Lagarde avertizează că FMI va înrăutăți prognoza privind economia mondială. „Economiile din zona euro stagnează”

Lagarde avertizează că FMI va înrăutăți prognoza privind economia mondială.  Economiile din zona euro stagnează
Publicat: 07/07/2013, 13:02
Actualizat: 07/02/2016, 10:30

Prognoza FMI privind creșterea economiei mondiale, de 3,3% pentru acest an, va fi înrăutățită săptămâna următoare, ca urmare a încetinirii înregistrate în țările cu economii emergente, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, potrivit AFP, preluat de Mediafax.

„Am spus în aprilie că are loc o recuperare în trei viteze, chiar trei viteze și jumătate, întrucât pusesem Japonia într-o catergorie ușor separată. Economiile emergente cresc în medie cu 5,5%, un grup de economii incluzând SUA, Suedia, Elveția, Australia, Canada și alte țări avansează cu circa 2%, în timp ce unele economii, cele din zona euro, stagnează”, a spus Lagarde.

FMI a estimat în aprilie o creștere economică de 3,3% pentru economia mondială și urmează să publice marți noi date.

„Aveam o prognoză de circa 3,3%, dar, având în vedere ce se întâmplă pe piețele emergente, mă tem că ar putea fi un pic mai scăzută. Nu dau o cifră, pentru că datele vor fi publicate în două zile, dacă-mi aduc aminte corect, și nu vreau să trag preșul de sub picioarele economistului șef al FMI”, a adăugat Lagarde.

În aprilie, Fondul a modificat și prognoza privind economia zonei euro, anticipând o contracție de 0,3%, peste cea de 0,2% estimată în ianuarie.
Pentru economia mondială, FMI a estimat în aprilie o creștere de 4% pentru 2014.