Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, la GÂNDUL LIVE: Guvernul a creat un cerc vicios prin majorarea accizelor, economia e menținută într-o zonă obscură

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, la GÂNDUL LIVE: Guvernul a creat un cerc vicios prin majorarea accizelor, economia e menținută într-o zonă obscură
Publicat: 04/12/2013, 21:39
Actualizat: 20/03/2019, 18:57

Guvernul a creat un cerc vicios prin majorarea accizelor și introducerea de noi taxe, a explicat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, miercuri, la Gândul LIVE. Mai exact, creșterea fiscalității va duce la majorarea evaziunii fiscale, respectiv la scăderea veniturilor la buget și, astfel, la necesitatea aplicării de noi taxe și impozite, a explicat el.

„În momentul în care ai o evaziune fiscală atât de mare, în special la TVA, jumătate din TVA nu se colectează în România, opt puncte procentuale din PIB, să te gândești la o creștere de taxe ca măsură de a >, în contextul în care ai atât de mari ineficiențe pe zona de colectare și atât de mari ineficiențe pe zona de cheltuire a banilor publici, zeci de miliarde de euro pe autostrăzi desenate pe hârtie și în realitate nerealizate, e greu să ai o asemenea abordare. Mie mi se pare contraproductiv. Ești într-un cerc vicios în care crești taxe și menții economia într-o zonă obscură, la un nivel de creștere economică de 1-2% din PIB”, a declarat Dumitru.

O altă nemulțumire a președintelui Consiliul Fiscal este lipsa de transparență cu care s-au luat deciziile de majorare a taxelor și impozitelor pentru 2014.

„Nu a existat o consultare cu mediul de afaceri. Uitați cât de repede s-au decis lucrurile. În weekend-ul de dinainte de plecarea delegației FMI s-a decis totul (majorarea accizelor la carburanți și introducerea impozitului pe construcții speciale n.r.)”, a spus el.

O altă abordare contraproductivă pentru economie este, în viziunea lui, impozitarea construcțiilor speciale, cunoscută drept „taxa pe stâlp”, măsură care va duce inclusiv la decapitalizarea companiilor de stat.

„În trei zile se introduce o taxă de 1,5% pe activele companiilor. Nu e o abordare deloc corectă”, a precizat președintele Consiliului Fiscal, adăugând că astfel de decizii reprezintă motive suplimentare pentru ca mediul economic din România să fie privit drept impredictibil de către investitori.

Acciza, o taxă cu impact semnificativ

Ionuț Dumitru este de părere că impactul majorării accizei la carburanți a fost subestimat de către Guvern, fiind o decizie de politică economică nefavorabilă în contextul actual.

„E o taxă care are impact semnificativ. Este o parte a veniturilor bugetare, dar sunt și implicații care după părerea mea au fost nu neaparat ignorate, dar subestimate și dacă ne uităm la argumentația din spațiul public la momentul de față pare că într-adevăr nu s-au luat toate implicațiile în calcul: implicațiile asupra inflației, implicațiile asupra economiei în general”, a declarat Dumitru miercuri, la Gândul LIVE.

În opinia sa, o creștere a fiscalității într-un moment de revenire economică este de natură să întârzie și mai mult redresarea.

„Trebuiau cântărite mai bine punctele pozitive și negative ale unei astfel de decizii și în ultimă instanță trebuie să te gândești care a fost scopul pentru care ai introdus această taxă, o taxă suplimentară într-un moment în care economia nu performează bine. Trebuie spus lucrul ăsta, chiar dacă creșterea economică e mai mare decât așteptările este mare parte din agricultură care nu ne mai ajută și în 2014. Te poți gândi, are sens o creștere de fiscalitate într-un moment economic dificil? Răspunsul este clar nu”, a spus el.

Totodată, economistul a subliniat că este greu de crezut că veniturile suplimentare din accize se vor cheltui exclusiv pe construcția de autostrăzi în condițiile în care banii nu sunt colectați separat și nu au, în buget, o destinație specială.

„E greu de acceptat că acei banii vor alimenta construcția de autostrăzi (…) După părerea mea este fără argumente să spui că, da, din banii aceia se vor face autostrăzi”, a arătat el.

Cred că investitorii încet-încet s-au învățat cu România și știu la ce să se aștepte”

Ionuț Dumitru este de părere că, la nivel de percepție, conflictele politice dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu reprezintă o problemă pentru România.

„Am văzut ieri o depreciere de curs care după părerea mea nu a fost exagerată. Au fost anumite corecții și pe piața titlurilor de stat, dar în limite rezonabile. Nu cred că puteam să vorbim de ceva spectaculos, dar percepția generală e negativă. Faptul că ai un conflict președinte-premier nu poate să fie o veste bună, dar eu cred că investitorii încet-încet s-au învățat cu România și știu la ce să se aștepte”, a spus președintele Consiliului Fiscal la Gândul LIVE.

El a adăugat că investitorii anticipează totuși o anumită tensiune politică, având în vedere că se apropie un an electoral.

Acordul cu FMI nu este „deraiat”

În ceea ce privește acordul României cu FMI, decizia președintelui de a nu semna memorandumul nu înseamnă că acesta a fost „deraiat”, a explicat Dumitru.

Avem un acord cu FMI care este încă în vigoare. Ceea ce s-a schimbat este faptul că prima evaluare nu s-a finalizat. Nu s-a trimis practic scrisoarea oficială, memorandumul, întrucât președintele a spus că nu semnează. Practic, ce nu avem, nu avem finalizarea acestei evaluări. Acordul este în picioare. Nu poți să spui că acordul e deraiat sau că nu ai acord. Lucrurile se pot redresa, pot reintra în normal în ianuarie, când vine următoarea misiune”, a arătat el.

Singurul incovenient la ora actuală este faptul că României nu i s-ar putea pune la dispoziție prima tranșă de bani prevăzută în acord, în cazul în care ar fi nevoie de ea, a subliniat Dumitru.

„Implicația imediată este legată de faptul că, practic, board-ul nu va mai aproba această evaluare, ceea ce înseamnă că practic nu i se pune la dispoziție tranșa de bani care ar trebui să ni se pună. Oricum România a tratat acest acord ca fiind unul de tip preventiv adică banii respectivi deși sunt la dispoziția noastră, oricum nu i-am fi tras”, a explicat el.

România are nevoie de credibilitatea FMI, nu de banii lui

Întrebat dacă România are nevoie la ora actuală de un împrumut cu FMI, Ionuț Dumitru a arătat că din punct de vedere economic nu, însă acordul reprezintă un „import de credibilitate”.

„Dacă ne uităm la principalii indicatori macro, sincer vorbind, România nu știu dacă ar mai avea nevoie de un acord cu FMI și Comisia Europeană. E greu de imaginat că o țară care are un deficit bugetar sub 3% din PIB, care și-a redus deficitul de cont curent la limite mai mult decât sustenabile, e greu de imaginat că o astfel de țară are nevoie de un acord de asistență financiară. Ceea ce avem nevoie însă este importul de credibilitate pe care un astfel de acord ni-l aduce”, a arătat economistul.

El a subliniat că acordul ajută îi ajută pe politicieni să justifice anumite decizii în fața electoratului, invocând FMI drept motiv principal pentru nealocarea unor bani.

„Eu cred că, dacă ne uităm la experiența noastră de 23 de ani, e bine să avem un acord cu FMI și cu Comisia Europeană, mai ales că discutăm despre un an electoral 2014 și știm de ce sunt în stare politicienii noștri. Cred că asta ne păzește de multe lucruri și e, dacă vreți, convenabil și pentru politicieni, să explici de ce într-un an electoral nu poți să faci cheltuieli electorale foarte mari pentru că ai pe cineva care te monitorizează”, a arătat președintele Consiliului Fiscal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice