Dragoș Anastasiu (CDR), apel pentru susținerea turismului: Fiecare zi contează! / Nimeni nu mai are nevoie de oxigen după ce a închis ochii

Dragoș Anastasiu (CDR), apel pentru susținerea turismului: Fiecare zi contează! / Nimeni nu mai are nevoie de oxigen după ce a închis ochii
Dragoş Anastasiu, preşedintele Alianţei pentru Turism / Sursa foto: Facebook - Coaliția pentru Dezvoltarea României
Publicat: 08/02/2021, 18:27

Dragoș Anastasiu, președinte Coaliției pentru Dezvoltarea României, a făcut un apel, la autorități și colegi din industrie, pentru a găsi și implementa cât mai urgent măsurile pentru supraviețuirea industriei turismului. Potrivit lui Daniel Mischie, liderul Grupului de lucru pentru turism al CDR, pentru un sfert dintre antreprenorii din industria turismului pandemia este destinaţia finală și face apel la autorităţi ca despăgubirile să ajungă măcar la celelalte trei sferturi dintre operatori care au mai rămas activi în această piaţă.

„Industria tursmului, care cuprinde dincolo de restaurante și hotelurile, și agențiile de turism și ghizi și tot ce înseamnă eveniment, a fost, știți foarte bine, a fost mai mult decât afectată și este în continuare de tot ce se întâmplă în jurul nostru. Un an complicat în spatele nostru, se pare să nici în fața noastră nu va fi un an foarte simplu. Sunt mândru de modul în care industria a reușit să supraviețuiască până în acest moment. Foarte mulți colegi pe baricade, cu foarte multe greutăți din toate punctele de vedere și toată lumea merită respectul nostru”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele CDR, în deschiderea conferinței organizate de Grupul de Lucru pentru Turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) şi Alianţa pentru Turism (APT) privind modul în care pandemia de COVID-19 a afectat turismul românesc.

Anastasiu: „În fiecare zi se mai adaugă antreprenori care nu mai fac față acestei situații”

Dragoș Anastasiu a apreciat dialogul cu autoritățile, care a fost intens și reprezintă fundamentul de încredere, dar modul de implementare a măsurilor analizate trenează. „Am avut tot felul de schimburi și idei și soluții, au fost foarte multe propuneri din partea noastră puse pe masă și preluate de autorități, atât la nivel centrul, cât și la nivel local. Sunt însă probleme cu implementarea, lucrurile vin destul de greu și chiar dacă la nivel de miniștri deschiderea este maximă, atunci când discutăm despre detalii, lucrurile se complică”, a spus Anastasiu.

„Primul mesaj pe care vreau să îl transmit către toată lumea este că această industrie minunată încă trăiește, încă există, chiar dacă este decimată, afectată profund, dar în fiecare zi se mai adaugă antreprenori care nu mai fac față acestei situații și sunt obligați să abandoneze. Fiecare zi contează! Acesta este un masaj pe care îl transmitem tuturo autorităților și colegilor noștri din industrie să strângă rândurile și să găsească soluții pentru ca oxigenul atât de necesar să nu vină după deces. Nimeni nu mai are nevoie de oxiden după ce a închis ochii”, a spus Dragoș Anastasiu.

„Pandemia va trece, dar în acest moment trebuie să ne mobilizăm pentru ce se întâmplă după. Toate aceste lucruri trebuie făcute azi, ieri, alaltăieri. Este destul de târziu și mesajul nostru este de urgentare. Nu arătăm cu degetul, nu trebuie să facă autoritățile singure, nu trebuie să facem noi singur. Nu ptem decât împreună”, a spus Anastasiu.

Daniel Mischie: Unitățile din turism au nevoie să fie despăgubite

Noul coronavirus a avectat o pondere semnificativă a industriei HoReCa, a explicat, în cadrul evenimentului, Daniel Mischie, lider Grupul de lucru pentru Turism – CDR și președinte al preşedinte al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).  „Pentru un sfert din locaţiile din România pandemia este destinaţia finală. Astăzi, un sfert dintre antreprenorii din această industrie nu mai pot redeschide locaţiile”, a spus Daniel Mischie.

Daniel Mischie a spus că se alătură ideii de parteneriat cu autorităţile centrale şi locale, Guvernul fiind principalul partere. „Nu vă ascund că partenerul cel mai important în fiecare companie din România este chiar Guvernul României. Guvernul României, avem pierdere sau profit, încasează taxele şi, datorită faptului că şi-a dorit şi trebuie să rezolve această criză sanitară, prin închiderea sau restricţionarea de funcţionare a turismului, trebuie să despăgubească unităţile din turism. Unităţile din turism nu au nevoie de ajutor, de fonduri alocate în acest sens, ci au nevoie să fie despăgubite”, a spus Mischie.

Potrivit acestuia, motivele pentru care un sfert dintre antreprenori numai redeschid locațiile sunt lipsa resursei financiare şi în al doilea rând lipsa de predictibilitate.

Pentru a avea o mai mare predictibilitate, propunerea lansată a fost ca HoReCa să fie desprinsă de principiul 3 la mie, să poată funcţiona la 30% din capacitate indiferent de numărul de persoane infectate, iar în momentul în care este un lockdown total pentru întreaga economie să fie şi pentru HoReCa.

Risc: O treime din antreprenori care nu vor mai putea redeschide niciodată

Reprezentantul CDR şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a menţionat, în acelaşi timp, că premierul Florin Cîţu, alături de ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi ministrul Economiei, Claudiu Năsui, trebuie să găsească o rezolvare ca 500 de milioane de euro să ajungă în cel mai scurt timp la antreprenori, în contul despăgubirilor de pe urma restricţiilor.

„Facem un apel ca, pentru cele trei sferturi dintre operatori care au mai rămas activi în această piaţă, să nu fie pandemia capăt de linie. Credem că domnul prim-ministru Florin Cîţu, domnul ministru Nazare (ministrul Finanţelor, n.r.) şi domnul Năsui, ministrul Economiei, trebuie să găsească o rezolvare ca 500 de milioane de euro să ajungă în cel mai scurt timp la antreprenori. În situaţia în care aceste sume nu vor ajunge la antreprenori, atunci vom vedea cum mai mulţi antreprenori din această industrie se vor adăuga primului sfert deja închis şi vom fi, practic, la o treime din antreprenori care nu vor mai putea redeschide niciodată. Pe lângă despăgubirile anului 2020, suntem foarte atenţi la programul propus de noua guvernare pentru despăgubirile aferente anului 2021″, a afirmat Daniel Mischie, citat de Agerpres.

Potrivit lui Mischie, 400.000 de oameni care lucrează în industria turismului din România încă aşteaptă ajutor din partea Guvernului.

„Din punct de vedere al resurselor financiare, am depăşit anul 2020 plecând de la miliardul pentru ajutorul oferit ca suport pentru HoReCa şi care ulterior s-a transformat în Măsura 1, 2, 3 şi care astăzi ajută întreaga economie. Am reuşit la sfârşitul anului trecut, urmând anumite precedente europene şi ideile oamenilor din turism, ca operatorii din această industrie să fie despăgubiţi în aceeaşi măsură cu care au fost închişi de către autorităţi cu un procent de 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2020 – 2019”, a spus Mischie.

„Noi suntem o industrie care reprezentăm 7% din forţa de muncă activă a României. Sunt 400.000 de oameni care lucrează direct şi indirect pentru această industrie. Reprezentăm 5% din PIB-ul României. Sunt trei luni în care Guvernul ar fi trebuit să găsească o soluţie să despăgubească pentru restricţiile care au fost luate împotriva acestei industrii. Nu se întâmplă lucrul ăsta. Sunt urgenţe mai mari decât cei 400.000 de oameni care aşteaptă un ajutor? În perioada următoare aşteptăm ca despăgubirile promise antreprenorilor din această industrie să vină în cel mai scurt timp”, a conchis reprezentantul CDR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”