Apel. Fermierii cer printr-o scrisoare deschisă despăgubirile pentru culturile afectate de secetă. Oferă și soluția prinderii lor în buget

Apel. Fermierii cer printr-o scrisoare deschisă despăgubirile pentru culturile afectate de secetă. Oferă și soluția prinderii lor în buget
Publicat: 22/02/2021, 15:41
Actualizat: 22/02/2021, 19:19

Patru organizații de profil, reunite sub sigla Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au trimis o scrisoare deschisă către președinții comisiilor pentru Agricultură din Camera Deputaților și Senat. Principala nemulțumire este generată de faptul că în buget nu sunt prevăzute despăgubiri de 1 miliard de lei, pentru culturile afectate de seceta de anul trecut.

Agricultorii susțin că, în cadrul întâlnirii din 26 ianuarie cu ministrul Adrian Oros, au primit asigurări că sumele necesare efectuării plăților reprezentând despăgubiri pentru culturile de primăvară au fost cuprinse în propunerea de buget transmisă către Guvern și Ministerul Finațelor Publice, pentru a fi incluse și aprobate odată cu adoptarea Bugetului de Stat pentru anul 2021.

Acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care au recurs la un nou demers public.

„Ne adresăm dumneavoastră și colegilor dvs., membri ai celor două Comisii pentru Agricutură, pentru ca împreună să susțineți și promovați alocarea și plata acestor despăgubiri în regim de urgență”, susțin semnatarii scrisorii deschise.

Argumentele economice invocate de fermieri

Aceștia anunță că gradul de expunere la insolvență, în cazul exploatațiilor agricole care au fost afectate de secetă în anul 2020, este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizați ; aceștia achiziționează inputurile cu plata la recoltă sau se autofinanțează prin încheierea unor contracte tip futures pentru 30-35% din media de producție estimată. În prezent sunt obligați la plata unor penalități, generând astfel un efect de domino asupra comerciaților de inputuri, traderilor de cereale, respectiv consumatorului, care va suporta majorarea de preț.

Din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020 și transmise către ANAF de către contribuabilii având cod CAEN 0111 (producția de cereale) rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70%, comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploatațiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică.

Comparativ cu alte sectoare care au avut activitatea afectată de COVID-19 și au beneficiat de amânarea ratelor bancare, producția vegetală nu a avut de suferit ca urmare a acestei pandemii în mod direct, ci mai degrabă indirect, ceea ce a făcut fermierii neeligibili pentru măsura specifică de amânare a ratelor.

S-a ajuns astfel în prezent ca numeroase exploatații agricole care, deși sunt considerate viabile, nu mai sunt finanțabile și nu pot solicita împrumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a reînființa culturile de primăvară, pentru anul agricol 2021-2022.

Solicitarea fermierilor are și o latură socială, justificată de faptul că, în timp ce alte sectoare au făcut disponibilizări, ei nu au renunțat la angajați.

În România, 4,5% dintre salariați sunt angrenați în sectorul agricol iar 40% dintre aceștia sunt afectați indirect de seceta pedologică severă și vor avea de suferit anul acesta datorită problemelor financiare ale angajatorilor-fermieri care au avut culturile de primăvară calamitate.

În cazul miliardului de lei ce ar urma să despăgubească cultivatorii afectați de secetă, Alianța pentru Agricultură și Cooperare oferă și soluția: plata din credite bugetare.

„Dată fiind gravitatea situației și urgența efectuării plăților către fermieri, considerăm că despăgubirile pot să ajungă în conturile fermierilor până la sfârșitul lunii martie”, susțin reprezentanții AAC.

Cele patru organizații membre sunt România ProAgro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Producătorilor de Porumb din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?