Decizie. Fermierii protestează față de bugetul alocat de Ministerul Agriculturii unei măsuri de sprijin. Este în joc soarta a 90.000 de cultivatori

Decizie. Fermierii protestează față de bugetul alocat de Ministerul Agriculturii unei măsuri de sprijin. Este în joc soarta a 90.000 de cultivatori
Publicat: 15/02/2021, 10:39
Actualizat: 15/02/2021, 12:05

Deși bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost majorat cu peste 10% față de anul precedent, alocarea infimă destinată despăgubirilor cauzate de secetă a stârnit revolta în cazul fermierilor afectați. Aceștia au trimis o notă de protest și cer alocarea unui miliard de lei pentru rezolvarea problemei fără de care mulți intră direct în faliment.  

Pandemia Covid – 19 le-a dat mai puține bătăi de cap fermierilor față de seceta pedologică extremă de anul trecut. Aceasta a compromis culturile de primăvară pe 1,2 milioane hectare, în cazul a 90.000 de agricultori. În acest context, au cerut un sprijin de stat în valoare totală de un miliard lei, pentru a putea însămânța din nou terenurile ori a-și achita datoriile către furnizori.

Noul buget al ministerului, propus dezbaterii publice, prevede doar un milion pentru acest capitol, adică de o mie de ori mai puțin, motiv pentru care agricultorii au transmis o notă de protest.

„Ne manifestăm profunda dezamăgire și protestăm pe această cale pentru nealocarea bugetară de sume pentru plata despăgubirilor acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură – pentru culturile de primăvară 2020 afectate de secetă; desconsiderarea sectorului economic numit agricultură; încurajarea falimentului sectorului zootehnic prin lipsa producției vegetale”, se arată în documentul semnat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, ce reunește mai multe organizații de profil.

Falimentul agriculturii în zonele afectate de secetă

Semnatarii avertizează că în actualele condiții se discută de posibila închidere a activității exploatațiilor agricole, fapt ce va duce la preluarea exploatațiilor de fonduri de investiții, un grad mai mare de sărăcie în rândul populației, nivel ridicat al șomajului și creșterea sarcinii fiscale a statului pentru plata ajutoarelor sociale.

Protestatarii arată că sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deși sunt maximum 35% din cheltuielile efectuate, intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii.

„În timp ce alte state membre subvenționează suplimentar și cer simplificare pentru acordarea banilor europeni, România își penalizează fermierii pentru că nu au acces la apă și la infrastructură publică nici după 30 de ani de la Revoluție”, susțin semnatarii.

Conform datelor furnizate de aceștia, din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020 și transmise către ANAF de către contribuabilii având cod CAEN 0111 (toate formele de cultivare în câmp a cerealelor, a plantelor leguminoase si oleaginoase), rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploatațiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică.

Agricultorii mai arată că, deși au fost precipitații în ultimele luni, în zonele calamitate abia s-a refăcut 20-30% din deficitul hidric creat în ultimul an și este foarte puțin probabil ca acesta să se refacă și să se ajungă către un an aproape de normal.

În plus, din motive neimputabile fermierilor, au ajuns să plătească penalități exagerate cuprinse între 200-700 lei/tonă, suplimentar cheltuielilor efectuate pe unitatea de suprafață realizate deja, care se puteau preveni dacă era aprobată OUG privind declararea stării de calamitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte