La cât a ajuns cursul de referință al BNR

La cât a ajuns cursul de referință al BNR
Publicat: 05/06/2014, 16:03

Rata publicată de BNR a urcat, în precedentele două zile,cu 1,44 bani (0,33%), la 4,4063 lei/euro, după ce luni a atins cel mai redus nivel din ultimele zece luni, de 4,3919 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat joi un curs de referință de 3,2290 lei/dolar, cu 0,71 bani (0,22%) sub paritatea de miercuri, de 3,2361 lei/dolar.

Cursul de referință leu/franc elvețian a coborât cu 0,43 bani (0,12%), la 3,6051 unități, de la 3,6094 unități în ziua anterioară. Rata de referință leu/franc elvețian anunțată luni de BNR a atins minimul ultimelor șase luni și jumătate, de 3,5956 lei/franc, iar o paritate similară a fost publicată pe 28 mai.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
„Leul a avut încă o ședință calmă (miercuri – n.r.), evoluând într-un interval de 40 de puncte. Totuși, moneda națională a revenit la nivelul de 4,3950/euro, nivel popularizat în ultímele ședințe probabil de către banca centrală, însă pe măsură ce aceasta se blochează la acest palier se poate ca piața să-și piardă energía necesară depășirii pragului respectiv. În același timp, perspectiva noastră optimistă pe termen scurt este totuși susținută de evoluția puternică a monedelor regionale (zlotul polonez câștigând 0,8% în ultímele două ședințe) și performanța bună a piețelor titlurilor de stat.

Totuși, ING consideră căBăncii Centrale Europene îi va fi dificil să depășească așteptările pieței și astfel este de părere că moneda europeană poate înregistra un avans temporar față de dolarul american. Un asemenea cadru ar sugera că leul ar putea înregistra o depreciere temporară. În concluzie, ne așteptăm la încă o ședință statică pentru leu și preferăm să credem că acesta va resimți o tendință ușoară de depreciere”, afirmă economiștii ING Bank, într-o notă transmisă joi dimineață.

Piețele așteaptă joi deciziile pe care le va lua Banca Centrală Europeană în ședința de politică monetară, iar potrivit dealerilor sunt unele așteptări ca BCE să anunțe un program de stimulare monetară prin achiziție de obligațiuni guvernamentale.
Aproape toți cei 60 de economiști consultați de Bloomberg se așteaptă ca banca să reducă dobânda de politică monetară, aflată la minimul record de 0,25%. Cei mai mulți anticipează o scădere a ratei cheie la 0,1%. De asemenea, economiștii prognozează că banca va coborî rata pentru depozite la -0,1%, de la 0% în prezent.

La debutul ședinței interbancare de joi de la București, euro a fost tranzacționat la 4,4000 lei, în imediata apropiere a cotațiilor de la închiderea de miercuri, de 4,3985 – 4,4030 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut ușor sub 4,4 lei/euro, iar cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a zilei a fost de 4,3930 lei/euro.
Volumele de tranzacționare au fost reduse, în total fiind efectuate 23 de operațiuni, sub media dintr-o ședință obișnuită din acest an, potrivit dealerilor.
Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,3955 – 4,3975 lei, cu 0,3 – 0,55 bani (0,07% – 0,12%) sub nivelurile de miercuri de la ora 16:30.
În același timp, forintul și zlotul erau în creștere cu 0,15% și, respectiv, cu 0,2% în raport cu euro.

Ratele medii ale dobânzilor practicate joi dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut ușor, la 1,77% – 2,27% pe an, după ce miercuri au crescut la 1,88% – 2,38% pe an, de la 1,75% – 2,25% pe an în ziua anterioară.
Dobânzile continuă să fie sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, și mai ridicate decât dobânda practicată de banca centrală la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut, deasemenea, de la 1,91% – 2,41% pe an la 1,79% – 2,29% pe an, întorcându-se la nivelurile de marți.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 2,68% pe an la 2,67% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron