Moody”s a retrogradat ratingul OTE și l-a pus sub supraveghere cu implicații negative

Moody''s a retrogradat ratingul OTE și l-a pus sub supraveghere cu implicații negative
Publicat: 24/05/2012, 16:55
Actualizat: 08/06/2012, 21:08

Ratingul privind probabilitatea de default a fost la rândul său revizuit de la B3 la B2 și plasat sub supraveghere, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

„Retrogradarea cu o treaptă a ratingului OTE reflectă îngrijorarea tot mai mare a Moody’s în legătură cu capacitatea grupului de a-și plăti datoriile, având în vedere posibilitatea înrăutățirii condițiilor economice din Grecia, implicațiile asupra abilității guvernului de a respecta condițiile pentru ajutorul extern, precum și probabilitatea sporită a unui default dezordonat și a unei ieșiri din zona euro”, potrivit Moody’s.

Toți acești factori amplifică incertitudinile legate de capacitatea OTE de a continua să își respecte obligațiile financiare, a declarat Carlos Winzer, vicepreședinte și analist principal pentru OTE.

„Aceste incertitudini persistă în pofida angajamentului puternic al conducerii pentru prevenirea unui default și a măsurilor practice aplicate de companie pentru atenuarea riscurilor. În mod special, posibile perturbări grave în sistemul financiar-bancar elen ar putea avea implicații negative pentru lichiditățile și încasările OTE”, a spus Winzer.

Ieșirea Greciei din zona euro nu face parte din scenariul de bază al Moody’s, dar agenția consideră că, în eventualitatea unui astfel de eveniment, riscul de default al unei părți din datoriile OTE va fi amplificat de riscul unei redenominări a monedei țării, ca și de posibila blocare a schimburilor valutare.

În plus, un scenariu în care veniturile OTE ar fi într-o monedă slabă iar o parte din datorii în euro, ar crea o problemă suplimentară pentru companie.

Moody’s recunoaște totuși procesul remarcabil de restructurare aplicat de OTE, care a contribuit la îmbunătățirea marjei EBITDA (profitul înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierilor și amortizării) și a fluxului de numerar, la reducerea ușoară a îndatorării și la creșterea performanțelor operaționale, potrivit rezultatelor din primul trimestru.

Ratingul B3 reflectă riscurile la care sunt expuse operațiunile OTE, având în vedere mediul de afaceri dificil, veniturile fiind sub presiune din cauza scăderii consumului și a concurenței intense.

Agenția consideră însă că factorii negativi vor fi compensați de poziția puternică deținută de OTE în cazul serviciilor de telefonie fixă și mobilă, diversificarea operațiunilor internaționale, care contribuie la dezvoltarea companiei în afara Greciei, calitatea managementului și sprijinul implicit din partea celui mai mare acționar, grupul german Deutsche Telekom.

OTE operează în Grecia 3,3 milioane de linii de telefonie fixă, 1,2 milioane de conexiuni fixe broadband și are circa 7,8 milioane de clienți pentru servicii mobile.

Compania mai oferă servicii de telefonie în România, Albania și Bulgaria.

OTE controlează în România Romtelecom și subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicații mobile Cosmote și retailerului Germanos.

Cel mai mare acționar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care deține 40% din acțiuni și are dreptul de preempțiune asupra participației de 10% din titluri aflată încă în proprietatea statului elen, dacă guvernul de la Atena ar decide să vândă pachetul. Acordul de privatizare încheiat cu statul elen conferă Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului și de a desemna directorul general.

OTE a raportat un profit peste așteptări în primul trimestru, susținut de vânzarea participației deținute la compania sârbă de telefonie Telekom Srbija și de reduceri de costuri. Profitul net s-a situat la 306,6 milioane de euro, comparativ cu 30 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut. OTE a obținut 211 milioane de euro din vânzarea unui pachet de 20% din acțiunile Telekom Srbija.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple