Libra, moneda virtuală dezvoltată de Facebook, a fost anunțată / Cum va funcționa sistemul de tranzacționare cu această criptomonedă

Libra, moneda virtuală dezvoltată de Facebook, a fost anunțată / Cum va funcționa sistemul de tranzacționare cu această criptomonedă
Publicat: 18/06/2019, 21:33

Facebook a înființat împreună cu 28 de parteneri o companie de tehnologie financiară în Geneva, numită Asociația Libra, care va guverna noua sa monedă digitală, care va fi lansată în prima jumătate a anului 2020, potrivit Reuters.

Compania a creat, de asemenea, o filială numită Calibra, care va oferi portofele digitale pentru a salva, trimite și a cheltui monedele Libra.

„Calibra” va fi conectată la platformele de mesagerie Facebook Messenger și WhatsApp, care deja au peste un miliard de utilizatori.

Prin acest demers, Facebook speră nu doar că va furniza tranzacții între consumatorii stabiliți și întreprinderile din întreaga lume, ci că va oferi clienților care nu au accesat servicii bancare până acum posibilitatea de a beneficia de servicii financiare pentru prima dată.

Cum va funcționa sistemul de tranzacționare cu această criptomonedă

Compania Facebook a prezentat marți detalii despre Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, comentează secțiunea Alphaville a Financial Times.

„După luni de speculații, Facebook a dezvăluit în sfârșit detalii despre un serviciu de criptomonedă care ar putea deveni o provocare. Este vorba de un fond de tranzacționare care utilizează un sistem criptografic de tip blockchain pentru a neutraliza impactul de a intra pe piață fără licență și pentru a ascunde influența disproporționată a Facebook, cu speranța că acesta va deveni eventual un sistem digital mondial de rezervă”, argumentează editorialistul Izabella Kaminska, analizând sistemul de tranzacționare.

1. Moneda lansată se numește Libra, posibil o referire etimologică la lira sterlină.

2. Asociația Libra va include orice entitate care are suficiente active în moneda virtuală. Pentru început, toți membrii fondatori au avut contribuții de câte zece milioane de dolari pentru a intra în sistem. Printre membrii fondatori se numără Visa, Mastercard, Spotify, PayPal, Uber, Lyft și Vodafone.

„Nu vă concentrați atenția asupra celor care fac parte din rețea, ci asupra celor care nu fac parte: în principal, Apple, Amazon, Google și toate băncile”, notează editorialistul.

3. Asociația Libra va fi o entitate non-profit cu sediul în orașul elvețian Geneva, dar activele monedei vor fi distribuite în sistemul global.

4. Pentru a proteja utilizatorii de conflicte de interes privind datele, Facebook a creat o filială numită Calibra, prin care vor fi oferite toate serviciile financiare asociate monedei Libra.

5. Activele rețelei Libra vor fi alcătuite din depozite bancare (formate din diverse monede) și din garanții guvernamentale cu riscuri reduse. Însă apar întrebări de genul: Care vor fi partenerii Libra? Ce se va întâmpla cu dobânzile aferente clienților? Ce tip de personal va angaja Libra pentru administrarea sistemului? Ce garanții de securitate vor exista?

6. Libra anunță că membrii fondatori „se angajează să colaboreze cu autoritățile pentru a configura un mediu de reglementare care să încurajkeze inovațiile tehnologice prin menținerea celor mai înalte standarde ale protecției clienților”.

Ideea este că anunțarea intenției de a „configura un mediu de reglementare”, mai degrabă decât respectarea actualelor reglementări reprezintă o sugestie că Facebook ar fi mai puternic decât statul, iar autoritățile de reglementare trebuie să i se conformeze, consideră editorialistul.

7. Membrii fondatori și alte entități vor avea dreptul de a achiziționa active de investiții Libra în schimbul angajamentelor contribuțiilor de capital, deși aceste instrumente par a fi forme preferențiale de obligațiuni bancare.

8. Stimulente Libra, finanțate prin investiții private, le vor fi acordate membrilor fondatori.

9. Libra va utiliza o rețea de entități autorizate de retranzacționare pentru a gestiona crearea de monedă în funcție de cererea clienților.

10. Chiar dacă este descrisă ca fiind stabilă, moneda Libra admite că va avea fluctuații în raport cu monede naționale sau internaționale clasice.

11. Sistemul Libra aspiră să devină unul sigur într-o zi, dar până atunci rămâne vulnerabil și puternic centralizat.

12. Deși Libra argumentează că sistemul va respecta reglementările, oferă puține informații despre modul în care va face acest lucru.

13. Difuzarea informațiilor despre sistemul de tranzacționare a fost gestionată atent, jurnaliștii având mult timp la dispoziție să analizeze datele, o strategie mentă să maximizeze impactul știrilor.

14. Libra oferă asigurări că vor fi respectate normele privind sfera privată și, spre deosebire de profilurile Facebook, numărul conturilor va fi nelimitat. În același timp, rețeaua de tranzacționare se va axa pe pseudonime, nu pe date anonime.

15. Libra admite că încă există „probleme de cercetare nerezolvate”.

16. Libra asumă angajamentul transparenței, dar deocamdată nu este clar cine va administra operațiunile de securizare a tranzacțiilor.

17. Facebook a anunțat că va avea drepturi egale cu ceilalți membri în conducerea Asociației Libra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?