Membrii Consiliului Onorific pentru Energie au transmis, printr-o scrisoare deschisă, că sunt îngrijorați de efectele comasării vehiculate în spațiul public a Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei.
Informația din spațiul public despre comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei a stârnit îngrijorare în Consiliul Onorific pentru Energie, numit prin Ordin al Ministrului Energiei, care au transmis o scrisoare deschisă semnată de 25 de membri.
Potrivit Ministerului Energiei, Consiliul este un organism independent, onorific și consultativ, care „sprijină elaborarea strategiilor, politicilor publice și programelor guvernamentale care pot transforma România într-un pilon al inovației și al securității energetice regionale”. Membrii sunt numiți prin ordin al Ministrului Energiei, fiind unii dintre cei mai performanți români din energie, din țară și din diaspora, cu rezultate recunoscute la nivel național și global.
În scrisoarea transmisă presei, membrii semnatari enumeră motivele pentru care consideră că propunerea este nepotrivită:
Ministerul Energiei a devenit o instituție cheie a dezvoltării economice a României. În contextul economic și geopolitic actual, ministerul are un rol crucial de menținere a securității energetice în peisajul regional volatil. Securitatea energetică este o dimensiune fundamentală a securității naționale.
Ministerul Energiei a angajat cele mai semnificative fonduri europene în calitate de autoritate de management, proiecte a căror continuitate poate fi amenințată prin inutile și prelungite complicații administrative cauzate de comasare.
Negocierile directe cu instituțiile europene necesită menținerea unei autorități cu competențe deja formate și recunoscute.
comasare în actualele condiții de incertitudine politică va afecta bunul mers al instituției în mijlocul iernii, în condițiile în care ministerul este acționar principal al companiilor critice pentru funcționarea sistemului energetic național și pentru asigurarea nevoilor de bază ale populației. Impactul asupra consumatorului de energie este cel mai bine gestionat de către o autoritate dedicată.
Potrivit semnatarilor, în loc de a fi comasat, acest minister trebuie, dimpotrivă, să fie consolidat prin dobândirea de atribuții de tranziție energetică și atenuarea schimbărilor climatice.
„Practica europeană arată că majoritatea Statelor Membre are ministere naționale ale energiei și schimbărilor climatice. Un guvern cu agendă pro-europeană trebuie să țină cont de această practică”, au conchis semnatarii, respectiv:
Citiți și: