România a avut cea mai mică creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul III, de 0,4% față de cel anterior. Ce țări sunt în top

România a avut cea mai mică creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul III, de 0,4% față de cel anterior. Ce țări sunt în top
INS a anunțat Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2021 / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07/12/2021, 13:38
Actualizat: 07/12/2021, 16:57

Creșterea Produsului Intern Brut al României în trimestrul III, de 0,4% comparativ cu trimestrul II, plasează țara noatră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Slovacia, și în fața Lituaniei, a cărei economie a stagnat, conform datelor publicate marți de Eurostat.

Clasamentul economiilor performante ale UE în trimestrul III este condus de Austria, cu o creștere de 3,8%, urmată de Franța (3%) și Portugalia.

România este departe de media Uniunii Europene, de 2,1% creștere în al treilea trimestru, față de precedentul. Comparativ trimestul III al anului trecut, PIB-ul țărilor membre a crescut, în medie, cu 4,1%, conform Eurostat.

Datele publicate de Eurostat includ și cifrele din Statele Unite ale Americii, mai apropiate de ale României, respectiv o creștere de 0,5% în trimestrul III din 2021, față de trimestrul anterior. Comparativ cu același interval din 2020, economia americană a crescut cu 4,9%.

INS a revizuit ușor în sus creșterea economică României în trimestrul III

Institutul Național de Statistică a revizuit într-o ușoară creștere PIB-ul României în trimestrul III 2021, conform datelor provizorii publicare marți. Astfel, acesta a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,4% comparativ cu trimestrul II 2021, față de 0,3%, cât era creșterea în datele estimate din 16 noiembrie.

Față de același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 7,4% pe seria brută și de 8,1% pe seria ajustată sezonier, a anunțat INS marți. Comparativ, în noiembrie, INS estima că Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 7,2% pe seria brută şi de 8,0% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, în primele nouă luni din 2021, PIB-ul a crescut, comparativ cu aceeași perioadă din primul an al pandemiei, cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier.

Ce a dus la creșterea PIB-ului

Pe categorii de resurse, la creșterea anuală a PIB-ului în primele nouă luni din acest an, contribuții pozitive mai importante au avut ramurile

  • comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,0%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;
  • industria (+1,3%), cu o pondere de 19,1% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%;
  • agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuție pozitivă semnificativă (+0,8%), înregistrând o creștere a volumului lor cu 9,0%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal:

  • cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,5% contribuind cu +4,6% la rata de creștere a PIB;
  • formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu +1,5% la rata de creștere a PIB; variației stocurilor (+3,0%).

Exportul net a avut un impact negativ (-1,9%), consecință a creșterii volumului exporturilor de bunuri și servicii cu 13,8% corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii (16,7%).

Cât este PIB-ul României

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2021 a fost de 295,216 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul II 2021 şi cu 8,1% faţă de trimestrul III 2020.

Produsul intern brut estimat pentru primele nouă luni din 2021 a fost de 866,299 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de ianuarie-septembrie 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Sub pericolul dezastrului. Mare atenție, români! Următoarele 48 de ore sunt critice
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...