Legi care schimba viata romanilor de la 1 iulie 2018

Redactor:
Dan Straut
O serie de legi și decizii care vor influența viața românilor intră în vigoare de la 1 iulie. Vezi lista completă în articol

– De la 1 iulie se ieftinește cu 3,5% curentul electric livrat populației. Prețurile maxime pentru consumatorii casnici vor scădea în urma aplicării unei noi metodologii de calcul și avizare la nivelul furnizorilor de ultimă instanță, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.

Crește punctul de pensie, la 1.100 de lei. Începând cu data de 1 iulie 2018, valoarea punctului de pensie se majorează cu 10% și ajunge la 1.100 lei. Legea  stabilește că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Tot de la 1 iulie 2018, vor intra în vigoare noile valori ale indemnizației sociale pentru pensionari și pentru punctul de pensie, modificate prin OUG nr. 82/2017. Până la sfârșitul anului, indemnizația socială pentru pensionari va avea valoarea de 640 de lei, față de 530 de lei, cât era până acum. De acești bani beneficiază pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul acesteia.

– Intră în vigoare și legislația europeană privind noul pachet de călătorii, cu mai multe drepturi pentru turiștii din UE. Noile norme vor proteja și consumatorii care rezervă alte forme de servicii de călătorie combinate, inclusiv pachete personalizate. De asemenea, călătorul va putea cumpăra servicii de călătorie de la un punct de vânzare, dar va putea și să rezerve alte servicii prin intermediul unei pagini de internet separate.

bursa de valori bucuresti

– De astăzi, băncile vor fi obligate să-și constituie „amortizorul de capital pentru evitarea riscului sistemic”. Decizia încearcă să rezolve problemele creditelor neperformante. 

– De la 1 iulie, își fac efectul și creșterile anterioare ale indicatorului ROBOR: media lunii iunie va conta în calculul dobânzilor pe trimestrul III (perioada iulie-septembrie). Astfel, în trimestrul III, începând din 1 iulie, ROBOR 3M (care se adaugă la dobânda comercială a creditelor de consum în lei) va fi de 3%, ROBOR 6M (la creditele ipotecare) va fi de 3,15%, ROBOR 9M va fi de 3,10%, iar ROBOR 12 M – de 3,17%.

– Va intra în vigoare o directivă europeană, care prevede mai multe drepturi pentru investitorii pe piața de capital și o nouă platformă de tranzacționare bursieră. 

– Din 1 iulie, crește producția mondială de țiței. Măsura anunțată de OPEC ar trebui să aibă ca efect temperarea scumpirii petrolului. Producția zilnică de petrol ar putea fi suplimentată cu un milion de barili începând cu 1 iulie, anunța Federația Rusă în urma întâlnirii de la Viena cu statele membre ale OPEC. „Decizie comună este că un milion de barili de petrol ar trebui să fie suficient pentru a relaxa piața”, a declarat ministrul rus al Energiei Alexander Novak. Totuși, OPEC a evitat că precizeze nivelul creșterii producției de petrol. În comunicatul de presă postat pe site-ul organizației se precizează doar că statele vor încerca să adere la „nivelul general de conformitate, ajustat în mod voluntar la 100%” – de la 152%, la cât ajunsese în luna mai.

– Tot de la 1 iulie, se scumpesc parcările în București. 10 lei pe oră va costa parcarea în centrul Capitalei, iar pe măsură ce ne îndreptăm spre periferie, tarifele scad la 5 lei/oră, respectiv la 2,5 lei/oră. Rezidenții își pot cumpăra abonamente lunare.

– Legea Cashback (posibilitatea de a primi bani cash, cu cardul în POS, de la tejgheaua comercianților) ar trebui să intre în aplicare efectivă de la 1 iulie 2018, dar nici autoritățile, nici organizațiile (comerciale, bancare sau de plăți) implicate în noul sistem nu au statuat, până în prezent, modalitățile concrete de aplicare. Comercianții ar trebui să afișeze la vedere disponibilitatea de a oferi bani cash pe care îi extrag de pe cardul solicitantului.

 

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Gigi Becali, spectacol pe străzile din București cu o nouă mașină de lux: Un Audi...
Pensii 2021. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru acești români, precizările Ministrului Muncii
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Horoscop 26 februarie 2021. Zodia care face bani mulți: câștigul va fi foarte mare
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide