Niculae, despre „Romgaz-Interagro”: Pentru prima dată în istoria lumii discountul se consideră pagubă

Niculae, despre Romgaz-Interagro: Pentru prima dată în istoria lumii discountul se consideră pagubă
Publicat: 18/09/2013, 15:04
Actualizat: 18/09/2013, 15:07

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat, miercuri, că speră ca dosarul privind subminarea economiei naționale și complot să ajungă la instanță și aceasta să înțeleagă ce înseamnă un discount, susținând că este pentru prima dată în istoria lumii când „un discountul comercial se consideră pagubă”.

Ioan Niculae a fost, miercuri, la Judecătoria Sectorului 1 pentru termenul de judecată din dosarul „mită la PSD”, în care este acuzat alături de liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, de directorul Viorel Bărac, de la Interagro, și de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR.

Instanța a constatat că martorul Cristian Burci nu s-a prezentat pentru a fi audiat și a stabilit un nou termen pentru 30 octombrie.

Ioan Niculae a fost întrebat, la ieșirea din sala de judecată, cum comentează acuzațiile din dosarul privind subminarea economiei naționale și complot, omul de afaceri spunând că nu este vorba de favorizare și de intervenție la miniștri, pentru că atunci când ai firme în domeniu, ajungi oricum la minister.

Ioan Niculae a adăugat l-a sunat pe fostul ministru al Economiei Adrian Videanu pentru a-l întreba dacă mai dă drumul la fabrici.

„Fiind ministru al Economiei, pe cine puteam să sun, portarul? Pentru că, până la urmă, eram patronul acestor fabrici de îngrășăminte chimice, și nu cred că portarul m-ar fi ajutat prea mult. Îl sunam să-l întreb dacă mai țin oamenii, dacă mai dăm drumul la fabrici, dacă le tăiem, dacă le ducem la fier vechi, mai ales după ce m-au înșelat, în ianuarie 2009, semnând un protocol cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Ministerul Economiei, respectiv Videanu, Ilie Sârbu și cu Hogea, care era atunci ministru de Finanțe, care a spus să dăm drumul la fabrici prin semnătură, deci printr-un protocol semnat, să dăm drumul la fabrici că urmează să dea un ajutor pentru fermierii români. Din păcate, cu toată semnătura celor trei miniștri și a patronatelor noastre din industria îngrășămintelor chimice, nu s-au ținut de cuvânt”, a spus Ioan Niculae.

Acesta a menționat că a dat drumul la fabrici și astfel au fost create pagube imense, astfel că era normal să-l întrebe pe Videanu ce face „cu aceste îngrășăminte” și de ce au pus patronatele să pornească fabricile „dacă știau că nu dau”.

„Deci ei m-au obligat, ne-au păcălit, ne-au pus să semnăm, am semnat acest protocol. În momentul în care trebuia să dea și legea care dădea aceste ajutoare la fermierii români, au uitat, ca de obicei, să o facă. Iar în perioada respectivă era firesc să-l întreb pe ministru care semnase: «Domnule, m-ai pus să dau drumul la fabrici, mi-ai creat o pagubă de încă 50 de milioane de dolari numai pe o lună de zile cheltuielile cu gazul și energie electrică. Nu era firesc să-l întreb ce fac cu fabricile?” a spus Niculae.

Întrebat dacă a încercat să negocieze reducerile pe care urma să le primească la cumpărarea gazelor, omul de afaceri a spus că nu doar firma sa a beneficiat de acestea.

„E prima dată în istoria, nu a României, a Europei, a lumii când un discount comercial se consideră pagubă. (…). Sigur, eu sper să ajungem la instanță și instanța va fi destul de pregătită să înțeleagă ce înseamnă un discount. Dacă nu ar mai fi discounturi în lumea asta, nu s-ar mai vinde chiloți în magazine, nu s-ar mai vinde, eu știu, mașini Dacia, nu s-ar mai vinde nimic în lumea asta. Discountul comercial este o treabă care o face furnizorul sau vânzătorul pe un interes al lui de a-și crește desfacerea, nu are nicio legătură cu paguba. În plus, au obținut discounturi nu numai Interagro, ci și celelalte 13-14 firme care au obținut discounturi, cele două mari firme de distribuție care nu aveau niciun drept să obțină discounturi (…). Nouă ne-au dat un discount de circa 5-6 milioane de dolari într-un an, și am avut pierderi de 30 de miloane, dar am reușit să nu distrugem fabricile”, a adăugat omul de afaceri.

Niculae a precizat că pentru cinci sau șase milioane de dolari pe care firma sa i-a primit discount a plătit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii și impozite pentru acestea.

„A avea pagubă nu înseamnă că nu pot să merg cu o fabrică. Sunt foarte multe, milioane, în fiecare an, chiar anul acesta, peste 17.000 de firme au intrat în insolvență, înseamnă că nu aveau dreptul să existe? (…) Sigur, fiecare poate să spună. Ăsta era rolul lor, să spună prostii (…) dar justiția română își va spune cuvântul. (…) Pentru cinci milioane de dolari sau șase milioane de dolari pe care mi i-au dat mie discount efectiv, într-un an de zile, Interagro a plătit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii, impozite la salarii. Cineva cât de cât destupat la minte va judeca toate treburile astea, într-un raport de expertiză real, nu făcut de DIICOT”, a mai spus Niculae.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului și, respectiv, șefului statului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian și, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Președintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiției cererea de urmărie penală pentru Adriean Videanu.

DIICOT a anunțat că în 9 septembrie a fost începută urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei naționale.

Comisia juridică a Senatului se întrunește miercuri, în ședință secretă, pentru a studia materialul probator în cazul ministrului Economiei Varujan Vosganian, acesta fiind invitat la comisie în 1 octombrie.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu și Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcții de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian și Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniștri ai Economiei, au aprobat și susținut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae și au folosit unitatea națională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT susțin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Demersul miniștrilor Vosganian și Videanu s-a realizat în condițiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societății naționale, au precizat procurorii.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost în 12 septembrie la DIICOT, procurorii aducându-i la cunoștință că este urmărit penal pentru complot și subminarea economiei naționale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei Interagro, a lui Ioan Niculae.

Videanu declara că, după discuția cu anchetatorii, că a înțeles că are toate argumentele și probele necesare dovedirii nevinovăției sale în acest dosar, pe care le va înmâna procurorilor pe parcursul anchetei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete