Inflația continuă să scadă în zona euro, apropiindu-se de ținta Băncii Centrale Europene

Inflația continuă să scadă în zona euro, apropiindu-se de ținta Băncii Centrale Europene
Publicat: 30/11/2023, 15:47

Rata inflației a continuat să scadă în zona euro, fiind în luna noiembrie la nivelul de 2,4%, apropiindu-se astfel de ținta de 2,0% a Băncii Centrale Europene (BCE), anunță Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Potrivit estimărilor Eurostat, inflația medie a zonei euro, raportată la nivel anual, a fost în noiembrie de 2,4%, în scădere de la 2,9% în octombrie.

”Inflația anuală în zona euro este de așteptat să fie de 2,4% în noiembrie 2023, în scădere de la 2,9% în octombrie. Analizând principalele componente ale inflației din zona euro, alimentele, alcoolul și tutunul urmează să aibă cele mai mari creșteri anuale în noiembrie (6,6%, comparativ cu 7,4% în octombrie), urmate de servicii (4,0%, comparativ cu 4,6% în octombrie), produsele industriale non-energetice (2,9%, comparativ cu 3,5% în octombrie) și energia (-11,5%, comparativ cu -11,2% în octombrie”, precizează Eurostat.

Cele mai ridicate valori ale inflației se înregistrează în Slovacia (6,9%), în Croația (5,5%) și în Slovenia (4,5%), iar cea mai mică inflație este în Italia (0,7%), Finlanda (0,8%), și Olanda (1,4%). Germania a avut în noiembrie o inflație de 2,3%, iar Franța de 3,8%. Belgia este singura țară din zona euro care se confruntă cu deflație (-0,7%).

Scăderea inflației în zona euro a fost peste așteptările experților, care estimau pentru noiembrie o rată de 2,7%.

Mediile de afaceri s-ar aștepta ca Banca Centrală Europeană s-a înceapă reducerea dobânzii de referință, în contextul în care inflația s-a apropiat mult de ținta de 2,0%. Însă oficialii din cadrul Băncii Centrale Europene au avertizat că politica monetară rigidă va continua până la stabilizarea inflației.

”Banca Centrală Europeană își va îndeplini sarcina sa, în primul rând prin asigurarea că inflația revine la ținta de 2% pe termen mediu. Nu este momentul să începem proclamarea victoriei. Trebuie să rămânem atenți la diversele forțe care afectează inflația și să menținem ferm mandatul stabilității prețurilor”, a declarat luni Christine Lagarde, președintele instituției.

Anterior, Lagarde a atras atenția că BCE va menține atenția asupra riscurilor economice și va continua o politică monetară strictă, fără concluzii bazate pe ”evoluțiile de pe termen scurt”, pentru a evita ”inflația persistentă”. ”Suntem într-o fază a ciclului nostru politic pe care eu aș caracteriza-o ca fiind «atentă și focalizată». Trebuie să fim atenți la diversele forțe care afectează inflația: remedierea șocurilor energetice din trecut, forța transmisiei politicii monetare, dinamica salariilor și evoluția așteptărilor asupra inflației. Și trebuie să menținem concentrarea asupra readucerii inflației la ținta vizată, nu să ne grăbim spre concluzii premature bazate pe evoluțiile de pe termen scurt”, a insistat Lagarde.

La rândul său, Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), a apreciat că Banca Centrală Europeană probabil nu va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat. ”Costurile de împrumut trebuie menținute la un nivel ridicat o perioadă suficientă. Este imposibil de anticipat exact cât va fi de lungă această perioadă, dar este foarte improbabil să se încheie curând”, a afirmat Joachim Nagel.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Foto: Profimedia

Citește și:

BCE intenționează să contracareze excesul lichidităților, pentru a stimula băncile să majoreze dobânzile depozitelor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
„Pentru toți cei care doresc să își ia rămas bun”. Când și unde va fi...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Satul din România unde, dacă ai Ferrari, râd toți de tine! Ce e special în...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A MURIT unul dintre cei mai PERICULOŞI oameni din lume! Domnia terorii s-a încheiat
Locul legendar din România, construit prin vrăjitorie
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
August Bebel, unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat al Muncitorilor. „Creștinismul este dușmanul libertății și...