O cină la Mamaia costă mai mult decât la mare în Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria

O cină la Mamaia costă mai mult decât la mare în Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria
Publicat: 16/07/2012, 13:40
Actualizat: 05/02/2019, 20:50

O cină pentru două persoane, care include și un vin local, la un restaurant din Mamaia costă în medie 39 de euro, mai mult decât în stațiunile din Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria, unde prețurile sunt cuprinse între 28 și 38 de euro, reiese din datele FPTR și ale Post Office.

Potrivit ultimului studiu al Poștei Britanice (Post Office) privind coșul de vacanță, în care sunt monitorizate prețurile a opt produse alimentare și nealimentare de uz comun în 40 de destinații de vacanță, dar printre care nu se află și România, țări precum Bulgaria, Turcia și Portugalia au devansat Spania în topul celor mai mici prețuri.

După calculele Federației Patronatelor în Turismul Românesc (FPTR), România ocupă locul doi, în urma Bulgariei, în topul celor mai ieftine destinații turistice de litoral din Europa.

Coșul de vacanță analizat include o masă pentru doi adulți (cina), cu o sticla de vin, servita la un restaurant cu specific local, un pachet de tigari Marlboro Lights, o cremă de protecție solară cu factor 15, o sticlă de bere locală, o apă minerală, o ceașcă de cafea la o cafenea sau bar și o sticlă de Coca-Cola.

Poziția fruntașă a României este datorată printre altele prețului mic la țigări, pentru că un pachet de Marlboro costă 2,7 euro, față de 3,4 euro în Bulgaria, 3,8 euro în Spania, 4,3 euro în Portugalia, 4,8 euro în Cipru și 4,3 euro în Grecia.

Dacă o cremă de protecție solară nu ar costa atât de puțin în România (5,15 euro), față de 9,7 euro în Bulgaria, 13,5 euro în Portugalia, 18,2 euro în Cipru sau 12,97 euro în Grecia, coșul de vacanță pentru Mamaia (53,4 euro) l-ar depăși pe cel din Portugalia.

Pentru o zi în stațiunea Sunny Beach din Bulgaria turiștii trebuie să acopere un cost total al coșului de vacanță zilnic de 48,21 de euro, iar la polul opus, considerată drept cea mai scumpă destinație de petrecere a vacanței este Croația (Makarska Riviera), unde turiștii cheltuiesc 84,61 euro pe zi pentru aceleași bunuri și servicii.

Pe litoralul spaniol aceste cumpărături costă în jur de 65 de euro, comparativ cu 72,34 euro în Grecia și 75 de euro în Franța.

„România, ca destinație turistică, poate fi considerată un chilipir pentru turiștii străini, unde aceleași produse costă doar 53,41 euro, însemnând o economie de 18,93 euro pe zi față de Grecia și de 11,56 euro comparativ cu Spania”, a declarat agenției MEDIAFAX Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Cea mai scumpă cafea (2,7 euro) poate fi băută în stațiunile din Cipru sau Grecia, iar cea mai ieftină (0,86 euro) în Bulgaria, în timp ce pe litoralul românesc prețul mediu este de 1,13 euro. Sticla de bere locală este cea mai ieftină în România (1,36 euro), iar în Grecia are cel mai mare preț (4,87 euro).

Și sticla de Coca-Cola în bar sau cafenea este cea mai ieftină în România (1,13 euro), în timp ce în Grecia poate fi cumpãratã cu 3,79 euro.

O sticlă de apă minerală de 1,5 litri costă în supermarketurile românești 0,78 de euro (0,35 în Cipru și 1,62 euro în Italia), iar pentru o cină într-un restaurant cu specific local turistul trebuie să plătească 38,8 euro la Mamaia, față de 28,7 euro în Sunny Beach (Bulgaria), 29,7 euro în Algarve (Portugalia) sau 52,4 euro în Makarska Riviera (Croația).

Bulgaria a mai fost vizitată anul trecut și de aproape 8,7 milioane de turiști străini, dintre care 1,5 milioane de români, Grecia a atras 16 milioane de turiști, dintre care 1,1 milioane de români, iar turcii au primit 31 de milioane de străini, iar 390.000 dintre ei au fost români.

Statistica românească arată că anul trecut România a avut 7 milioane de turiști (sosiri în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, și 21,6% (1,5 milioane) turiști străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010. Chiar dacă ambele categorii au înregistrat creșteri anul trecut, nivelul este atât de scăzut încât cifrele nu le provoacă bucurii decât celor care vor să le exploateze politic.

Pe litoral, situația este și mai dramatică, pentru că turiștii străini sunt atât de puțini încât nu figurează nici măcar în statistici. Cu toate acestea, ANAT estimează, sau mai mult speră, la circa 25.000 de turiști din alte țări.

Prețurile mai mici la țigări și la cremele de protecție solară nu sunt însă suficiente pentru a-i face pe turiștii străini să ne viziteze, și aleg în continuare Grecia, Turcia, Portugalia sau Croația, unde pentru câțiva euro pe zi în plus serviciile sunt mai bune și mâncarea mai gustoasă. Nu poți să-i atragi doar cu țigările și cremele de protecție mai ieftine, pentru că ei știu că atât statul prelungit la soare, cât și tutunul dăunează grav sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021