Lagarde: BCE continuă linia RESTRICTIVĂ în materie de politică monetară /”În următoarele luni, vom avea date suplimentare”

Publicat: 20/03/2024, 22:17

Banca Centrală Europeană continuă o linie restrictivă în materie de politică monetară, ținând cont de datele economice curente, afirmă președintele BCE, Christine Lagarde, anunțând că noile evaluări substanțiale sunt așteptate în iunie și semnalând că, indiferent dacă va fi luată prima decizie de scădere a dobânzii de referință în zona euro, nu este sigură o continuare pe aceeași direcție.

”În iunie, vom avea un nou set de proiecții care vor confirma dacă traiectoria inflației pe care am anticipat-o în prognoza din martie rămâne valabilă. Aceste proiecții ne vor oferi, implicit, o perspectivă mai clară asupra inflației subzistente. Vom avea mai multă vizibilitate asupra forței relansării și asupra direcției probabile a pieței muncii și, prin urmare, asupra consecințelor pentru salarii, profituri și productivitate. În plus, vom avea un interval mai lung pentru a evalua dacă datele inflației continuă să fie aliniate proiecțiilor noastre”, a declarat Christine Lagarde miercuri, la un seminar organizat de Institutul pentru Stabilitate Monetară și Financiară al Universității Goethe din Frankfurt.

Președintele BCE a subliniat că, în funcție de datele economice și financiare din iunie, politica monetară ar putea fi relaxată.

”Dacă aceste date evidențiază un nivel suficient de aliniere între traiectoria inflației subzistente și proiecția noastră și, presupunând că transmiterea politicii monetare rămâne puternică, vom putea trece la etapa reducerii ciclului politic și vom putea începe o politică monetară mai puțin restrictivă. Dar, ulterior, încă vor fi vizibile presiuni interne asupra prețurilor, ne așteptăm ca inflația serviciilor, spre exemplu, să rămână ridicată cea mai mare parte a acestui an”, a precizat Lagarde.

Președintele BCE a atras atenția că nu va putea garanta o traiectorie de relaxare a politicii monetare nici măcar după prima decizie de reducere a dobânzilor.

”Va exista o perioadă în care va trebui să confirmăm în mod curent că datele susțin perspectiva noastră privind inflația. Iar acest lucru are două implicații importante pentru direcția politicii monetare. Prima este că deciziile noastre vor trebui să rămână dependente de date, prin decizii la fiecare sesiune, în funcție de noile informații. Acest lucru înseamnă că, inclusiv după o primă reducere a dobânzii, nu putem asuma în mod anticipat angajamentul pentru o anumită direcție, oricât de tentant ar fi acest lucru, oricât de mult unii dintre dumneavoastră v-ați dori acest lucru. Dacă suntem cinstiți cu metodologia noastră și dacă avem disciplină privind aderarea la aceste principii, nu putem proceda așa. Aceasta a fost prima implicație importantă. În al doilea rând, cadrul nostru politic va rămâne important pentru procesarea datelor noi și pentru calibrarea politicii monetare adecvate”, a subliniat președintele BCE.

”În următoarele luni, vom avea date suplimentare, care ne vor ajuta să stabilim dacă suntem suficient de încrezători asupra direcției spre următoarea fază a ciclului de politică monetară”, a concluzionat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, pe 7 martie, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, reiterând că, în contextul persistenței inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fed MENȚINE nivelul dobânzilor în SUA, pe fondul situației economice ”incerte”/ Politica monetară va fi relaxată când se va stabiliza inflația

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?