Performanță. Datoria publică a României este sub jumătate din media UE. Există țări cu un nivel triplu de îndatorare față de noi

Redactor:
Cezar Amariei
Performanță. Datoria publică a României este sub jumătate din media UE. Există țări cu un nivel triplu de îndatorare față de noi

Deși a crescut mult în ultimii doi ani, mai ales în perioada pandemiei, nivelul datoriei publice raportat la Produsul Intern Brut (PIB) plasează România pe o poziție extrem de bună, la nivelul Uniunii Europene. 

Conform datelor publicate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), ponderea datoriei publice în PIB este de 97,3% în zona euro pentru trimestrul III 2020, în creștere comparativ cu nivelul înregistrat în trimestrul IV 2019 (84,0%).

În cazul României, nivelul este de 43,1% față de 35,3%, mult sub jumătatea mediei Uniunii. La nivelul statelor membre UE, există o diferență considerabilă a nivelului de  îndatorare, care variază de la 18,5% (Estonia) la 199,9% (Grecia). Printre țările cu un nivel extrem de mare se numără Italia (154,2%), Franța (116,5%) și Spania (114,1%).

România se situează printre statele membre UE cu un nivel scăzut de îndatorare (43,1%), sub media de îndatorare a statelor membre ale UE de  89,8%  din  PIB.

În  noiembrie  2020, datoria administrației publice a României s-a  situat  la  o  valoare  de  aproximativ 463,96 miliarde lei, în creștere față de finalul lui 2019 (373,6 miliarde lei), reprezentând circa 44,4% din PIB.

Conform datelor publicate de Eurostat, deficitul bugetar (serie ajustată sezonier) s-a situat la un nivel de 5,8% din PIB pentru  zona  euro,  respectiv  5,6%  la  nivelul  UE-27 în trimestrul III 2020, în scădere față de trimestrul anterior (11,9%, respectiv 11,6%). Deficitul bugetar al României a înregistrat un nivel de 10% din PIB în trimestrul III 2020 față de 11,4% în trimestrul anterior.

Potrivit BNR, investițiile directe ale nerezidenților în România (ISD) au însumat o valoare de 1,9 miliarde euro, față de valoarea de circa 4,8 miliarde euro în  perioada ianuarie-decembrie 2019. Pe de altă parte, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 10,98 miliarde euro în anul 2020, față de circa 10,48 miliarde euro în anul 2019.

Evoluția contului curent a fost însoțită de o creștere a datoriei externe totale cu circa 15,67 miliarde euro în perioada ianuarie – decembrie 2020 la peste 125 miliarde euro.

Conform datelor publicate de INS, în anul 2020, exporturile FOB au scăzut cu 9,9%, în timp ce importurile CIF au scăzut cu  6,6%  comparativ  cu  anul  2019, ceea ce a condus la o creștere cu circa 1088,4 milioane euro a deficitului balanței comerciale (FOB/CIF) până la o valoare de circa 18.387,3 milioane euro.

Citește și..
Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide