BNR: Rezervele valutare ale României au crescut în ultima lună cu aproape trei miliarde euro

Redactor:
Madalina Prundea
BNR: Rezervele valutare ale României au crescut în ultima lună cu aproape trei miliarde euro
Rezervele internaţionale ale României, valute plus aur, au ajuns, la 30 aprilie 202, la valoarea de 43,185 de miliarde de euro / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Rezervele valutare ale României au crescut cu 2,595 miliarde euro, la data de 31 aprilie, față de sfârșitul lunii martie, ceea ce reprezintă un avans de 7,26% față de luna precedentă. Față de acum un an, creșterea este de peste 5 miliarde de euro.

La sfârșitul lunii aprilie, rezervele valutare la Banca Naţională a României au ajuns la de 38,304 miliarde de euro, în creștere față de 35,709 miliarde de euro, de la la 31 martie 2021. La acest avans au contribuit și sumele rezultate din emisiunile de euroobligațiuni.

Concret, creșterea vine după ce, în cursul lunii, au avut loc intrări de 4,173 miliarde de euro, care reprezintă atât modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice- inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligațiuni ale MFP  în valoare nominală totală de 3,5 miliarde de euro, cât și alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Cât valorează rezerva de aur a României

În ceea ce privește ieșirile, acestea au însumat 1,578 miliarde de euro, care reprezintă modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăti de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,881 miliarde de euro, a transmis BNR.

În total, rezervele internaţionale ale României, respectiv valute plus aur, la 30 aprilie 2021 au fost de 43,185 miliarde de euro, în creștere cu 2,68 de miliarde de euro faţă de cele înregistrate la 31 martie 2021, respectiv 40,497 de miliarde de euro.

Potrivit BNR, plăţile scadente în luna mai 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează aproximativ 222 milioane euro.

Datoria publică a României a ajuns, la sfârșitul lunii martie, la 506,755 miliarde de lei, respectiv 48% din PIB, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Creșterea nivelului rezervelor valutare, în termeni nominali, față de anul trecut este de 5,148 de miliarde de euro. La 30 aprilie 2020, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 33,156 miliarde de euro, în scădere față de 34,123 de miliarde de euro la de la 31 martie 2020.

Per ansamblu, rezervele internaţionale ale României – valute plus aur- au crescut, în termeni nominali, cu 4,768 miliarde de euro la 30 aprilie 2021 față de 30 aprilie 2020, când erau la nivelul de 38,417 miliarde de euro, în scădere față de cele 39,006 miliarde de euri de la 31 martie 2020.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Horoscop. Top 5 cele mai nesuferite zodii. Nu te poți înțelege niciodată cu ele
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide