Liviu Pop spune că Oltchim va lucra la 65% din capacitate peste o lună

Liviu Pop spune că Oltchim va lucra la 65% din capacitate peste o lună
Publicat: 15/11/2012, 16:11
Actualizat: 05/02/2019, 21:38

Liviu Pop a declarat, într-o conferință de presă la Prefectura Arad, că Oltchim lucrează în prezent la o capacitate de 15 la sută, urmând ca săptămâna viitoare să fie deschise alte trei secții de producție, „având asigurat capital de lucru”.

„La mijlocul lunii decembrie, Oltchim va fi la 65 la sută din capacitatea de funcționare. Azi (joi – n.r.) s-au plătit salariile pe septembrie, iar până la finalul lunii se vor plăti salariile pe octombrie”, a spus ministrul, adăugând că există fonduri pentru asigurarea salariilor până la finele anului.

Angajații de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit salariile restante pentru luna septembrie, iar conducerea sindicatului negociază cu muncitorii aflați în greva foamei, pentru a-i determina să renunțe la protest.

Aproximativ 300 de salariați ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în fața pavilionului administrativ, cerând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu și-a onorat promisiunile. Angajații Oltchim au decis, miercuri, să suspende protestele după ce au fost anunțați că restanțele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, anunța miercuri, la începutul ședinței de guvern, că restanța salarială aferentă lunii septembrie pentru angajații Oltchim va fi achitată începând de joi, iar restanțele pe octombrie vor fi plătite la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, precizând că vor fi repornite încă trei secții ale combinatului.

„De mâine plătim salariile restante pe luna septembrie. De asemenea, începând de astăzi, inclusiv mâine și luni, se repornesc încă trei secții, urmând ca în total să fie implicați peste 1.200 salariați de la Oltchim. Noi, în cadrul negocierilor purtate sub coordonarea vicepremierului cu băncile mari creditoare, putem să asigurăm în perioada imediat următoare finanțarea repornirii activității la Oltchim. De asemenea, avem în vedere ca până la mijlocul lunii decembrie să ajungem la 65% din totalul capacității de producție la Oltchim, urmând ca la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie să asigurăm și plata restanțelor pe luna octombrie, până atunci rezultând banii din primul ciclu de fabricație de la Oltchim”, afirma Chițoiu.

Premierul Ponta adăuga că privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI în februarie, înaintea instalării actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat în urma unor fraude și hoții ale foștilor guvernanți.

„Vreau să vă rog să-i înțelegeți pe oameni și să le dăm lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred că trebuie pedepsiți în vreun fel sau acuzați oamenii de la Oltchim pentru hoțiile și tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu și toată gașca care a căpușat Oltchim”, declara Ponta.

Angajații Oltchim au protestat timp de mai multe zile și la sfârșitul lunii august, după oprirea producției combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar și fonduri pentru reluarea producției. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulți salariați au intrat în greva foamei. Muncitorii au renunțat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie și august, precum și bonurile de masă aferente, dar și după ce au fost anunțați că va fi repornită producția.

Producția la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalația de electroliză cu membrană, reprezentanții companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcțiune și electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, afirma că deocamdată funcționează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câștigat licitația pentru pachetul de acțiuni deținut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA