IEFTINIRI. Vestea bună pentru șoferi. „Este un factor de limitare a presiunii de creștere a unor prețuri”

IEFTINIRI. Vestea bună pentru șoferi. „Este un factor de limitare a presiunii de creștere a unor prețuri”
FOTO cu caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 17/04/2020, 10:40

În baza informațiilor existente până la această oră, conform unei analize XTB, carburanții au șanse foarte bune de a se ieftini în următoarele două-trei săptămâni, veste bună pentru șoferi, care ar fi fost și mai bună într-o perioadă fără restricții, susțin reprezentanții casei de brokeraj.

Potrivit spuselor lui Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul companiei amintită mai sus, „petrolul este încă într-un foarte rapid trend descendent, dar anticipațiile referitoare la măsuri suplimentare, dincolo de cele luate deja de OPEC+ pot aduce modificări ample în următoarele 2-3 luni”.

„Cheia parcursului viitor este însă durata pandemiei, și modul de revenire a economiei (lentă sau rapidă). În linia informațiilor disponibile în prezent, carburanții au șanse foarte bune de a se ieftini în următoarele 2-3 săptămâni. (…)

Este, în plus, un factor de limitare a presiunii de creștere a unor prețuri, fără a fi însă un element determinant pentru multe produse. Cu toate acestea, tendința ulterioară ar putea fi una de relativă scumpire a benzinei și motorinei, de la niveluri foarte joase și fără a vedea pentru moment «amenințate» reperele din februarie”, a mai explicat oficialul casei de brokeraj.

Situația de pe piața petrolului a fost foarte volatilă în ultimele săptămâni, atitudinea investitorilor schimbându-se radical pe perioade foarte scurte de timp, precizează reprezentanții firmei.

Potrivit viziunii lor despre amplitudinea situației, distanța dintre maximul atins pe 9 aprilie și minimul sesiunii de luni a fost de peste 22%.

„Totuși, această depreciere rapidă nu a reprezentat altceva decât o trezire la realitate pentru investitori. Înainte de anunțarea acordului, petrolul s-a apreciat cu aproximativ 8%, dar această secvență pozitivă nu a fost durabilă, materia primă pierzând tot terenul câștigat anterior odată cu prezentarea detaliilor acordului OPEC +”, explică Radu Puiu, research analyst, XTB România.

Pe scurt, înțelegerea prevede reducerea producției de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi în mai și iunie, adică aproximativ 10% din oferta globală, ceea ce reprezintă o valoare-record.

Apoi, volumul reducerilor va fi treptat temperat până în aprilie 2022. Oficialii grupării au susținut că măsurile luate ar putea fi și mai ample, vizând reduceri de aproximativ 20 de milioane de barili pe zi (incluzând reducerile suplimentare din partea statelor G20 și majorarea rezervelor strategice).

„Un astfel de scenariu este de înțeles, dacă avem în vedere că estimările indică o posibilă reducere a cererii cu 30 de milioane de barili pe zi în aprilie”, menționează analiștii.

Printre măsurile suplimentare vizate de către OPEC se numără și speranțele ca state din afara grupului, precum SUA, Canada sau Norvegia, să adere la reducerile coordonate. Președintele Donald Trump a evitat să abordeze acest subiect, susținând că mecanismele pieței vor ajusta producția americană.

În acest sens, trebuie avute în vedere estimările prezentate de Secretarul de Energie american, Dan Brouillette, care a susținut că, până la sfârșitul anului, producția americană se va reduce cu 2 – 3 milioane de barili pe zi.

Totuși, reducerile tind să nu aibă efectul scontat pe termen scurt întrucât nu se ridică la volumele necesare pentru a evita o creștere masivă a stocurilor de petrol în al doilea trimestru.

Blocajele celor mai importante economii și temerile legate de o recesiune vor continua să pună presiune descendentă asupra cererii de combustibil.

„Datele din ultimele zile confirmă perspectivele sumbre”

Agenția Internațională a Energiei a publicat raportul privind piața petrolului pentru aprilie în cadrul căruia avertizează despre posibilitatea ca scăderea cererii cauzate de pandemie să fie mult mai amplă decât nivelul de reducere a producției agreat de OPEC +.

Mai mult, datele Administrației de Informații din domeniul Energiei au indicat o creștere săptămânală istorică a stocurilor de petrol din SUA – 19,25 de milioane de barili – în timp ce nivelul prognozat era de 11,6 milioane de barili. În acest context, pe termen scurt am putea asista la o ușoară tendință de stabilizare a cotației WTI în jurul pragului de 20 de dolari per baril.

„Până când măsurile de combatere a epidemiei nu vor fi relaxate, perspectivele pentru prețul petrolului rămân în continuare pesimiste și nu putem exclude o corecție sub zona menționată anterior, drumul fiind deschis până în vecinătatea pragului de 15 dolari per baril. Odată cu redeschiderea economiilor, optimismul ar putea reveni treptat în piețe, iar redresarea cererii ar putea impulsiona prețul.

Un alt factor important îl va reprezenta atingerea limitelor superioare a capacităților de stocare a petrolului care va pune presiune asupra companiilor să reducă producția. Principalul obiectiv pentru cumpărători pe termen mediu se află la 28,50 dolari per baril, prag ce a întrerupt toate încercările recente de redresare din partea cumpărătorilor”, mai explică analistul Radu Puiu.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Anunț pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Este informația momentului pentru milioane de pensionari
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi