Sprijin. Guvernul alocă 1 miliard lei pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din agricultură. Condiția în care suma poate crește

Sprijin. Guvernul alocă 1 miliard lei pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din agricultură. Condiția în care suma poate crește
Publicat: 11/03/2021, 10:19
Actualizat: 11/03/2021, 10:21

Întreprinzătorii mici și mijlocii din agricultură, pescuit, acvacultură și sectorului alimentar vor avea la dispoziție un program de sprijin de cel puțin 1 miliard de lei. În funcție de numărul solicitărilor, bugetul alocat poate fi majorat.

Anunțul a fost făcut miercuri seara, la finalul ședinței de guvern, de către premierul Florin Cîțu. Acesta a declarat că pentru 2021 a fost alocat un plafon de garanții de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este destinat finanțării Agro IMM Invest

„Este un subprogram destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Dacă va exista solicitare din partea fermierilor, vom majora acest plafon”, a anunțat primul ministru pe Facebook.

Avantajele Agro IMM Invest

Noua inițiativă se dorește a fi similară programului de succes IMM Invest. Conform ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, sunt vizate investiții în domeniul agricol atât pe parte de producție (echipamente agricole), ameliorare de terenuri agricole (îndiguiri, desecări, irigații), cât și investiții în spații de depozitare, prelucrare sau facilități de distribuție.

„Subprogramul Agro IMM Invest reprezintă garantarea de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar de către instituțiile de credit”, susține Oros.

Inițiativa prevede un grant nerambursabil de maximum 10% din valoarea creditului garantat, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere din sectoarele pescuit şi acvacultură. Valoarea lui se modifică la 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care din producţia primară de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Conform ministrului MADR, creditele se referă atât la capitalul de lucru, cât și la investiții. Se subvenționează 100% comisionul de risc, comisionul de administrare și dobânzile.

Nemulțumirile agricultorilor

Cu puțin timp înainte de ședința de Guvern, ministrul Oros a avut o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

​În acest context, reprezentantul Guvernului le-a prezentat detalii legate de schema de ajutor financiar pentru agricultură – Agro IMM Invest.

Dacă la nivel de întreprinzător mic sau mijlociu s-au găsit surse de finanțare, fermierii sunt în continuare nemulțumiți că deocamdată nu au fost identificate soluții concrete pentru despăgubirea celor afectați de seceta din primăvara lui 2020, în pofida discuțiilor purtate deja cu reprezentanții MADR, cei ai Ministerului de Finanțe și premierul Florin Cîțu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021