POLITICA MONETARĂ: Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Cursul de schimb este ancora încrederii sociale în România

POLITICA MONETARĂ: Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Cursul de schimb este ancora încrederii sociale în România
Publicat: 16/04/2021, 11:01
Actualizat: 16/04/2021, 14:02

Suntem pregătiţi să asigurăm mai multă flexibilitate, în privința cursului de schimb, ţinând cont de rolul de ancoră a încrederii sociale în România”, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unui discurs susţinut la conferinţa FMI – Regional Economic Outlook: Europe, citat de Agerpres.

Autorităţile române vor continua să menţină măsuri de sprijin adecvate, iar pe plan fiscal credem că există avantaje pentru începerea procesului de consolidare.

BNR a redus rata dobânzii de la 2,5% în martie anul trecut până la 1,25% în prezent.

Referindu-se la măsurile adoptate de Guvernul României şi Banca Naţională în contextul pandemiei, Mugur Isărescu a apreciat că autorităţile au acţionat decisiv şi eficient, folosind un mix de măsuri fiscale, monetare, macro şi microprudenţiale, iar aceste acţiuni de politică monetară şi fiscală au împiedicat cele mai grave consecinţe ale pandemiei.

România a avut una dintre cele mai uşoare contracţii din Europa în 2020 (minus 3,9%) şi se aşteaptă la una din cele mai puternice reveniri în 2021, 6%, conform celor mai recente prognoze FMI.

Pe plan monetar, nu vedem motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară şi suntem pregătiţi să asigurăm flexibilitatea ţintei de inflaţie, având în vedere nivelul destul de ridicat al datoriei – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Potrivit guvernatorului BNR, măsurile adoptate de către autorităţile române au fost luate ţinând cont de particularităţile economiei la începutul acestei crize sanitare. Începând din 2016, creşterea a fost susţinută în principal de creşterea salariilor şi a consumului, în timp ce dezechilibrele fiscale şi externe s-au extins.

Autorităţile au luat măsuri fiscale privind cu atenţie la spaţiul fiscal existent, iar banca centrală a redus rata de politică la jumătate şi a achiziţionat obligaţiuni de stat pe piaţa secundară, fără a neglija ţinta inflaţiei şi stabilitatea relativă a cursului de schimb.

”Măsurile monetare pe care le-am luat au fost adecvate, ratele dobânzii sunt acum la niveluri istorice scăzute, astfel că nu a fost nevoie să inundăm piaţa cu lichiditate”, a adăugat guvernatorul Mugur Isărescu.

În raportul său regional pentru Europa publicat miercuri, FMI prognozează că în acest an Europa va înregistra o creştere economică de 4,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna octombrie a anului trecut. România, conform acelorași prognoze, va avea o creștere economică de

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase