România a avut cea mai mică creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul III, de 0,4% față de cel anterior. Ce țări sunt în top

România a avut cea mai mică creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul III, de 0,4% față de cel anterior. Ce țări sunt în top
INS a anunțat Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2021 / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07/12/2021, 13:38
Actualizat: 07/12/2021, 16:57

Creșterea Produsului Intern Brut al României în trimestrul III, de 0,4% comparativ cu trimestrul II, plasează țara noatră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Slovacia, și în fața Lituaniei, a cărei economie a stagnat, conform datelor publicate marți de Eurostat.

Clasamentul economiilor performante ale UE în trimestrul III este condus de Austria, cu o creștere de 3,8%, urmată de Franța (3%) și Portugalia.

România este departe de media Uniunii Europene, de 2,1% creștere în al treilea trimestru, față de precedentul. Comparativ trimestul III al anului trecut, PIB-ul țărilor membre a crescut, în medie, cu 4,1%, conform Eurostat.

Datele publicate de Eurostat includ și cifrele din Statele Unite ale Americii, mai apropiate de ale României, respectiv o creștere de 0,5% în trimestrul III din 2021, față de trimestrul anterior. Comparativ cu același interval din 2020, economia americană a crescut cu 4,9%.

INS a revizuit ușor în sus creșterea economică României în trimestrul III

Institutul Național de Statistică a revizuit într-o ușoară creștere PIB-ul României în trimestrul III 2021, conform datelor provizorii publicare marți. Astfel, acesta a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,4% comparativ cu trimestrul II 2021, față de 0,3%, cât era creșterea în datele estimate din 16 noiembrie.

Față de același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 7,4% pe seria brută și de 8,1% pe seria ajustată sezonier, a anunțat INS marți. Comparativ, în noiembrie, INS estima că Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 7,2% pe seria brută şi de 8,0% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, în primele nouă luni din 2021, PIB-ul a crescut, comparativ cu aceeași perioadă din primul an al pandemiei, cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier.

Ce a dus la creșterea PIB-ului

Pe categorii de resurse, la creșterea anuală a PIB-ului în primele nouă luni din acest an, contribuții pozitive mai importante au avut ramurile

  • comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,0%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;
  • industria (+1,3%), cu o pondere de 19,1% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%;
  • agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuție pozitivă semnificativă (+0,8%), înregistrând o creștere a volumului lor cu 9,0%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal:

  • cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,5% contribuind cu +4,6% la rata de creștere a PIB;
  • formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu +1,5% la rata de creștere a PIB; variației stocurilor (+3,0%).

Exportul net a avut un impact negativ (-1,9%), consecință a creșterii volumului exporturilor de bunuri și servicii cu 13,8% corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii (16,7%).

Cât este PIB-ul României

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2021 a fost de 295,216 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul II 2021 şi cu 8,1% faţă de trimestrul III 2020.

Produsul intern brut estimat pentru primele nouă luni din 2021 a fost de 866,299 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de ianuarie-septembrie 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom