Eurostat. România a avut cea mai mare creștere PIB din UE în trimestrul IV al anului trecut. Principalele măsuri care au generat performanța

Redactor:
Cezar Amariei
Eurostat. România a avut cea mai mare creștere PIB din UE în trimestrul IV al anului trecut. Principalele măsuri care au generat performanța

România a reușit o performanță economică de invidiat la nivelul Uniunii Europene, în cel de-al patru trimestru: a avut cea mai mare creștere a Produsului Intern Brut (PIB), raportată la trimestrul anterior.

Conform datelor prezentate miercuri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), citând Eurostat, România a reușit să înregistreze o evoluție pozitivă în trimestrul patru al anului 2020 față de trimestrul anterior: cea mai mare creștere din UE (+5,3%). Țara nostră este urmată în clasament de Bulgaria (+2,1%), Cipru (+1,4%), Letonia (+1,1%) și Ungaria (+1,1%).

Conform estimărilor preliminare ale Eurostat, în anul 2020, PIB-ul ajustat sezonier a scăzut cu 6,8% în Zona Euro și cu 6,4% în UE. În al patrulea trimestru al anului 2020, PIB-ul ajustat sezonier s-a redus cu 0,6% în Zona Euro și cu 0,4% în UE, comparativ cu trimestrul anterior. Declinul urmează după o revenire solidă în trimestrul al treilea al anului 2020 (+12,4% în Zona Euro și 11,5% în UE).

Conform INS, în anul 2020, PIB –ul României a scăzut cu 3,9%, comparativ cu 2019. Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Față de același trimestru din anul 2019, produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută și de 1,7% pe seria ajustată sezonier.

Cum se explică performanța României

Reprezentanții ASF susțin că, în cazul țării noastre, creșterea semnificativă a PIB-ului s-a datorat evitării impunerii unui lockdown sever, așa cum s-a întâmplat în cele mai multe state din UE.

În ciuda deficitului ridicat, România a reușit să stimuleze investițiile publice, în timp ce sectorul construcțiilor și-a continuat trendul ascendent iar sectorul IT s-a menținut la un nivel ridicat.

Numărul persoanelor angajate s-a majorat cu 0,3% atât în Zona Euro cât și la nivel UE în al patrulea trimestru 2020 față de trimestrul al treilea 2020. Estimările evoluției anuale, bazată pe date trimestriale, arată o diminuare a gradului de ocupare cu 1,8% în Zona Euro și de 1,6% în UE.

În ceea ce privește SUA, în al patrulea trimestru al anului 2020, PIB-ul a crescut cu 1% comparativ cu trimestrul anterior (după +7,5% în al treilea trimestru al anului 2020).

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide