Operatorii mobili realizează tranziția la benzile de frecvențe radio câștigate la licitația din 2012

Operatorii mobili realizează tranziția la benzile de frecvențe radio câștigate la licitația din 2012
Publicat: 31/03/2014, 17:14

„Licențele de utilizare a acestor frecvențe radio alocate de ANCOM operatorilor de telecomunicații Cosmote România, Orange Romania, RCS&RDS și Vodafone Romania intră în vigoare la data de 6 aprilie și sunt valabile până la 5 aprilie 2029. În perioada care precede data de intrare în vigoare a licențelor, operatorii fac modificările tehnice ale rețelelor necesare pentru a asigura tranziția către resursele de spectru adjudecate la licitația din anul 2012, conform unor planuri de migrare comune”, se arată într-un comunicat al instituției remis MEDIAFAX.

Schimbările efective ale benzilor utilizate vor avea loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, între orele 00:00 și 4:00 pentru banda de 1.800MHz, urmând ca pentru banda de 900 MHz să fie stabilită o altă dată în cursul acestei săptămâni, care va fi anunțată.

Intervalul orar ales este cel în care operatorii înregistrează de obicei cel mai redus trafic.

Pe parcursul procesului de tranziție este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale rețelelor.

„Operatorii au informat ANCOM că au luat toate măsurile pentru a asigura o tranziție rapidă și eficientă, iar modificările ce vor fi efectuate vor avea un impact minim asupra furnizării serviciilor către utilizatorii finali. Prin echipele sale tehnice fixe și mobile, autoritatea va monitoriza în permanență modul de desfășurare a acestei tranziții și va susține operatorii pentru asigurarea succesului întregii operațiuni”, se spune în comunicat.

În a doua jumătate a anului 2012, ANCOM a organizat licitația prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile – voce și date, până în anul 2029.

„Pentru prima dată în România licențele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecție competitivă. Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licență stabilite în urma licitației având o valoare totală de 682.136.036 de euro”, se arată în comunicat.

Defalcat, Vodafone România a plătit 228,52 milioane euro, Orange România – 227,14 milioane euro, Cosmote România – 179,88 milioane euro, RCS&RDS – 40 milioane euro, iar 2K Telecom – 6,6 milioane de euro.

În urma licitației, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicații mobile a crescut cu 77%.

Noile resurse de spectru permit implementarea tehnologiilor de comunicații mobile de generația a patra (4G) și asigură o eficiență mai mare în utilizarea spectrului radio.

Totodată, noua alocare a frecvențelor radio le oferă utilizatorilor din România acces la patru rețele naționale, cu acoperire mai bună, viteze mai mari de transfer al datelor, precum și servicii diversificate la prețuri competitive.

În baza noilor licențe, operatorii au o serie de obligații cu privire la acoperirea cu servicii de comunicații și calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, până la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, în cazul operatorilor care dețin rețele 2G/3G sau 3G și au obținut spectru în benzile de 800 MHz și/sau 900 MHz, și respectiv 30% din populație în cazul 2K Telecom, care a obținut spectru în banda de 2.600 MHz.

Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcția descendentă (downlink) de cel puțin 2 Mbps și cu o probabilitate de 95% a recepției indoor a unor zone locuite de cel puțin 60% din populație (respectiv 30% în cazul 2K Telecom), în termenele prevăzute.

De asemenea, operatorii care au dobândit spectru în benzile de frecvențe sub 1 GHz (800 MHz și/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone – au obligația de a acoperi cu prioritate un număr de localități nedeservite în prezent de rețele de comunicații de bandă largă, astfel încât 676 de astfel de localități rurale vor beneficia de servicii de date de bandă largă cu o viteză de transfer la utilizator în direcția descendentă de cel puțin 384 kbps, până la data de 5 aprilie 2016.

În plus, licențele îi obligă pe operatori să limiteze indisponibilitatea rețelei la maximum 35 de minute pe o perioadă de 6 luni.

Fiecare titular al licențelor acordate de ANCOM are obligația de a încheia acorduri de roaming național pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 cu ceilalți titulari ai licențelor de utilizare a frecvențelor radio, astfel încât apelurile către 112 să poată fi efectuate chiar și atunci când utilizatorul nu se află în aria de acoperire a rețelei la care este abonat.

În plus, titularii trebuie să încheie acorduri pentru perioade de până la trei ani în cazul solicitărilor venite de la operatorii a căror acoperire cu propria rețea de acces radio atinge 30% din populație, făcând astfel posibilă, temporar, furnizarea de servicii de comunicații electronice în ariile geografice neacoperite de rețeaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming național.

Orange România a anunțat luni că ca extinde, din 7 aprilie, rețeaua telecom de generația a patra (4G) în 90 de orașe, reprezentând peste 45% din populația țării și, în premieră, operatorul va lansa în teste, în șase localități, rețeaua 4G+, care permite transferuri de date la viteze de până la 300 Mbps.

De asemenea, Vodafone România va crește, începând de marți, viteza de transfer a datelor în rețeaua 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, ca urmare a utilizării spectrului de frecvențe achiziționat în 2012, iar următorul prag de viteză testat, de 300 Mbps, va fi disponibil tot din acest an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?