MĂSURI | Ministrul Muncii, despre ordonanța adoptată de Guvern: Plățile șomajului tehnic se fac direct de către AJOFM / Măsuri pentru PFA sportivi, părinți și pensionari / Ce se întâmplă cu cei care au mai multe contracte de muncă

Publicat: 27/03/2020, 11:45
Actualizat: 27/03/2020, 19:40

Ministrul Muncii și Justiției Sociale a declarat în cadrul unei conferințe de presă că procedura privind acordarea șomajului tehnic și de acces a companiilor afectate de criza provocată de coronavirus la fondurile guvernamentale a fost simplificată. Ministrul spune că banii vor fi alocați de Executiv, în termen de 15 zile de la depunerea actelor la AJOFM. Solicitările pot fi trimise online. „Indemnizația pentru șomajul tehnic pentru angajații cu contracte individuale de muncă, este de 75% din salariu de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie”, a declarat Violeta Alexandru.

„În ședința de Guvern de ieri am adus câteva clarificări și am simplicat procedura prin care companiile pot ave ala resursele guvernamentale care să le permită le acorde angajaților fondurile pentru șomaj tehnic. Am decis să îi propun echipei guvernamentale completarea ordonanței 30 / 2020, pimul act care se referea la șomajul tehnic, ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor. Au fost mii de mesaje cre au ajuns la Guvern, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, la cabinetul Premierului, la celelalte insituții, prin care oamenii ne-au făcut sugestii, din practică, legat de procedura privind accesul la resursele guvernamentale pentru șomajul tehnic”, a declarat Ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a explicat unde se pot depune documentele de șomaj tehnic:

„Am simplificat procedura de acces la aceste fonduri, în sensul în care pentru solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităților, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată total sau parțial de această epidemie, pe baza unei cereri, însoțită de o declarație simplă, la care se atașează lista angajaților pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activității, în sensul de intrare în șomaj tehnic. Documentele se pot depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Până acum, legea stabilea un termen de 30 de zile, a menționat Ministrul Muncii:

„Procedura a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile, mai precis, de îndată ce actele sunt depuse la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în maxim 15 zile, spre deosebire de prevederea inițială care se referea la 30 de zile, agențiile județene vor efectua plățile către angajator. Primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să-și pregătească documentele, astfel că, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 martie – 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în vederea efecturării plăților.

„Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomajul tehnic”

„Fac precizarea, pentru clarificarea unor aspecte care au apărut în spațiul public, că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomajul tehnic. Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție Guvernul. Plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, și anume, 1 – 16 aprilie, așa cum sunt reglementate cele două perioade, cea din martie și din aprilie, de decretul domnului președinte”

Șomajul tehnic se aplică și companiilor care nu funcționează în mediul neguvernamental

Conform sursei citate, prevederile privind șomajul tehnic se aplică și companiilor care nu funcționează în mediul neguvernamental.

„Pentru alte categorii, pentru alți angajatori, pentru tot ce înseamnă angajator din mediul neguvernamental, prevedirile în ceea ce privește șomajul tehnic li se aplică în totalitate, astfel încât încurajăm, deopotrivă, angenții economici, organizațiile neguvernamentale, să își pregătească documentele și să le depună la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Echipele AJOFM sunt, în acest moment, în prima linie, primesc întrebările dumneavoastră, respectiv sunt deja organizate să proceseze informațiile în cel mai scurt timp de la depunerea documentelor. Pentru alți profesioniști, pentru alte categorii, pentru persoane fizice, pentru PFA, procedura pe care Guvernul a stabilit-o și a detaliat-o prin actul normativ adoptat aseară, prevede ca, pe baza aceleiași proceduri, și anume, o declarație pe proprie răspundere, să fie depusă la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, urmând ca, pe măsură ce aceste documente se primesc, să se efectueze plățile în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe țară, pentru fiecare solicitare adresată”

Solicitările se pot depune online

„Toate aceste solicitări se pot depune online, astfel încât să nu mai fie nevoie să ne deplasăm la sediile celor două instituții după caz, angajator cu angajați la AJOFM, persoană fizică / întreprindere individuală la ANEPIS, și să ptem comunica cu aceste instituții cât mai eficient cu putință.

Am inclus prevederi detaliate cu privire la plata sportivilor, având în vedere că activitatea cluburilor sportive este afectată deopotrivă de efectele provocate de pandemia de coronavirus, și pentru această categorie Guvernul a venit cu măsuri clare. Fiecare club sportiv care în acest moment are dificultăți în plata sportivilor angajați pe bază de contracte individuale de muncă se va prezenta la sediul AJOFM, unde are sediul social, iar dacă sportivii sunt încadrați la cluburile sportive prin contracte de activitate sportivă, clubul se va adresa AJPIS, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, pe baza unui tabel, pe cbaza unei solicitări la care atașează un tabel cu câteva informații despre sportivii pe care dorește să îi plătească prin fondurile puse la dispoziție de către guvern. Prin aceste măsuri am creat o procedură mai simplă, mai clară, mai eficientă. Am dispus comunicarea exclusiv în mediul online, astfel încât, de îndată ce documentele sunt prezentate conform procedurii descrise anterior, cele două entități, pentru angajator și angajați AJOFM-urile, pentru persoanele fizice, AJPIS-urile, să poată efectua plata cât mai repede. Acesta este obiectivul care ne interesează: să ajungă fondurile cât mai repede la cei care se confruntă cu probleme serioase în planta angajaților, respectiv în acoperirea costurilor pentru activitatea pe care o desfășoară.

Alte aspecte propuse membrilor Cabinetului și pe care le-au acceptat:

„Ordonanța mai clarifică și situația în care persoana are mai multe contracte, dintre care, toate suspendate, poate opta, potrivit reglementării adoptate aseară, pentru acel contract pe care vrea să îl includă în șomajul tehnic care îl avantajează cel mai mult.Dacă are mai multe contracte, dintre care unul este activ, din păcate, nu poate beneficia de fonduri aferente șomajului având în vedere faptul că cel activ este în funcțiune.

Am inclus, ca urmare a semnalelor primite, prevederi clare privind posibilitatea ca mămica aflată în concediu de creștere a copilului să își continue acest concediu pe perioada reglementată de decret, după cum am asigurat fondurile pentru stimulentul de inserție, pentru acele mămici care doresc să revină în activitate mai devreme.

Din punct de vedere juridic, creșele nu sunt unități de învățământ, ele nefiind beneficiare ale prevederii pe care ministrul Educației a anunțat-o – închidere unităților de învățământ pe perioada epidemiei, a decretului – prin ordonanța de urgență de aseară am solicitat Guvernului să includem și creșele între acele unități cu privire la care se suspendă activitatea, astfel încât părinții care au copii la creșă să poată beneficia de cadrul legal, astăzi în vigoare, care le permite să rămână acasă unul dintre ei, să își îngrijească copii, beneficiind de o indemnizație pentru a putea să rămână la domiciliu.

Tot ce înseamnă verificări privind acordarea serviciilor sociale, inclusiv pentru plata prestațiilor, se vor efectua în mediul online.

Am solicitat, prin ordonanța pe care am propus-o Cabinetului, suspendarea executării silite pentru pensiile aflate în această situație. Prevederea adoptată aseară practic suspendă această procedură pe perioada decretului.

Ne-am gândit inclusiv la situațiile limită, cum ar fi situația în care membrii familiei au nevoie de acte în vederea primirii ajutorului de deces – și acesta se poate solicita online, prin evitarea deplasării la casele județene de pensii în vederea obținerii acestuia”, a declarat Violeta Alexandru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic