FRAUDE. Suprafețe agricole declarate calamitate în proporție de 110%. 1,6 milioane hectare afectate de secetă

FRAUDE. Suprafețe agricole declarate calamitate în proporție de 110%. 1,6 milioane hectare afectate de secetă
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susține că sistemul de rachete antigrindină este în perfectă stare de funcţionare şi este utilizat în sistem semi-militarizat / Sursă foto: Alexandra Pandrea, Gândul.ro
Publicat: 25/05/2020, 13:12

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, le-a transmis oamenilor din subordine, luni, 25 mai 2020, să fie riguroși, să-și facă treaba și să nu creeze nedreptăți, în condițiile în care, în unele județe, s-a ajuns la un procentaj de 110% suprafețe agricole declarate calamitate.

Același mesaj a fost transmis și unor fermieri care, după întocmirea proceselor verbale de constatare, au semănat porumb și floarea soarelui.

„Am raportările suprafețelor însămânțate în toamnă, am raportările suprafețelor deținute și calamitate, din înștiințările pe care le fac fermierii și din cifrele din procesele verbale”.

„La un moment dat, am observat niște lucruri care mi se par puțin exagerate. S-ar putea ca, într-adevăr, 100% din suprafața însămânțată în toamnă, într-un județ, să fie calamitată, dar asta trebuie să verificăm foarte atent. Nu se poate să fie 110%!

„De aceea, am și comunicat directorilor de DAJ-uri, pentru că ei sunt implicați în mod direct. Sigur, și cu ajutorul celor de la APIA și cu reprezentantul Consiliului Local, să fie foarte riguroși, în așa fel încât să nu ne batem joc de această acțiune, această activitate, iar în momentul în care facem despăgubiri, să nu creăm niște nedreptăți.

„Este foarte important ca, într-adevăr, cei păgubiți să primească despăgubiri sau despăgubirile să fie exact pe suprafețele care au fost calamitate și au fost însămânțate.

„Proprietarii, după ce s-au întocmit procesele verbale, unii dintre ei (am înțeles că mulți), încurajați de precipitațiile din ultima vreme au întors culturile, adică au semănat culturi de primăvară, floarea soarelui, porumb, încercând să recupereze o parte din pagube, cu producțiile de acum”, a mărturisit Oros într-o conferință de presă.

Cine nu-și face treaba stabilirea corectă a suprafețelor agricole declarate calamitate

El a reiterat apelul făcut către producătorii agricoli, dar și către cei care fac parte din comisiile de constatare să prezinte cifrele reale ale calamitării suprafețelor însămânțate în toamna lui 2019.

„Fac un apel aici și la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din aceste comisii de constatare. Și asta pentru că, în unele județe, suprafețele consemnate calamitate se apropie sau chiar depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate”.

„Acum, probabil, fie că în toamnă s-au raportat greșit acele suprafețe, fie echipele care constată și consemnează în procesele verbale nu își fac întotdeauna treaba.

„Noi vrem să-i despăgubim pe toți cei care sunt păgubiți. Însă, datele după care calculăm și vom face aceste despăgubiri trebuie să fie niște date reale”, a conchis membrul guvernului în acest context.

1,6 milioane hectare, declarate calamitate. 941.000 ha, dovedite

În cadrul aceluiași eveniment, Oros a precizat că, în prezent, din înștiințările făcute de către fermieri în ceea ce privește procesele verbale de constatare a pagubelor, sunt circa 1,6 milioane hectare, calamitate.

Din ceea ce s-a verificat însă până acum de către specialiști, cifra totală, la data de 25 mai 2020, este de 941.000 ha.

„Aceste echipe de constatare a dimensiunii pagubelor lucrează încontinuu, lucrează și sâmbăta, și duminica”.

„Noi, la finele lunii mai, vrem să avem încheiate aceste procese verbale pentru ca, până în 15 iunie (n.r. – 2020) să avem sintezele pe județe, pe comune, pe parcele, astfel încât să știm cum anume să facem despăgubirile”, a afirmat în acest context ministrul de resort.

El a mai spus că termenul de 15 iunie 2020 nu este unul întârziat, ci explicabil, în condițiile în care se dorește ca activitatea de despăgubire a fermierilor să fie făcută temeinic.

„Pașii concreți sunt să încheiem rapid evaluările, până în 15 iunie, să știm exact care este suprafața, în fiecare județ, în fiecare localitate și pe fermier, ce tipuri de culturi, ca să știm cum facem calculele pentru a-i despăgubi în mod cât mai obiectiv pe cei care au fost păgubiți”.

„Nu mi se pare că este întârziat (n.r. – termenul vehiculat).

„Dacă vrei să faci un lucru, îl faci temeinic. Până acum, (n.r. – fermierii) n-au primit (n.r. – despăgubiri). Anul trecut, în județul Tulcea au fost 266.000 ha calamitate și nu au primit niciun ban. Fermierii vor fi despăgubiți”, a afirmat Oros.

Irigații pe doar 322.032 ha

Nu în ultimul rând, în cadrul conferinței, ministrul Oros a vorbit despre situația suprafețelor agricole irigate până în prezent.

Până la această dată, conform precizărilor sale, suprafața reală pe care se irigă este de 322.032 hectare, iar apa este introdusă pe canale pe o lungime de 2.355 kilometri.

În altă ordine de idei, pentru că s-a constatat că sunt fermieri în zone în care există infrastructură principală care a fost reabilitată, dar care nu au reușit să ude din cauza lipsei echipamentelor necesare, împreună cu Ministerul Economiei, MADR a gândit o schemă de sprijin pentru a susține achiziționarea de astfel de agregate.

„Astfel, toți cei care se află în zona în care se poate iriga, să aibă posibilitatea să facă acest lucru”, a adăugat Adrian Oros.

De asemenea, instituția pe care o conduce va suplimenta cu 10% alocările financiare pentru Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, în acest an.

„În primii trei ani s-au investit 110 milioane de euro. Anul acesta noi am alocat 50 de milioane de euro și vrem să suplimentăm cu încă 10% ca să finalizăm încă 11 obiective de investiții, în așa fel încât să acoperim încă 100.000 ha irigate, la finele acestui an”, a conchis Oros.

Cultura grâului are de suferit

Conform prognozei agrometeorologice publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada din perioada 23 – 29 mai 2020, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul 0-100 centimetri, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute.

În această perioadă, seceta pedologică va avea diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei şi local în centrul, estul şi sudul Olteniei.

Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în cazul acestei culturi doar în nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, izolat în nord-estul Munteniei.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Ion Țiriac are o avere de peste un miliard de euro, dar cheltuie pe mâncare...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Liviu Vârciu a ajuns de URGENȚĂ la SPITAL
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Șoc în România! Decizia luată de KLAUS IOHANNIS! Este absolut revoltător. Președintele a semnat
Raed Arafat, anunț sumbru pentru români. Nimic nu îi mai poate sta în cale. În...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...