LEGE. Producătorii agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile vor primi despăgubiri. Care va fi condiția primordială pentru a primi ajutorul financiar

LEGE. Producătorii agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile vor primi despăgubiri. Care va fi condiția primordială pentru a primi ajutorul financiar
Proiect de lege: Vârsta de pensionare, schimbată la o categorie de cetățeni. Cine sunt cei vizați / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 28/05/2020, 13:52
Actualizat: 28/05/2020, 13:53

Miercuri, 27 mai 2020, deputații români au decis ca despăgubirile să fie acordate producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Potrivit legiuitorului, fenomenele meteorologice nefavorabile sunt seceta gravă care afectează terenurile agricole, inundaţiile şi temperaturile excesiv de scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor.

Deputații au și explicat procedura de despăgubire.

„Beneficiarii ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile şi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate vor depune la DAJ o cerere de acordare a ajutorului financiar, însoţită de documente”.

„DAJ-urile verifică, stabilesc valoarea ajutorului financiar şi beneficiarii, întocmesc şi transmit la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţii centralizatoare lunare.

„Ministerul Agriculturii transmite Ministerului Finanţelor Publice cereri de deschidere a creditelor bugetare, însoţite de situaţii centralizatoare a ajutorului financiar.

„După aprobarea cererilor de către Ministerul Finanţelor, din bugetul Ministerului Agriculturii se alimentează contul DAJ, care virează ajutorul financiar cuvenit în conturile beneficiarilor schemei”, se preciza în propunerea de act normativ.

Beneficiarii schemei de sprijin sunt producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţia agricolă primară.

Pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să deţină un proces-verbal de constatare şi de evaluare a pagubelor, încheiat de către o comisie formată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi în care să fie cuprinse cultura şi suprafaţa afectată, respectiv gradul de afectare.

Despăgubirile vor fi notificate în fiecare an Executivului de la Bruxelles

Conform textului de lege adoptat de forul decizional (în acest caz Camera Deputaților), schema de sprijin va respecta prevederile din cadrul secţiunii 1.2.1.2, Cap. 1, partea a II-a din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020 (2014/C 204/01).

De asemenea, ajutorul financiar va fi notificat anual Comisiei Europene (CE).

În condițiile în care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Executivul de la Bruxelles solicită modificări privind schema, prevederile legii pot fi modificate în mod corespunzător, susține legiuitorul.

În cazul în care CE nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat.

Prin derogare, se mai arată în textul legii, se înțelege că „obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare”.

De asemenea, actul normativ prevede că „măsura se acordă exclusiv debitorilor afectaţi direct sau indirect de fenomene meteorologice nefavorabile, conform prevederilor ordinului comun emis de ministrul afacerilor interne şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale”.

Sumă forfetară pentru fermieri

Ca formă de compensație a daunelor provocate suprafețelor agricole de lipsa apei în sol, fermierii români ar urma să primească o sumă forfetară, după ce aceasta va fi notificată Executivului european, anunța marți, 26 mai 2020, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru.

„Sprijinul pe care Ministerul Agriculturii trebuie să-l acorde fermierilor afectați de seceta pedologică. Sigur, ministerul (n.r. – Agriculturii) a făcut Ordinul 97 în 2020, cu toate că trebuia făcut din 2017”.

„Constatăm pagubele ca să putem să despăgubim. Trebuie să avem o centralizare a suprafețelor afectate de calamități și, după aceea, cu siguranță vom notifica schema aceasta de despăgubire la Comisia Europeană.

„Vom acorda – pentru a nu intra sub mecanismul ăsta de pierderi de venituri, în care să verificăm contabilitatea fiecărui fermier – o sumă forfetară fiecărui fermier care a suferit urmare a pierderilor generate de secetă”, preciza Dumitru în cadrul unui webinar marca DeCe Media Group.

Câți deputați au spus da proiectului de lege

Proiectul de lege privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile a trecut de Camera Deputaților cu 212 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 99 abţineri.

Proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi parlamentari de la PSD, are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat în vederea acordării de despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi sunt afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, pentru continuarea activităţii acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Dieta oamenilor din Paleolitic nu era chiar așa cum s-a crezut până acum