Nu ne încadrăm în DEFICITUL BUGETAR de 3% din PIB. Lipsesc 20 de miliarde de lei

Nu ne încadrăm în DEFICITUL BUGETAR de 3% din PIB. Lipsesc 20 de miliarde de lei
Publicat: 06/01/2019, 22:08
Actualizat: 25/03/2019, 22:48

Tensiunea este la cote maxime în Ministerul de Finanțe, după ce primele calcule au arătat un deficit bugetar de 4,98% din PIB pentru proiectul de buget consolidat în 2019, în condițiile încetinirii creșterii economice șI a majorării salariilor bugetarilor, notează Ziarul Financiar.

Aceasta ar însemna două puncte procentuale din PIB peste limita de 3% acceptată, adică o depășire a veniturilor de către cheltuieli cu încă 20 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro), față de cele 30 miliarde de lei (6,4 mld. euro), deficit cât înseamnă 3% din PIB.

Comisia de prognoză estimează că PIB-ul pentru 2019 va fi de1.022 miliarde de lei.

ANAF a strâns în 2018, conform celor mai recente date, venituri de 245 miliarde de lei, cu 15% mai mult față de 2017 șI la 104% față de programul inițial din bugetul aprobat pentru 2018. De asemenea, încasările sunt cu 0,3% mai mari față de veniturile programate în a doua rectificare bugetară.

Ritmul de creștere al încasărilor a fost cu 5% mai mare decât ritmul de creștere al PIB nominal în 2018. PIB-ul a fost de 949 miliarde de lei în 2018, față de 859 miliarde de lei în anul anterior.

Veniturile colectate de ANAF în 2018 au fost cele mai ridicate din istoria Fiscului, cu un record obținut în iulie 2018, când s-au strâns 26,8 miliarde de lei, cei mai mulțI bani încasațI lunar de ANAF de la înființarea sa până în prezent.

Pentru 2019 ANAF-ului i s-a cerut încă o creștere de 15% a încasărilor bugetare, față de o creștere în valoare nominală a PIB-ului de 7%.

Proiectul de buget este greu de construit pentru a fi obținut un deficit bugetar de sub 3% din PIB, având în vedere creșterile asumate de cheltuieli cu salariile șI pensiile șI reducerea creșterii economice.

Comisia de Prognoză merge pe un plus al PIB de 5,5% în 2019, față de 4,3% cât ar urma să se obțină în 2018, dar majoritatea analiștilor afirmă că în acest an economia va frâna.

Deficitul de 4,98% din PIB a fost estimat fără să fie luate în calcul introducerea taxelor speciale pe active bancare șI de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din telecom, energie șI jocuri de noroc.

Conform Ordonanței de Urgență 114/2018 publicată în Monitorul Oficial 1.116 din 29 decembrie 2018, băncile vor trebuie să plătească o taxă pe activele financiare calculată în funcție de media între Robor la 3 luni șI 6 luni. La o medie a celor două cotații de 3,12% cât era ieri, taxa este de 0,3% din activele bancare.

Nu este clar cum se va aplica taxa, trimestrial sau anual. Dacă se va aplica trimestrial, la active bancare totale de circa 100 miliarde de euro, statul va strânge 1,2 miliarde de euro. Dacă se va aplica anual, va strânge 300 milioane de euro.

De la companiile din energie, care au avut afaceri totale de circa 58 miliarde de lei în 2017, se va strânge cu taxa de 2% circa 1,16 miliarde de lei (250 mil. euro), iar de la companiile din telecom, care au avut afaceri totale 18 miliarde de lei, se va strânge circa 350 milioane de lei (80 milioane de euro). De la firmele de pariuri, cu afaceri totale de 8 miliarde de lei, se va mai strânge 160 milioane de lei (35 mil. euro).

În total, prin noile taxe suplimentare, dacă se aplică la bănci taxa pe active trimestrial, guvernul ar putea strânge 1,5 miliarde de euro, adică circa 7 miliarde de lei, dar problema este că este nevoie de 20 miliarde de lei.

De aici presiunea pe ANAF de a strânge cu 15% mai mult decât în anul anterior.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor ar urma să ajungă la 100 miliarde de lei în 2019, adică circa 10% din PIB, față de 9% nivel al salariilor bugetarilor în 2009, când economia a intrat în criză. Stagnarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor la nivelul anului 2018 ar face economii la buget de 1% din PIB, adică cele 10 miliarde de lei necesare suplimentar, pentru încadrarea în ținta de 3%.

Întârzierea publicării draftului proiectului de buget este neobișnuită. Bugetul pe 2019 ar fi trebuit prezentat încă din octombrie șI votat în noiembrie. În condițiile neadoptării bugetului, toate instituțiile statului merg pe bugetul din 2018.

Dacă bugetul nu se închide la sub 3% din PIB, sunt posibile noi taxe sau chiar tăieri de cheltuieli.

Teodorovici: Întârzierea, din cauza amânării din CSAȚ

Proiectul bugetului de stat ar putea fi făcut public săptămâna viitoare și discutat în Parlament la începutul lunii februarie, după întâlnirile cu partenerii sociali, a declarat duminică la Antena 3 ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Deficitul bugetar nu va fi cel avansat în spațiul public, de circa 5%, ci la jumătate, susține ministrul. O serie de politicieni au anunțat că ministerul are probleme în întocmirea bugetului pentru că deficitul pentru acest an este de circa 5%.

Eugen Teodorovici a declarat că deficitul anului 2018 va fi sub 3%, posibil și sub cel planificat, de 2,97%. Valoarea exactă va fi cunoscută pe 25 ianuarie, când vor fi făcute cunoscute cifrele execuției bugetare.

Ministrul a precizat că proiectul de buget a fost întârziat de amânarea discutării în CSAT survenită în decembrie, care a „scos din calendar” procesul de adoptare a actului normativ. Taxa pe lăcomie, introdusă de OUG 114 nu aduce venituri, conform proiectului de buget, și nici sumele pe care companiile din energie vor trebui să le plătească, a adăugat Teodorovici.

Florin Cîțu, PNL: România, oficial în criză

„Buget și măsuri de AUSTERITATE pentru 2019 – România, oficial în CRIZĂ!” atenționează senatorul PNL Florin Cîțu. „Știm cu toții că mint și manipulează. În fiecare zi, se duc în emisiuni plătite, unde prezintă date false, încercând să acopere criza prin care trece economia. În tabelul alăturat am pus promisiunile PSD+ALDE pentru 2018 vs. „realizări”. Toți indicatorii care arată deteriorarea economiei s-au înrăutățit. În acest context, pregătesc un buget de CRIZĂ pentru 2019.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore