractori „o poartă” către sistemul financiar american” – raport

HSBC este ținta unor acuzații grave în SUA. Subsidiarele sale au asigurat teroriștilor, cartelurilor de traficanți de droguri și altor infractori o poartă către sistemul financiar american - raport
Publicat: 17/07/2012, 11:01
Actualizat: 25/06/2013, 19:09

Neregulile ar putea servi drept argumente pentru revocarea actului constitutiv al divizie americane a HSBC, potrivit senatorilor.

Subsidiarele HSBC din diverse părți ale lumii au asigurat organizațiilor teroriste, cartelurilor de traficanți de droguri și altor grupuri de infractori „o poartă” către sistemul financiar american, a concluzionat Subcomisia Permanentă de Investigații din Senatul SUA într-un raport de 335 de pagini, prezentat luni, care cuprinde informații despre activitatea băncii în ultimii 10 ani, caracetrizată de controale neriguroase.

Legislatorii americani i-au convocat marți la Washington, pentru audieri, pe șefii băncii londoneze.

„HSBC își înființează o bancă afiliată în SUA drept poartă către sistemul financiar american și permite rețelei globale de bănci afiliate să abuzeze de această poartă. Nimeni nu a fost tras la răspundere, ceea ce este dramatic”, a declarat senatorul Carl Levin, președintele subcomisiei, membru al Partidului Democrat.

Investigația senatorilor s-a concentrat pe HSBC Bank USA NA, cu sediul la New York, principala bază de operațiuni a HSBC pentru tranzacții și servicii în dolari.

Pe lângă Irene Dorner, președinte și director general al HSBC North America Holdings, senatorii vor să pună întrebări, în baza raportului, și altor înalți executivi ai băncii, dar și agențiilor guvernamentale americane care nu au împiedicat și sancționat practicile de care este acuzată instituția financiară.

„Vom admite că, în trecut, nu am reușit uneori să respectăm standardele la care se așteaptă autoritățile și clienții. Ne vom cere scuze, vom recunoaște aceste greșeli, vom răspunde pentru acțiunile noastre și ne vom oferi angajamentul absolut să remediem neregulile”, a afirmat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al HSBC, Robert Sherman.

Potrivit raportului, HSBC a ignorat legăturile unor bănci-client cu finanțarea organizațiilor teroriste. Una dintre aceste bănci este Al Rajhi Bank, din Riad, Arabia Saudită, care a primit de la HSBC un miliard de dolari în cash în perioada 2006-2010, reiese din investigație.

În 2002, HSBC a cumpărat cea de-a cincea bancă din Mexic, Grupo Financiero Bital, care avea, potrivit senatorilor americani, deficiențe grave în privința prevenirii spălării de bani. În acea perioadă, Bital nu respecta „niciun standard recunoscut privind spălarea de bani”, potrivit unor documente interne ale HSBC, obținute de anchetatori.

În perioada 2000-2009, HSBC a atribuit Mexicului cel mai relaxat calificativ de risc, „în pofida informațiilor care indicau în mod evident că Mexicul era o jurisdicție de mare risc în zona traficului de droguri și spălării de bani”, potrivit raportului subcomisiei. Printre clienții din Mexic ai HSBC se numărau așa-numitele „casa de cambio”, firme de schimb valutar, considerate de Departamentul Trezoreriei din SUA drept centre de spălare a banilor proveniți din traficul de droguri.

Divizia mexicană a HSBC a transferat, în 2007 și 2008, 7 miliarde de dolari în numerar către subsidiara din SUA a grupului, de departe cea mai mare sumă rulată de o subsidiară a băncii, precum și de alte instituții financiare din Mexic, ridicând la momentul respectiv semne de întrebare privind proveniența fondurilor, se arată în raport.

Senatorii acuză banca și că a încălcat sancțiunile impuse de Departamentul Trezoreriei din SUA asupra Iranului, în încercarea de a izola statul de sistemul financiar global. Documentele interne citate de raport relevă că unii bancheri din SUA ai HSBC știau că o parte dintre tranzacțiile pe care le efectuează au legături cu Iranul, încălcând embargoul.

Un audit efectuat de Deloitte LLP arată că 25.000 de tranzacții, în valoare totală de 19,4 miliarde dolari, pot fi asociate Iranului, se spune în raport. Dintre acestea, aproxiamtiv 90% au trecut prin conturile americane ale HSBC fără a fi descrise drept avânt legături cu Iranul. Senatorii fac referire la tranzacții similare legate de alte state supuse sancțiunilor, precum Coreea de Nord, Cuba, Sudan și Burma.

HSBC a anunțat anterior că cooperează cu Departamentul Justiției din SUA, procuratura din Manhattan, New York, și Rezerva Federală privind posibile încălcări ale sancțiunilor impuse Iranului.

Totodată, banca este implicată într-o anchetă a Departamentului Justiției și Fiscului din SUA privind acuzații că ar fi încurajat evaziunea fiscală în SUA prin subsidiara din India.

Raportul acuză și OCC, un departament din Trezorerie responsabil de supravegherea subsidiarei americane a HSBC, că nu a acționat timp de mai mulți ani după identificarea unor nereguli privind spălarea de bani.

„Cultura HSBC a suferit o poluare generalizată pentru o lungă perioadă de timp. Schimbările recente de leadership sugerează că banca este hotărâtă să facă curățenie. Acest angajament este binevenit. Supravegherea serioasă din partea OCC este de asemenea esențială”, a mai spus senatorul Carl Levin.

Oficialul a adăugat că neregulile de la HSBC ar putea determina autoritățile americane să revoce actul constitutiv al diviziei din New York.

Banca și-a exprimat în mai multe rânduri regretele privind „conduita inacceptabilă” din SUA, potrivit directorului general al grupului, Stuart Gulliver. Banca a trecut prin restructurare pentru a prioritiza controalele interne și a crescut numărul angajaților în această zonă de la 200 la 1.000, susține Gulliver.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....