Noile produse și servicii lansate de Apple la WWDC 2019: Noul MacPro, iOS 13, iPadOS, watchOS 6 și noi versiuni de macOS și tvOS

Publicat: 07/06/2019, 16:32

Pentru prima dată, Appe separă sistemul de operare de pe tablete de versiunea principală de iOS, în 2019 urmând să debuteze iPadOS, un software specializat pentru ecrane tactile de dimensiuni mari. Nici restul sistemelor de operare Apple nu au fost ignorate, iOS, macOS, tvOS și watchOS primind actualizări importante.

Mac Pro

Apple a anunțat Mac Pro, un nou computer desktop ultra-performant, dedicat 100% profesioniștilor. Acesta abordează un nou design, de tip tower, complet personalizabil. Acesta înlocuiește în ofertă vechiul Mac Pro care a debutat în 2013, în formă de „coș de gunoi”, care nu a mai fost actualizat cu hardware nou aproape doi ani. Noul computer este cel mai puternic computer lansat de Apple până acum și ar putea fi chiar unul dintre cele mai performante din lume, în varianta sa de top, putând edita în timp real materiale 8K în format RAW și compoziții muzicale cu mii de track-uri.

Noul Mac Pro este construit în jurul unei rame din oțel inoxidabil, carcasa beneficiind de mânere pentru a putea fi mutat, la nevoie, iar Apple va vinde separat chiar și rotile, pentru cei care vor să mute computerul prin studioul de montaj. Fiecare componentă poate fi personalizată după nevoile utilizatorilor. Procesoarele care stau la baza noului Mac Pro sunt un modele din familia Intel Xeon din ultima generație, care pot beneficia de la 8 până la 28 de nuclee. Apple spune că acestea pot atinge un consum de până la 300 W, ceea ce sugerează că vom avea parte de performanță pe măsură. Nu în ultimul rând, sistemul poate fi configurat cu până la 1,5 TB de memorie RAM.

Pentru personalizarea noului Mac Pro, carcasa este ușor de scos, fiind închisă cu un sistem simplu, care nu necesită unelte. Apple permite utilizarea de port-uri PCI Express pentru adăugarea de componente, însă configurația în care sunt disponibile este neobișnuită. Există două port-uri de generație nouă, cu spațiu de 4 slot-uri între ele. Acestea sunt dedicate plăcilor video și vor folosi un nou standard de componente. De asemenea, există alte 8 port-uri PCI Express obișnuite: patru dual-slot, trei single-slot și unul half-slot. La capitolul conectivitate externă avem două port-uri de rețea gigabit, patru port-uri Thunderbolt și două port-uri USB Type-A. Apple se bazează pe faptul că profesioniștii vor folosi mai degrabă port-urile Thunderbolt pentru atașarea de echipamente de generație nouă.

Vorbeam anterior despre plăcile video și noul format proprietar pentru acestea. Este voreba despre MPX (Mac Pro Expansion Module). Aici vor fi găzduite plăcile video în format proprietar. Modelul de bază va integra un Radeon Pro 580X, însă acesta poate fi configurat cu și Radeon Vega II, cel mai puternic cip video de la AMD, cu 14 Tflop si 32 GB de memorie HBM2. De asemenea, există module MPX care găzduiesc două cipuri grafice Vega II, cu performanță dublă și memorie dublă.

Nu în ultimul rând, poți adăuga două module MPX printr-un nou standard de conectare numit Infinity Fabric Link (o alternativă la NVLink de la NVIDIA pentru SLi). Astfel, poți avea patru cipuri Vega II cu 128 GB memorie și 56 Tflop de performanță. Modulul MPX se conectează la noile port-uri PCIe de generație nouă (4.0), dar și la unul dintre port-urile PCIe 3.0. Noul port poate oferi până la 475 W de putere, în timp ce standardul vechi oferă doar 75W. Tot prin PCIe for putea fi realizate și transferuri Thunderbolt, port-urile USB Type-C de pe plăcile video oferind această capabilitate.

Afterburner este un alt modul dedicat pentru cei care editează materiale video. Acesta folosește un cip FPGA dedicat pentru procesare video, Apple spunând că poate procesa 6 miliarde de pixeli pe secundă. Astfel, cei care lucrează cu codecurile ProRes și ProRes RAW la rezoluție 8K nu vor mai trebui să le micșoreze pentru a le foloti. Astfel, poți reda și edita 3 stream-uri 8K sau 12 stream-uri 4K simultan, cu profile de colorizare și efecte aplicate peste, fără ca performanța să scadă și fără să taxeze procesorul prea mult.

Fiecare Mac Pro integrează o sursă de 1,4 kW. Sistemul de răcire integrează 3 ventilatoare pe partea din față și o turbină la interior. Apple spune că este un sistem foarte silențios, întrucât toate componentele sunt răcite pasiv, folosind radiatoare imense. Temperatura aerului de la interior este scăzută de fluxul de aer rece care este introdus prin partea din față și scos de turbină. Conform Apple, nici în cele mai solicitante scenarii de utilizare, noul Mac Pro nu ar trebui să scoată un sunet mai puternic decât un iMac Pro în full load.

CITEȘTE ȘI: Apple a lansat Pro Display XDR

tvOS 13

Primul sistem de operare actualizat despre care Apple a vorbit în cadrul conferinței sale este tvOS. Acesta va primi profiluri de utilizatori, fiecare în parte având acces la propriile preferințe și recomandări din aplicațiile Apple TV și Apple Music.

tvOS va primi și posibilitatea de a afișa versurile melodiilor din Apple Music pe ecran în timp real, asemeni unui software de karaoke.

Pentru Apple Arcade, serviciul de gaming de la Apple, tvOS va primi suport pentru două gamepad-uri foarte populare, livrate cu consolele Xbox One și PlayStation 4.

În rest, la nivel de interfață și funcționalitate, tvOS va rămâne în mare parte neschimbat.

CITEȘTE ȘI: Apple introduce Sign in with Apple, o metodă de autentificare care nu urmărește activitatea autilizatorilor

watchOS 6

watchOS va primi mai multe noi „fețe” pentru ceas. Gradient, Numerals, Digital Face, California Dial și Solar Phase, fiecare oferind un design unic și noi complicații, cât și elemente interactive.

Taptic Chimes vor fi combinații de vibrații și sunete care vor fi redate din oră în oră. Pot fi dezactivate.

Apple va lansa noi aplicații: Apple Books pentru audiobooks, Voice Memos pentru înregistrare de sunet și Claculator, care va avea funcție de calcul a bacșișului și de a împărți nota între mai multe persoane.

Aplicațiile de Apple Watch vor putea fi independente de aplicațiile de iOS. Până acum, acestea puteau fi lansate doar dacă aveau o versiune de telefon. De asemenea, a fost implementat un nou API pentru streaming de muzica (Streaming API).

Nu în ultimul rând, Apple Watch primește AppStore direct în meniul ceasului pentru cumpărarea și instalarea de aplicații. Până acum, aplicațiile noi puteau fi descărcate doar prin intermediul telefonului.

La capitolul funcții de sănătate și fitness, Apple implementează noua funcție Activity Trends, care oferă informații despre activitatea utilizatorului pe termen lung. Aplicația Activity poate detecta atunci când anumite activități scad sau sunt în creștere, pentru a încuraja utilizatorii să rămână activi pe termen lung.

Pentru protejarea auzului, ceasul poate folosi microfonul pentru a detecta dacă sunetul ambiental este periculos pentru utilizator. Această funcție poate apărea pe diverse fețe de ceas, monitorizând zgomotul în timp real.

Pentru persoanele de sex feminin, Apple Watch are acum „Cycle Tracking”, o funcție care poate urmări ciclul menstrual, cu interfață simplă pentru raportarea informațiilor. Ceasul poate notifica utilizatoarele înainte ca ciclul menstural să pornească, conform calendarului. Această funcție va fi disponibilă și pe iPhone în cadrul aplicației Health.

Noua aplicație Health de pe telefon va primi o nouă interfață, cu grafice realizate pe baza informațiilor colectate de ceas, care sunt stocate criptat pe telefon și iCloud. Aceasta va afișa informații relevante pentru utilizatori folosind algoritmi de machine learning.

Citește mai departe, despre iOS 13 și iPadOS…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte