CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate

CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate
PANDEMIE. Guvernul: Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari / Sursă Foto: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 04/06/2020, 18:14
Actualizat: 04/06/2020, 19:10

Premierul Ludovic Orban a criticat Parlamentul, la începutul ședinței de joi a Guvernului, după ce a adoptat o lege care generează o serie de cheltuieli dificil de suportat, respectiv legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă. Șeful Executivului i-a indicat ministrului Agriculturii să facă demersuri pentru a o ataca la Curtea Constituțională.

Întrebat de premier cum stă Ministerul Agriculturii cu evaluarea pagubelor pricinuite de secetă, ministrul Adrian Oros a declarat că, până la această dată, sunt centralizate suprafețe de 1,2 milioane hectare. „La această oră facem niște verificări, pentru că în unele județe se pare că se raportează suprafețe care au fost afectate sensibil egale cu suprafețele care au fost însămânate în toamnă și vrem să facem niște verificări riguroase, să fim cât mai obiectivi atunci când facem despăgubirile și să primească doar cei care merită aceste despăgubiri și pe suprafețe corecte”, a spus Oros.

„Aici va trebui să avem date cât de poate de corecte, să putem să acordăm despăgubirile. Vedeți că Parlamentul iar a făcut o nefăcută, a trecut o lege, trebuie să avem grijă. Aici trebuie să stăm tare în șa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări prin care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse, parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă față plăților”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

„Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate! Încercați să fiți mai activ în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situație în care foarte greu vom putea face față obligațiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”, a spus premierul.

Proiectul criticat a fost adoptat miercurea trecută, în 27 mai. Atunci, deputații au decis ca despăgubirile să fie acordate producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Oros: Ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus că legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă nu se va putea aplica niciodată: „Dimpotrivă, ce au făcut prin acea lege populistă, privind desăpăgubirile pentru secetă, necomunicând comisiile neavând acceptul Comisiei, pentru că este o schemă de ajutor de stat până la urmă, ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată și, mai mult, o să-i impiedice pe fermieri să acceseze”.

„Luați legătura cu grupul, să atacăm la Curtea Constituțională, astfel încât să nu fim în situația să nu putem pune în practică o reglementare. E îndemn pentru dvs, la dezbaterea în plen a unor legi de genul ăsta să fie prezenți miniștrii, care să vină cu toate argumentele pentru a-i convinge pe parlamentari că nu trebuie să voteze ca în an electoral, ci trebuie să voteze în funcție de niște argumente foarte solide. Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate”, a transmis premierul.

Comisia Europeană estimează că fermierii români vor reuși o medie de 4,75 tone de grâu la hectar, cu 0,9% în minus față de anul trecut.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată