Performanță. Datoria publică a României este sub jumătate din media UE. Există țări cu un nivel triplu de îndatorare față de noi

Performanță. Datoria publică a României este sub jumătate din media UE. Există țări cu un nivel triplu de îndatorare față de noi
Publicat: 27/02/2021, 09:53

Deși a crescut mult în ultimii doi ani, mai ales în perioada pandemiei, nivelul datoriei publice raportat la Produsul Intern Brut (PIB) plasează România pe o poziție extrem de bună, la nivelul Uniunii Europene. 

Conform datelor publicate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), ponderea datoriei publice în PIB este de 97,3% în zona euro pentru trimestrul III 2020, în creștere comparativ cu nivelul înregistrat în trimestrul IV 2019 (84,0%).

În cazul României, nivelul este de 43,1% față de 35,3%, mult sub jumătatea mediei Uniunii. La nivelul statelor membre UE, există o diferență considerabilă a nivelului de  îndatorare, care variază de la 18,5% (Estonia) la 199,9% (Grecia). Printre țările cu un nivel extrem de mare se numără Italia (154,2%), Franța (116,5%) și Spania (114,1%).

România se situează printre statele membre UE cu un nivel scăzut de îndatorare (43,1%), sub media de îndatorare a statelor membre ale UE de  89,8%  din  PIB.

În  noiembrie  2020, datoria administrației publice a României s-a  situat  la  o  valoare  de  aproximativ 463,96 miliarde lei, în creștere față de finalul lui 2019 (373,6 miliarde lei), reprezentând circa 44,4% din PIB.

Conform datelor publicate de Eurostat, deficitul bugetar (serie ajustată sezonier) s-a situat la un nivel de 5,8% din PIB pentru  zona  euro,  respectiv  5,6%  la  nivelul  UE-27 în trimestrul III 2020, în scădere față de trimestrul anterior (11,9%, respectiv 11,6%). Deficitul bugetar al României a înregistrat un nivel de 10% din PIB în trimestrul III 2020 față de 11,4% în trimestrul anterior.

Potrivit BNR, investițiile directe ale nerezidenților în România (ISD) au însumat o valoare de 1,9 miliarde euro, față de valoarea de circa 4,8 miliarde euro în  perioada ianuarie-decembrie 2019. Pe de altă parte, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 10,98 miliarde euro în anul 2020, față de circa 10,48 miliarde euro în anul 2019.

Evoluția contului curent a fost însoțită de o creștere a datoriei externe totale cu circa 15,67 miliarde euro în perioada ianuarie – decembrie 2020 la peste 125 miliarde euro.

Conform datelor publicate de INS, în anul 2020, exporturile FOB au scăzut cu 9,9%, în timp ce importurile CIF au scăzut cu  6,6%  comparativ  cu  anul  2019, ceea ce a condus la o creștere cu circa 1088,4 milioane euro a deficitului balanței comerciale (FOB/CIF) până la o valoare de circa 18.387,3 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea