Mugur Isărescu: România este preocupată de situaţia geopolitică şi energetică şi de impactul considerabil asupra inflaţiei

Mugur Isărescu: România este preocupată de situaţia geopolitică şi energetică şi de impactul considerabil asupra inflaţiei
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu / Sursa: BNR
Publicat: 23/02/2022, 15:40
Actualizat: 23/02/2022, 15:41

România este preocupată de șocurile inflaționiste generate de situaţia geopolitică şi energetică, care au lovit în special în a doua jumătate a anului 2021, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă organizată de BNR şi BEI.

Această preocupare nu apare doar în cazul României, ci și în cazul altor state membre UE, a precizat guvernatorul BNR.

„Şocuri inflaţioniste asupra componentelor energetice ale coşului de consum au lovit în mod repetat pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2021. Acestea au fost parţial compensate de o schemă de sprijin guvernamental, în vigoare din noiembrie 2021. Cu toate acestea, componenta energetică a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din inflaţia anuală globală până la sfârşitul anului 2021. Este un fapt acum că aproximativ 85% din IPC are rădăcini în creşterea preţului energiei. Prin urmare, aşteptările inflaţioniste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluţiile actuale”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale a adăugat că poziţionarea aşteptărilor de doi ani în apropierea benzii de variaţie ţintă sugerează că mecanismul de ancorare este încă în vigoare. Cu toate acestea, o măsură specifică pentru a aborda situaţia energetică este o necesitate, a spus Isărescu, la conferinţa cu tema „Sprijinul politicilor şi noua normalitate emergentă: cât de bine sunt poziţionate firmele româneşti?”.

Isărescu: Incertitudinile continuă să decurgă şi din evoluţia pandemiei

El a menţionat că incertitudinile continuă să decurgă şi din evoluţia pandemiei, având în vedere valul actual, declanşat de varianta mai contagioasă a coronavirusului Omicron, deşi aceasta pare a fi mai puţin virulentă. Acest lucru implică o severitate mai scăzută şi atenuată a restricţiilor aferente, inclusiv în multe ţări europene.

„Ca întotdeauna, BNR va continua să folosească toate instrumentele de politică pentru a controla inflaţia şi pentru a sprijini redresarea activităţii economice”, a spus Mugur Isărescu.

El a declarat că se poate concluziona, împreună cu sondajul BEI, că pandemia Covid-19 a fost un şoc economic masiv, contracarat cu un răspuns impresionant de măsuri de sprijin.

Sondaj BEI: Firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021

„Sondajul de investiţii al BEI arată că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021, mai multe firme aşteptându-se să majoreze investiţiile decât să le reducă. Ne bucurăm să auzim asta, cu toate că suntem conştienţi de eforturile suplimentare pe care România trebuie să le depună în mai multe domenii. Este cazul unor domenii precum inovarea sau accesul la finanţare. Cu toate acestea, suntem bucuroşi să vedem că o mare parte a firmelor din România au investit deja sau intenţionează să investească pentru abordarea impactului schimbărilor climatice, peste media la nivelul UE”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Cu privire la responsabilităţile Băncii Naţionale a României, el a menţionat că, de la izbucnirea pandemiei în martie 2020, instituţia a luat o serie de măsuri proporţionale cu situaţia implicată.

Guvernatorul BNR a afirmat că Sondajul de investiţii al BEI este o excelentă analiză de ţară, iar concluziile acestuia pot fi adăugate sondajului realizat de BNR despre accesul la finanţare al corporaţiilor nefinanciare din România. El a precizat că sondajul BNR captează opinia companiilor din economia reală asupra celor mai presante probleme cu care firmele se confruntă în activitatea lor, percepţia asupra costului finanţării, percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri sau deprecieri a monedei naţionale şi percepţia asupra impactului schimbărilor climatice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația