Prima pagină » Economic » Marea Britanie, pe urmele României. Banca centrală a decis introducerea bancnotelor din polimer

Marea Britanie, pe urmele României. Banca centrală a decis introducerea bancnotelor din polimer

Banca Angliei a decis să renunțe la bancnotele de hârtie în favoarea bancnotelor din polimer, suport pe care România îl folosește încă de la finele anilor '90 (bancnota de 2.000 de lei, cu eclipsa de soare) și care a reprezentat o "revoluție" atât pentru Banca Națională a României (BNR) cât și pentru Imprimeria BNR, după cum a explicat guvernatorul Mugur Isărescu, într-un discurs din 2011.

Banca Angliei a decis să renunțe la bancnotele de hârtie în favoarea bancnotelor din polimer, suport pe care România îl folosește încă de la finele anilor ’90 (bancnota de 2.000 de lei, cu eclipsa de soare) și care a reprezentat o „revoluție” atât pentru Banca Națională a României (BNR) cât și pentru Imprimeria BNR, după cum a explicat guvernatorul Mugur Isărescu, într-un discurs din 2011.

„Decizia de adoptare a suportului de polimer a fost motivată, pe lângă durata lui mai lungă de viață, de faptul că bancnotele tipărite astfel sunt mult mai dificil de falsificat”, a precizat Isărescu, în cadrul unui simpozion despre istoria bancnotei românești.

Prima bancnotă de polimer pusă în circulație în România

Noile bancnote emise de banca centrală din Marea Britanie ar urma să fie puse în circulație peste trei ani. Primele bancnote tipărite pe noul suport vor fi cele de cinci și de 10 lire sterline.

Noile bancnote vor avea un aspect similar celor tipărite pe hârtie de bumbac, păstrând portretul reginei și cel al unui personaj istoric.

În 2016 vor fi puse în circulație bancnotele de cinci lire, pe care se va imprima portretul lui Winston Churchill. Un an mai târziu vor apărea și cele de 10 lire, cu portretul lui Jane Austen.

Isărescu: Falsurile de bancnote românești, foarte rare și realmente grosolane

John Sheridan, directorul diviziei de depistare a bancnotelor contrafăcute din Marea Britanie, a salutat inițiativa Băncii Marii Britanii, precizând că deși nicio bancnotă nu este imposibil de contrafăcut, suportul de polimer va îngreuna munca falsificatorilor.

„Salutăm decizia introducerii bancnotelor de polimer care reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de tehnologia prin care sunt făcute cele pe bază de bumbac”, a precizat Sheridan.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat la rândul său că falsificarea bancnotelor românești este dificilă, ceea ce face mai ușoară depistarea falsurilor.

„Falsurile de bancnote românesti au devenit foarte rare si realmente grosolane, usor de identificat pentru oricine. Astfel, am înregistrat în 2010 3,6 falsuri la 1 milion de bancnote în circulatie, iar în 2011 3,9 falsuri la 1 milion de bancnote în circulatie, ponderi sensibil mai mici decât, de exemplu, în cazul zonei Euro, unde incidenta a fost în 2010 de 63 de falsuri la 1 milion de bancnote”, a explicat Isărescu.

Decizia Băncii Angliei vine după trei ani de cercetări în care au fost analizate toate suporturile pe care s-ar putea tipării banii. Doar 20 de state folosesc la nivel mondial bancnotele din polimer.

Suportul permite introducerea unor elemente suplimentare de securitate, precum „fereastra” pe care pot fi tipărite anumite benzi sau imagini.

Totodată, suportul face ca „durata de viață” a bancnotei să fie mai mare.

Mediafax
Ilie Bolojan, desemnat oficial premier
Digi24
Logica din spatele termenului de două săptămâni anunțat de Trump pentru o decizie de intrare în război. Ce urmărește președintele SUA
Cancan.ro
Doar 4 elevi din satul Vetrișoaia din Vaslui au dat BAC-ul anul acesta. Câți au promovat
Prosport.ro
„Cea mai frumoasă femeie pe care am văzut-o”, implicată în afacerea de 150.000.000 de euro
Adevarul
Rusia și-a schimbat din mers strategia pentru a pune mâna pe România. „Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică”
Mediafax
Mecanismul mitei prin care se pensionau militarii. Stenogramele DNA din dosarul „Corupție la Spitalul Militar”
Click
„Am furat-o”. Marea dragoste a cascadorului Szobi Cseh: femeia de care s-a îndrăgostit nebunește când era căsătorit
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Reacție halucinantă. Directorul CFR Călători, despre casele din Dubai: „Trebuie să mor de foame? N-am 5.000, am 11.000 de euro pe lună”
Digi24
Moștenitoarele lui Dinu Patriciu trebuie să achite o parte din prejudiciul de 58 de milioane de dolari din dosarul Rompetrol
Cancan.ro
🔴 Ce a apărut pe site-ul edu.ro chiar când elevii așteptau rezultatele la Bacalaureat 2025. Momente de stupoare la BAC. FOTO ↘️
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum actrița Kelly din „Beverly Hills, 90210”! Boala gravă de care suferă la 53 de ani
observatornews.ro
Noi probleme la Salina Praid. Poluarea, la un pas să ajungă la unguri
StirileKanalD
Doctoriță ucisă de iubit, tot medic! Au urmat zile întregi de chin pentru femeie. Cei doi lucrau la același spital
KanalD
Ilie Bolojan este noul prim-ministru al României. Președintele Nicușor Dan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Britanicii au pus DACIA DUSTER într-un TOP... neașteptat. Acesta este realizat ținând cont de mai mulți indicatori
Descopera.ro
Ceva nemaivăzut a fost găsit în SPAȚIUL COSMIC
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. A încălcat de 8 ori legea. S-a aflat ce a făcut
Evz.ro
Ghidul medicamentelor interzise în concediu. Ce poți lua și ce nu, în funcție de țară
A1
S-au afișat notele de la BAC 2025! Află primul rezultatele de anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Stirile Kanal D
VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?
Kfetele
O asistentă de la Spitalul Județean Sibiu a murit în timpul serviciului
RadioImpuls
Melodia care transformă durerea în strigăt pentru dreptate și arde conștiințele. Care este povestea reală din spatele piesei "Tăcerea care ucide", imnul ce vorbește despre cazul Teodorei Marcu și despre violența împotriva femeilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Bubulino, nu-ți mai ascunde amantul în cămară!
Descopera.ro
Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit o nevertebrată care se ghidează după stele