Măsuri fiscale: IT-iștii ar urma să nu mai contribuie la Pilonul II. Radu Crăciun, președintele APAPR: „Este un «cadou» făcut pe banii angajaților”

Măsuri fiscale: IT-iștii ar urma să nu mai contribuie la Pilonul II. Radu Crăciun, președintele APAPR: „Este un «cadou» făcut pe banii angajaților”
Publicat: 20/09/2023, 18:36

Numărul românilor care contribuie la pilonul de pensii private obligatorii administrate privat – Pilonul II – ar urma să scadă cu nouă categorie de angajați, respectiv IT-iștii, cei care se află pe primele locuri în ceea ce privește salariile, conform pachetului de măsuri fiscal bugetare aflat pe masa Guvernului.

Din cei peste 8 milioane de români care contribuie cu o parte din venitul pentru pensia obligatorie administrată privat, adică Pilonul II, ar urma să fie scutiți și angajații din domeniul tehnologiei informației, pe lângă cei din construcții, agricultură și industria alimentară.

Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 31 martie 2023 a fost de 8,04 milioane persoane, în creștere față de 7,96 milioane persoane la finalul anului anterior, conform statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară.

Pachetul de măsuri fiscale pus în transparență publică și ajuns pe masa Guvernului, miercuri, în primă lectură și pentru care își va asuma răspunderea în Parlament, prevede limitarea aplicării scutiri de impozit pentru angajații din sectorul IT doar pentru venituri din salarii în limita a 10.000 de lei pe lună. În schimb, IT-iștii ar fi scutiți de contribuția la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), care în prezent este de 3,75%.

Prevederi speciale

„Art. 138^4 Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator

(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alin. (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2) persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat”,  se arată în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

„La cei peste 700 de mii de angajați din construcții și sectorul alimentar se adaugă acum, din păcate, încă aproximativ 200 de mii de angajați din sectorul IT care nu vor mai plăti, nici ei, contribuții la pilonul 2. Este regretabil faptul că, chiar dacă la nivel declarativ toată lumea vorbește de importantă educației financiare, astfel de măsuri dau un mesaj contrar, și anume că siguranță financiară de la bătrânețe merită a fi sacrificată pentru beneficii pe termen scurt. Din păcate, este un «cadou» făcut pe banii angajaților care își vor vedea veniturile diminuate la vârstă pensionarii. Până la urmă este o formă de discriminare în sens negativ a acestor categorii profesionale și nu ceea ce pare a fi la prima vedere”, a comentat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), contactat de Gândul.

Facilități limitate

Conform notei de fundamentare, se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator în sensul restrângerii aplicării facilităților fiscale pentru un singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz. De asemenea se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

„Măsura are în vedere corelarea prevederilor din Codul fiscal cu privire la unele condiții de acordare a scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, respectiv veniturile sunt realizate de la un singur angajator/plătitor, cu scutirea de impozit pentru veniturile de aceeași natură realizate în sectorul construcții, sectorul agricol și industria alimentară, în cadrul aceluiași plafon de 10.000 lei lunar. Scutirea se acordă pe baza opțiunii exprimate în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, în cazul în care persoanele fizice realizează venituri de la mai mulți angajatori/plătitori”, se argumentează în document.

Cronologia facilităților

Conform proiectului, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară și constructorii ar rămâne în categoria celor care păstrează în prezent contribuția la Pilonul 2, în detrimentul propriei pensii private obligatorii din viitor.

De exemplu, potrivit informațiilor publice prezentate de autorități, conform unui comunicat din aprilie 2022, peste 700.000 de salariați din construcții fuseseră văduviți în ultimii 3 ani de contribuții de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II.

Scutirea de impozitul de 10% pe veniturile salariale ale angajaților din sectorul IT este o facilitate fiscală introdusă încă din anul 2001, de guvernul PSD Adrian Năstase.

În prima parte a anului, printr-un ordin semnat de mai multor ministere, inclusiv cel al Digitalizării şi Muncii, facilităţile fiscale din IT, care erau pentru angajaţii care dezvoltă software, s-au extins și către angajaţii de la stat.

Aproximativ 97.000 de angajaţi din IT erau beneficiari ai facilităților fiscale conform datellor oficiale comunicate de Ministerul Finanțelor la nivelul lunii august 2021, când se punea în discuție retragerea unor astfel de măsuri. Per total, 675.200 de angajați din construcții, IT și cercetare erau scutiți de la plata impozitului pe venit la acea dată.

La începutul anului trecut, dintre cei peste 203.000 de specialiști TIC (în toate companiile, inclusiv cele cu activitate secundară în sector), numărul total al beneficiarilor de scutire la plata impozitului pe venit, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator, este de aproximativ 104.000, respectiv 51%, după cum arătă un studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS).

Organizația sublinia că industria de software și servicii IT aduce la bugetul de stat venituri din contribuții și taxe de aproximativ 1,3 -1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că angajații SW & IT beneficiari de scutire aduc de circa două ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media la nivelul economiei naționale.

Oficial, conform celor mai recente date publicate pe portalul Institutului Național de Statistică (INS), din totalul de 5.129.200 de salariați din economie la nivelul lunii iunie, în domeniul principal Informații și comunicații erau încadrați 239.800 de salariați. Numărul IT-iștilor propriu-ziși – adică cei cu CAEN-ul Activități de servicii în tehnologia informației; Activității de servicii informatice – erau 145.500.

Numărul lor este în creștere cu aproximativ 3.800 față de începutul anului – erau 141.700 în ianuarie – dar este de peste 33 de ori mai mare decât cel din ianuarie 2000 – de 4.400 de IT-iști – înainte de introducerea facilităților fiscale.

De remarcat că și numărul salariaților din economie era mai mic cu peste 670.000 de salariați în ianuarie 2000 (4.457.100 de persoane). În domeniul principal IT&C erau 74.600 de salariați.

Sursa foto: Profimedia

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscal bugetare e în transparență. Marcel Ciolacu a chemat aleșii locali la Guvern să discute despre impactul legii

UPDATE | PSD a bătut în cuie măsurile fiscal-bugetare. Ciolacu le-a prezentat liderilor social-democrați ultimele detalii stabilite în coaliție

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
AUSTRIA dă lovitura finală. Decizia ce se pregătește la Viena: Opriți nebunia!
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb