INTERVIU EXCLUSIV ZF-GÂNDUL: Klaus Mangold, unul dintre cei mai influenți oameni din Europa: Eu aș fi optimist în ceea ce privește viitorul României. VIDEO

Publicat: 08/11/2012, 18:24
Actualizat: 20/03/2019, 16:34

Klaus Mangold, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din lume, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Financiar și gândul în care a vorbit despre eșecul privatizării Oltchim, despre atuurile care fac din România un stat atractiv pentru investitorii străini, precum și despre provocările cu care se confruntă liderii europeni.

Klaus Mangold este fostul președinte al grupului DaimlerChrysler Services AG și al Comitetului de Est al Economiei Germane. Omul de afaceri s-a întâlnit marți cu premierul Victor Ponta, la discuții participând și Ion Țiriac, potrivit unor surse citate de Mediafax.

În prezent, Mangold este președinte al Consiliului Consultativ al grupului de consultanță financiară Rothschild (una dintre cele mai renumite bănci private din lume), membru în Consiliul de Supraveghere al companiilor Metro (lider mondial pe piața cash&carry și prezent în România) și Continental (lider în industria auto), președinte al Consiliului de Supraveghere al grupurilor TUI (unul dintre cele mai importante grupuri de turism din Europa) și Alstom (unul dintre cei mai importanți jucători din industria de transport și infrastructură de la nivel mondial).

Mangold: „România poate fi o țară interesantă pentru noi investiții în industria auto”

Un investitor străin este interesat de un mediu de afaceri stabil, de politici economice previzibile și de o forță de muncă bine calificată atunci când ia decizia de a intra pe o nouă piață, este de părere Klaus Mangold. Afaceristul german susține că România are aceste avantaje, în special în zona producției auto.

„După cum știți, întrebarea-cheie este . Cred că sunt mai multe motive. Trebuie să ai un mediu de afaceri foarte stabil, oamenii trebuie să aibă încredere în politicile economice, să știe că ar beneficia de un avantaj competitiv, dacă ar investi în acea țară și, mai ales, să ai tineri bine educați. Mai trebuie să ai o forță de muncă suficient de bine calificată pentru a lucra într-o fabrică. Eu cred că România dispune de aceste avantaje”, a explicat Mangold într-un interviu pentru Ziarul Financiar și gândul.

„Judecând după experiența companiilor germane care fac afaceri aici de 10-15 ani, indiferent că vorbim de dealeri auto, retaileri etc. observăm că toate aceste companii au înregistrat succese pe această piață. România, în mod special, poate fi o țară foarte interesantă pentru noi investiții în industria auto”, a subliniat el, adăugând că România se confruntă într-adevăr cu probleme în ceea ce privește infrastructura.

Mangold: „Eu aș fi optimist în ceea ce privește viitorul României”

Mangold susține că este optimist cu privire la viitorul României. „Ținând cont de experiența companiilor germane care fac afaceri în România, marea lor majoritate își propune extinderea capacităților de producție aici. Eu văd în asta un semn bun care arată încredere și că aceste companii își propun să-și continue activitățile”, a explicat fostul președinte al grupului DaimlerChrysler Services AG.

România prezintă avantaje atât din punctul de vedere al competitivității forței de muncă și a calității profesioniștilor din industrie, cât și din punct de vedere al poziționării geografice, este de părere Mangold.

„Vă aflați în centrul Europei de Est, sunteți aproape de Turcia, care va fi o piață foarte mare în viitor și puteți fi o punte de legătură în acest sens. De asemenea, sunteți aproape de Rusia, o altă țară cu mare potențial de afaceri în viitor”, a precizat Mangold.

Mangold: „Nu e niciun dubiu că trebuie să ieșiți din această instabilitate politică”

Mangold a mai atras atenția asupra necesității depășirii actualei crize politice, în special pentru că aceasta îi ține la distanță pe potențialii investitori.

„Nu e niciun dubiu că trebuie să ieșiți din această instabilitate politică foarte repede. Cred că, în acest moment, mulți așteaptă cu nerăbdare rezultatele alegerilor din decembrie. Stabilitatea politică reprezintă un element-cheie pentru investitorii străini. Investitorii se așteaptă ca România să redevină stabilă politic”, a subliniat el.

În Europa se acordă recent o mare atenție infrastructurii democratice și instituțiilor care veghează asupra respectării drepturilor omului și a stabilității politice, a mai atras atenția Mangold.

Continental și Schaeffler Gruppe, interesate să investească în România

Fostul președinte DaimlerChrysler Services AG a mai precizat că dintre companiile pe care le reprezintă, două sunt interesate să investească în România.

„În mod clar, se numără printre companiile care se gândesc serios să facă investiții majore în țara dumneavoastră, în viitor. Vorbim atât despre Continental, cât și despre Schaeffler Gruppe – companii foarte hotărâte să își înceapă activitatea aici”, a declarat Mangold.

Interesul acestor companii în România este strâns legat de facilitățile de producție de aici, precum și de productivitatea ridicată, a subliniat omul de afaceri. „România va juca un rol foarte important în viitor”, a mai adăugat el.

Mangold: „Privatizarea, unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda unei țări care a avut până în 1990 o economie strict controlată de stat”

În opinia lui Mangold, scopul principal al unor privatizări operate într-o țară care a avut până în 1990 o economie strict controlată de stat ar trebui să fie crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea industriei și a tehnologiilor, nu prețul obținut în urma vânzării acțiunilor deținute de stat.

„Știți, privatizarea reprezintă unul dintre cele mai dificile subiecte, atunci când vine vorba de o țară care, până în 1990 a avut o economie strict controlată de către stat. Sunt trei elemente care trebuie luate în considerare. Văzut dintr-o perspectivă națională, prețul obținut nu ar trebui să reprezinte prioritatea numărul unu. Prioritatea stă în dezvoltarea industriei. Investițiile care duc la crearea de noi locuri de muncă reprezintă o chestiune mai importantă decât 50 de milioane obținute pe ceva anume, sau 60 de milioane, ca să dau un exemplu”, este de părere președinte Consiliului Consultativ Rothschild.

Totodată, este bine ca autoritățile să reușească să păstreze un echilibru între investitorii străini și cei autohtoni, dar și să asigure o competiție corectă și deschisă pentru a scoate un profit maxim din resursele naționale, a mai precizat omul de afaceri.

Mangold, despre Metro: „Nu cred că există vreun motiv serios de îngrijorare”

Mangold, membru în Consiliul de Supraveghere al companiilor Metro și Continental, este de părere că rezultatele slabe înregistrate de lanțul de magazine Metro în ultimii ani pe piața locală nu sunt un motiv de îngrijorare.

„Nu cunosc precis bilanțul contabil al celor de la Metro, dar așa e în piață: uneori ești pe primul loc, anul viitor ajungi pe locul doi, după care revii iar pe primul loc… Nu cred că există vreun motiv serios de îngrijorare, dar cred că este important pentru Metro să-și reconfirme, în viitor, poziția de lider în topul retailerilor din România”, a declarat el.

Mangold: „Fără îndoială, reprezentanții industriei europene sunt foarte interesați să vă vadă cât mai repede membri cu drepturi depline ai Acordului Schengen”

Mangold susține că reprezentanții industriei germane susțin pe deplin aderarea României la Schengen, însă ei nu se numără printre factorii de decizie.

„Din păcate, cei din industria germană sau europeană nu au acces la deciziile politice, cum ar fi cele legate de Schengen. Dar, fără îndoială, reprezentanții industriei europene sunt foarte interesați să vă vadă cât mai repede membri cu drepturi depline ai Acordului Schengen. Nu e nicio îndoială în privința asta!”, a explicat el.

Mangold: „Dacă Grecia mai are nevoie de câteva miliarde în plus, cred că trebuie să îi dăm acești bani”

Omul de afaceri german susține că unitatea zonei euro trebuie apărată, chiar dacă liderii europeni vor trebui să acorde statului elen un nou pachet de sprijin financiar.

„Suntem puternic interesați să apărăm moneda euro. Chiar dacă Grecia mai are nevoie de câteva miliarde în plus, cred că trebuie să îi dăm acești bani”, a precizat Mangold.

„Până acum am dat atâția bani pentru a apăra moneda europeană, încât nu are rost să fim acum reticenți când vine vorba de parcurs ultima sută de metri, adică să mai dăm alte cinci miliarde de euro, sau ceva de genul acesta”, a mai adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani